Drugi športi

Dvoboj mamic Sereni, v polfinale še Azarenka, Thiem in Medvedjev

New York, 10. 09. 2020 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.G., STA
Komentarji
7

Ameriška teniška igralka Serena Williams je v četrtfinalu OP ZDA po dveh urah in 14 minutah boja premagala bolgarsko senzacijo in povratnico Cvetano Pironkovo (4:6, 6:3, 6:2). Dvoboj mamic je odločil tretji niz, ki ga je Američanka dobila z dvema 'breakoma' razlike. Sereni Williams so se ponoči pridružili še Belorusinja Viktorija Azarenka, Rus Danil Medvedjev in Avstrijec Dominic Thiem.

Serena Williams
Serena Williams FOTO: AP

V prvem nizu se je prva do brejka dokopala Bolgarka, ki je do edinega odvzema servisa v prvem nizu prišla v peti igri, ko je povedla s 3:2. Prednost je nato brez večjih težav zadržala do konca. V deveti igri je imela pri vodstvu 5:3 na servis Američanke dve žogici za niz, a se je Serena Williams obakrat rešila. Zmago v prvem nizu je nato Cvetana Pironkova potrdila v deseti igri, ko je suvereno odservirala za vodstvo z 1:0 v nizih (6:4). Pironkova je Williamsovi v prvem nizu težave povzročala predvsem z odlično obrambo in dobro dolžino žogic ob napadu, Američanka pa v ključnih trenutkih iger ni bila dovolj zbrana in si je privoščila preveč nevsiljenih napak (11 Williamsove, le 5 Pironkove). 

Tudi drugi niz je bolje začela Bolgarka, ki je že v uvodni igri 'zlomila' Sereno in povedla z 1:0. A Američanka se ni predala in nemudoma odgovorila s t. i. 'rebreakom'. Z dvema dobljenima igrama zapored je povedla z 2:1. Najdaljši črni niz je Bolgarka prekinila tako, da je rešila 'break' žogico in izenačila na 2:2. Odločilni odvzem servisa je Williamsovi nato uspel v osmi igri drugega niza, ko je s fantastično obrambo prišla do vodstva s 5:3. V naslednji igri je znova pokazala jeklene živce, ko je zaostajala že s 15:30, nato pa s tremi zaporednimi točkami odločila drugi niz sebi v prid. 

V tretjem nizu je bolje začela Američanka, ki je dobro igro prenesla tudi v odločilni niz. Na drugi strani je Pironkova popustila in ni več zmogla tako dobre igre kot v prvem nizu. Williamsova je naprej povedla z 2:0, do dvojnega 'breaka' pa je prišla v sedmi igri, ko je povedla s 5:2. Za konec je suvereno odservirala za zmago in mesto v polfinalu.  Njena nasprotnica v polfinalu pa bo Viktorija Azarenka, ki je s 6:1 in 6:0 pometla z Belgijko Elise Mertens.

Cvetana Pironkova
Cvetana Pironkova FOTO: AP

Kljub porazu v četrtfinalu se zdi, da se je Pironkova v WTA-karavano vrnila močnejša kot kdaj koli. V karieri je Bolgarka iz Plovdiva sicer osvojila le en turnir, najvišje na lestvici pa je bila na 31. mestu. Zaradi nenehnih težav z ramo je leta 2017 izpustila večji del sezone, decembra istega leta pa je sporočila, da je noseča. Aprila 2018 je rodila sina. V sezoni 2018 in 2019 Pironkova ni nastopala v WTA-karavani, vrnila se je prav na letošnjem OP ZDA, kjer je pokazala neverjetno kakovost tenisa. Seveda upoštevajoč, da je bila 'izven pogona' več kot dve leti.

