Drugi športi

Pri ekipi Sky hvalijo Thomasa, ki pa so mu prepovedal alkohol ‒ a dovolili hamburger

Pariz, 29. 07. 2018 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šef kolesarske ekipe Sky, Sir Dave Brailsford, je pred zadnjo etapo dirke po Franciji dejal, da je Geraint Thomas zadnje pol leta povsem podredil pripravam na Tour, zato njegova zmaga v skupnem seštevku zanj ni presenečenje.

Thomas (na fotografiji) si je odločilno prednost nabral z etapnima zmagama v Alpah.
Thomas (na fotografiji) si je odločilno prednost nabral z etapnima zmagama v Alpah. FOTO: AP
V pogovoru za francosko televizijo je Thomas dejal, da je navijač londonskega Arsenala, kot enega sebi najljubših nogometašev pa je izpostavil francoskega napadalca Olivierja Girouda. Za trenutnega člana Chelseaja in njegovo reprezentanco je bojda navijal na svetovnem prvenstvu, ki so ga Francozi julija v Rusiji tudi osvojili. Thomas je kot mladenič sicer sanjal o karieri nogometaša ali igralca ragbija, da bi lahko v dresu Walesa zaigral na domačem stadionu v Cardiffu.

Sir Dave Brailsford lahko z ekipo Sky proslavlja novo zmago na dirki po Franciji, potem ko je na sobotnem kronometru Geraint Thomas ubranil naskok pred tekmeci in mora zdaj v zadnji etapi zgolj še priti do cilja za svojo prvo veliko zmago v karieri. Prvi favorit je bil sicer tudi letos Skyev Christopher Froome, ki bi s petim naslovom izenačil rekord, a je v najtežjih gorskih etapah zaostal preveč, vseeno pa se izkazal v vožnji na čas, kjer je našemu Primožu Rogliču preprečil uvrstitev na stopničke v skupnem seštevku.

Razpoloženja v Skyevi ekipi očitno ni pokvaril niti razplet omenjenega kronometra, ki ga je dobil Tom Dumoulin. Thomas je namreč namenoma upočasnil, ker je mislil, da vodi Froome, a je Nizozemec medtem postavil boljši čas, na koncu pa se veselil tudi etapne zmage.

Dirka je visela na nitki
"Decembra smo se odločili, da bo njegova sezona temeljila na tem, da bo vrhunec forme dosegel julija. Perfektno mu je uspelo," je Brailsfordove besede o letošnjem junaku Thomasu prenesel BBC. "Do vrhunca ne bi moglo priti na bolj čustven način. Zdelo se je, kot da je to res dolga dirka, zadnjih nekaj dni je visela na nitki, nato pa so na plan privrela vsa čustva," je nadaljeval Brailsford.

Thomas (v rumeni majici) čaka na začetek ene od etap ob Froomu in Rogliču.
Thomas (v rumeni majici) čaka na začetek ene od etap ob Froomu in Rogliču. FOTO: AP
Imeli smo dve vodji, Chris je bil glavni vodja, Geraint pa zaščiteni drugi vodja. V trenutku, ko mu je postalo jasno, da ne bo zmagal, se je Chris nemudoma preusmeril v pomoč Geraintu. Vsa osredotočenost je bila na Chrisu in to je Geraintu omogočilo, da je zgolj opravljal svoje delo in nato, ko je pritisk prišel, je imel Chrisa ob sebi, podpiral pa ga je s takšno eleganco, da mu je to dalo mirnost in mu pomagalo skozi vse skupaj. Sir Dave Brailsford, vodja ekipe Sky

32-letni Thomas je po tem, ko je Roglič izgubil veliko časa v ekipnem kronometru, prevzel nadzor nad dirko z zmagama v dveh alpskih etapah. Po enajsti etapi je oblekel rumeno majico in naslednji dan kot prvi Britanec zmagal na slovitem Alpe d'Huezu. V zadnjem tednu dirke je odbijal vse napade Frooma, Dumoulina in Rogliča, ki ga je sicer premagal v boju za zmago na mitskem Tourmaletu.

Valižanska invazija na Pariz
Velika Britanija bo dobila tretjega zmagovalca Tourov, ki jim je v zadnjih štirih letih vladal Froome, Otoku pa je zmago leta 2012 privozil tudi Sir Bradley Wiggins. Slavje je bilo v cilju kronometra temu primerno, Valižan je slavil z ženo Saro, ki mu je kot prva čestitala za uspeh kariere. Brailsford je razkril, da so članom ekipe prepovedali alkohol, da pa so jim dovolili pojesti hamburger.

"Nikakor pa ta prepoved ne bo mogla preživeti nedeljskega večera," se je proti slavju, ki se obeta v Parizu, že obrnil vodja ekipe Sky. "Tako veliko sporočil in klicev sem dobil o tem, kako veliko Valižanov prihaja v Pariz, da se bojim, da mu morda ne bo uspelo. On je kot fant iz soseščine, nihče nima nobene slabe besede, ki bi jo lahko povedal o njem. Ne bi mogli najti bolj ponosnega Valižana. Vsakič, ko ima priložnost, da se vrne domov k družini, to stori. Ko je na kolesu, se žrtvuje, a ko ni, je v središču vsake zabave. Kot večina Valižanov pa rad spije kakšen kozarec piva in začne prepevati."

Froome je v trenutku začel podpirati Thomasa
Ključna naj bi bila junijska zmaga na kriteriju Dauphine, ki je bila tudi odskočna deska za Wigginsa pred šestimi leti. Froome je Dauphine osvojil trikrat, vsakič je nato zmagal tudi na francoski pentlji.

"Morda je bila to njegova največja zmaga na etapni dirki do tistega trenutka, to pa je poskrbelo za perfektno pripravo," je še dejal Brailsford. "Psihološko je šel v Tour z izvrstno samozavestjo in tihim prepričanjem, samo mirno je opravljal svoj posel dan za dnem in se nato znašel v rumeni majici. Ni razmišljal o tem, da bi zmagal v skupnem seštevku, šel je dan za dnem in opravil fantastično delo," je dodal in za konec omenil še Frooma:

"Oseba, ki si res zasluži omembo, je Chris. Imeli smo dve vodji, Chris je bil glavni vodja, Geraint pa zaščiteni drugi vodja. V trenutku, ko mu je postalo jasno, da ne bo zmagal, se je Chris nemudoma preusmeril v pomoč Geraintu. Vsa osredotočenost je bila na Chrisu in to je Geraintu omogočilo, da je zgolj opravljal svoje delo in nato, ko je pritisk prišel, je imel Chrisa ob sebi, podpiral pa ga je s takšno eleganco, da mu je to dalo mirnost in mu pomagalo skozi vse skupaj."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
29. 07. 2018 17.56
+2
Nas Primoz je kot otrok, letos se je igral z vlakecom Sky, drugo leto se jih bo navelical in vrgel v kanto:-D
CURVANORD Zanetti
29. 07. 2018 17.53
-1
Pa dozo za astmo so jim povecali
flo13
29. 07. 2018 16.00
+5
Mislim, da on ni edini, ki je zadnjega pol leta posvetil Touru...daleč od tega
SKRIPT
29. 07. 2018 15.32
+25
Skoda,da so dopungiranemu froomu dovolili dirkati po franciji
murinar
29. 07. 2018 15.34
+28
Resnično je škoda ! Sky ima privilegij in zato jim gledalci žvižgajo
murate
29. 07. 2018 16.37
+8
Tudi geraint je na dopingu,vprašanje na kakšnem in kdaj ga bodo našli,ujeli