Drugi športi

Pogačar in Mohorič z velikimi načrti po toskanskem makadamu, Roglič začenja v Franciji

Siena/Pariz, 04. 03. 2021 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
4

Najboljše kolesarje ta konec tedna čaka nadaljevanje svetovne serije. V soboto bo na sporedu dirka Strade Bianche v okolici Siene, v nedeljo pa se bo začela prestižna dirka proti soncu, Pariz–Nica. Na njej bo sezono začel slovenski as Primož Roglič, medtem ko bo Tadej Pogačar lovil zmago na makadamskih cestah po Toskani, kamor z velikimi cilji in v vlogi kapetana prihaja tudi Matej Mohorič.

Lani je v Toskani slavil Wout Van Aert, ki je po prihodu v cilj povsem omagal.
Lani je v Toskani slavil Wout Van Aert, ki je po prihodu v cilj povsem omagal. FOTO: AP

Preizkušnja Strade Bianche velja za eno najbolj priljubljenih v koledarju svetovne serije, mnogi pa bi jo radi v prihodnje uvrstili kar med kolesarske "spomenike". Mednje za zdaj spadajo Milano–San Remo, dirka po Lombardiji, Pariz–Roubaix, dirka po Flandriji ter Liege–Bastogne–Liege.

Toskanske makadamske ceste bodo na tak status morale še nekaj časa počakati, vseeno pa dirka vsako leto privabi več zvezdnikov kolesarstva. Tokrat bo na 15. izdaji 184 km dolge dirke nastopil tudi trenutno drugi najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze ter najboljši na dirki po Združenih arabskih emiratih Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Na krilih novega podaljšanja pogodbe do leta 2026 bo 22-letnik v povsem drugačnih razmerah lovil boljšo uvrstitev kot lansko 13. mesto. Avgustovska preizkušnja je bila za kolesarje brutalna, prašna. Popoldansko sonce je ozračje ogrelo tudi do 36 stopinj Celzija, kar Pogačarju po lastnih besedah ni ravno ustrezalo. Tokrat bodo pogoji povsem drugačni. Vremenska napoved je slaba, termometer naj bi se ogrel le do 10 stopinj Celzija, ob razmočeni podlagi zaradi deževja pa bo tudi 63 kilometrov makadamskih cest predstavljalo še precej večji izziv kot lansko prašenje toskanske pokrajine.

Pogačar je že lani dokazal, da mu zahtevne enodnevne preizkušnje vse bolj ustrezajo. Pogumno se je kljub utrujenosti spoprijel s traso na SP v Imoli, kasneje pa je bil v igri za zmago tudi na "stari dami" v Liegu, ko ju je z zdajšnjim moštvenim kolegom, Švicarjem Marcom Hirschijemb, v sprintu oviral Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step).

Aktualni svetovni prvak Alaphilippe bo tudi tokrat glavni favorit v Sieni, družbo pa mu na stavnicah delajo tudi Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal) in Danec Jakob Fuglsang (Astana).

Po doslej zbranih podatkih bo imela dirka precej slovenskega pridiha. V moštvu Bahrain Victorious bo v kapetanski vlogi nastopil Matej Mohorič, družbo pa mu bosta delala še Jan Tratnik in Domen Novak. Za Mohoriča je to eden največjih ciljev sezone. "Strade Bianche je moja najljubša dirka sezone. Zmagati v Sieni so bile moje sanje od prvega trenutka, ko sem to preizkušnjo videl po televiziji," je za spletno stran moštva dejal 26-letnik. Lani je bil po obilici smole na koncu 19., na prvi letošnji dirki za trofejo Laigueglia pa je bil Mohorič 16., Novak pa preizkušnje ni končal.

Primož Roglič se vrača v deželo, kjer ima veliko neporavnanih računov.
Primož Roglič se vrača v deželo, kjer ima veliko neporavnanih računov. FOTO: AP

Prvi pokazatelj forme za aktualno rdečo majico
Če bosta Pogačar in Mohorič upala na dobre noge na enodnevni dirki, bo prvi kolesar sveta Primož Roglič med 7. in 14. marcem upal na široko paleto znanj v boju za zmago na prestižni dirki Pariz–Nica. Dirka proti soncu se bo začela z ravninskima etapama v Saint-Cyr-L'Ecolu v prvi ter med Oinville-sur-Montcienta in Amillyjem v drugi etapi. Že v tretji pa sledi prvi preizkus za favorite.

V torek bo namreč na sporedu vožnja na čas v okolici Giena. Trasa je dolga 14,4 kilometra in bo ponudila prve razlike med favoriti v skupnem seštevku. To bo sicer branil Nemec Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe), ki pa ni v ožjem krogu pretendentov za končno zmago. Mednje poleg izrazitega favorita Rogliča strokovnjaki prištevajo še Avstralca Richieja Porta, zmagovalca lanske dirke po Italiji Taa Geoghegana Harta (oba Ineos Grenadiers) ter Rusa Aleksandra Vlasova (Astana), Francoza Guillauma Martina (Cofidis) in Davida Gauduja (Groupama-FDJ).

Roglič bo imel v moštvu Jumbo-Visme močno konkurenco, saj bosta v vlogi kapetanov tudi Nizozemec Steven Kruijswijk ter Novozelandec George Bennett. Vseeno pa se zdi, da bodo vse poti do primata v ekipi in morebiti tudi do skupne zmage na dirki vodile mimo dvakratnega zaporednega zmagovalca Vuelte ter drugouvrščenega z lanskega Toura.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
04. 03. 2021 11.04
+5
Roglič, Pogačar, Mohorič kakšen trio. Takih asov še nismo imeli! Tadej bo imel spet zvestega pomočnika v Janu Polancu, Matej pa v Janu Tratniku in Domnu Novaku. Srečno fantje, naj bo sreča na vaši strani🤞
motorist_mb
04. 03. 2021 11.14
+4
Imamo tri kapetane,še kuj ni konc presežkov.Gremo SLO in letos naši vse nažgat!
uporabnica1
04. 03. 2021 11.22
+3
Samo varno brez padcev in poškodb 🤞 Res me bo presenetilo, če Rogla ne zmaga Paris-Nice
motorist_mb
04. 03. 2021 11.30
+1