Drugi športi

'Simbolično rečeno je lansko leto res zlato. Leto 2024 bo izjemno naporno'

Ljubljana, 31. 01. 2024 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tekmovalno sezono v soboto v Parizu na grand slamu začenja tudi judoistka Andreja Leški. Po lanskem srebru na svetovnem prvenstvu ter zlatu na evropskem sodi v krog slovenskih kandidatov za odličja tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu. V napornem letu 2024 jo čakajo kar trije vrhunci sezone.

Že leta 2021 je tekmovalka Bežigrada s srebrom na SP in bronom na EP dokazala, da je trdno v svetovnem vrhu. Lani je Andreja Leški "na začasnem delu v Ljubljani" dodala še zlat kamenček v mozaik vrste uspehov z zlatom na evropskem prvenstvu v Franciji.

"Simbolično rečeno je lansko leto res zlato. Prav nobenega dvoma nimam, da nisem naredila prav vsega, kar je treba," je v pogovoru za STA povedala tekmovalka. Letos pa je vse podrejeno olimpijskemu nastopu v Parizu, pred tem pa jo aprila v Zagrebu najprej čaka evropsko prvenstvo in nato maja v Abu Dabiju še svetovno.

Načrt priprave za olimpijske igre je skoraj v celoti pripravljen. "Termini tekmovanj in priprav so okvirno znani. Čakajo nas trije vrhunci, sama pa mislim, da bo formo dobro tempirati za dva, zame sta to svetovno prvenstvo in olimpijske igre, čeprav sta obe tekmovanji zelo skupaj," razmišlja 27-letna varovanka Luke Kuralta, ki seveda načrtuje tudi nastop na EP v bližnjem Zagrebu.

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: Luka Kotnik

Čas do Pariza namreč ne bo namenjen le pripravi na tekme, ampak tudi izboljšavam v lastnih tehnikah. "Sem narejena judoistka in novih tehnik in velikih sprememb pri meni ni. Je pa veliko prostora za specifične situacije, ki jih lahko še malo izpilim, da bom to, ko bo na tekmi potrebno, izvajala avtomatsko."

Vsaj konkurenci bo večina novosti do tekmovanj ostala skrita. "Vse te malenkosti bom v veliki meri trenirala doma s klubskimi kolegi, čeprav je v klubu 'sparing' seveda omejen. Na pripravah v tujini bolj ali manj treniramo le borbe, kjer se potem kakšna zadeva seveda tudi preizkusi."

Še več pozornosti bo namenjene tudi analizi tekmic. "Nasprotnice so vsaka zase zelo specifične. Verjetno tudi jaz za vse njih in temu področju bo treba nameniti še nekaj več pozornosti."

Po lanskih uspehih ima Leškijeva nastop v Parizu skorajda potrjen, a ničesar ne bo prepuščala naključju. "Na olimpijski lestvici imam res dobro izhodišče. Da pa bo zadeva zanesljiva, pa nekaj točk na eni od velikih tekem ne bi škodilo. Tekme so pomembne tudi za občutek, da ohranim to tekmovalnost. Glavna naloga me čaka na koncu sezone, zato moram zelo paziti tudi, da ostanem cela, in malo preračunati, kam se splača. Vsekakor so to grand slami, kjer je na voljo več točk."

Prvi resen test v novi sezoni bo grand slam v Parizu, za katerega je prijavljenih 15 od najboljših 19 tekmovalk na svetovni lestvici, tudi vodilna peterica. Velik del te elite v konkurenci do 63 kilogramov bo po olimpijski generalki skupaj s slovensko reprezentantko ostal tudi na krajših pripravah v francoski prestolnici.

Ob Andreji Leški bodo v Parizu slovenske barve v konkurenci 660 tekmovalcev iz 110 držav branili še Maruša Štangar in Kaja Kajzer med dekleti ter Martin Hojak in Vito Dragič v moški konkurenci.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.