V moški konkurenci sta napredovala drugi in tretji nosilec. V zadnjem dvoboju dneva je Avstrijec Dominic Thiem premagal Avstralca Alexa De Minaura s 6:1, 6:2 in 6:4, pred tem pa je Danil Medvedjev dobil ruski dvoboj z rojakom Andrejem Rubljovom s 7:6 (6), 6:3 in 7:6 (5). Svojega novega teniškega junaka imajo tudi severni sosedje Avstrijci. Dominic Thiem se je pri 27 letih prvič prebil v polfinale tega turnirja in postal tudi prvi Avstrijec, ki se je na tem turnirju prebil med najboljšo četverico. "Trenutno sem res srečen. Igram zelo dober tenis. Posebej dobro pa se počutim po krizi, ki sem jo imel prejšnji teden na turnirju v Cincinnatiju," je bil gladke zmage, za katero pa se je vseeno trudi dobri dve uri, vesel Avstrijec.

Danil Medvedjev
Danil Medvedjev FOTO: AP

Thiem, po diskvalifikaciji Novaka Đokovića kot drugi nosilec zdaj prvi favorit na papirju, je dominiral na dvoboju in dobival predvsem ključne točke. V prvem nizu je hitro povedel z 2:0 in 4:1 v igrah. V drugem mu je uspel odvzem servisa za vodstvo s 5:2. Tako je Avstrijec tudi nadaljeval in že v uvodu tretjega niza povedel z 2:0. Sledila je krajša kriza, saj je Avstralec zaostanek 1:3 v zadnjem nizu spremenil v vodstvo s 4:3, nato pa je Thiem še enkrat pokazal, da je danes enostavno boljši. "Tudi v prvih dveh nizih izid ne kaže realne slike. Izid bi vsekakor moral biti tesnejši," je še dejal zmagovalec.

V polfinalu bo Thiem igral s 24-letnim Moskovčanom Medvedjevom. Ta je imel obilo dela z rojakom Rubljovom. V prvem nizu je bil Rubljov blizu zmagi, saj je v podaljšani igri vodil s 5:2 in 6:3, Medvedjev pa je s petimi zaporednimi točkami zmogel preobrat. Posebej težko pa je bilo v tretjem nizu, ko Medvedjev zaradi težav z desno ramo potreboval celo zdravniško pomoč.

"Današnje zmage sem se res veselil. Na koncu je bilo zelo težko, saj sem vedel, da se zaradi rame lahko vse obrne," je povedal Medvedjev, ki je glasno proslavil zadnjo točko na igrišče. V drugem polfinalu se bosta pomerila Španec Pablo Carreno Busta in Nemec Alexander Zverev.

Izidi četrtfinala, ženske:
Serena Williams (ZDA/3) - Cvetana Pironkova (Bol) 4:6, 6:3, 6:2
Viktorija Azarenka (Blr) - Elise Mertens (Bel/16) 6:1, 6:0

- moški:
Danil Medvedjev (Rus/3) - Andrej Rubljov (Rus/10) 7:6 (6), 6:3, 7:6 (5)
Dominic Thiem (Avt/2) - Alex De Minaur (Avs/21) 6:1, 6:2, 6:4

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pogan
10. 09. 2020 13.44
+3
Ne razumem tenisačic, zakaj wiliamsove ne sprehajajo po igrišču, saj več kot 4-5 udarcev ne zmore. zato pa igra na moč, da je čim manj udarcev, saj drugače se ji vidi, da pri več udarcev še komaj diha.
Isiah
10. 09. 2020 08.05
-2
Serenca je sexi..
Definbahija
09. 09. 2020 21.36
+2
In vsi črni na moških steroidih so happy
ZAinKONTRA
09. 09. 2020 21.30
+6
Serena na sliki je primerna za gender test.
KiNgKoNg
09. 09. 2020 21.26
+2
Naslov pa takšen, kot da sta to edini mami v celotni teniški karavani.
brodarko
09. 09. 2020 20.50
+5
IZ POGONA je včasih jedrska elektrarna Krško.
Definbahija
09. 09. 2020 21.37
+4