Drugi športi

Slavje bratov Boe, Fak med deseterico

Nove Mesto, 14. 02. 2024 20.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norvežan Johannes Thingnes Boe je zmagovalec posamične preizkušnje na 20 kilometrov na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Novem Mestu na Češkem. Branilec naslova, ki je osvojil 35. kolajno na SP, je za 58,9 sekunde prehitel brata Tarjeija Boeja. Bron je osvojil Nemec Benedikt Doll. Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na devetem mestu.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: AP

36-letni Jakov Fak, svetovni prvak v tej disciplini leta 2012, je dobro začel in prvo streljanje opravil brez napak, na drugem je zgrešil eno tarčo, na tretjem je bil spet 100-odstoten, na zadnjem pa si je pred zadnjim strelom vzel kratek premor in podrl tudi zadnjo tarčo.

A takrat je bil zaostanek že previsok za najvišja mesta, je pa s 3:35,6 minute zamude končal med deseterico. S tem si je bržčas tudi zagotovil nastop na nedeljski tekmi s skupinskim startom na zadnji dan prvenstva.

"Danes sem predvsem zadovoljen s smučmi. Bile so najboljše v teh dneh in hvala servisni ekipi, ki se je potrudila. To ti omogoči več. Zaostanek pa je še vedno velik, a smo bližje. Pri streljanju pa žal ena napaka, a težko je računati vedno samo na ničlo. Ena napaka gre skozi. Danes tekaško ni šlo bolje, višje bi se lahko zavihtel le z ničlo. Glede na začetek prvenstva je tole super," je povedal Fak.

Miha Dovžan, ki je nedavno dopolnil 30 let, je bil strelsko odličen na prvih strelskih nastopih in je bil 12., na zadnjem pa je pustil nepokrito eno tarčo. Vse skupaj je s 5:00,4 minute zaostanka zadostovalo za 17. mesto, izenačenje njegovega najboljšega izida kariere.

Lovro Planko je bil prav tako 100-odstoten na prvih treh streljanjih ter na 19. mestu, na zadnji strelski postaji pa je tudi on zgrešil en strel (v ugodnih vremenskih razmerah je sicer zgolj eden od stotih, ki so startali, pokril vse tarče) ter končal kot 32.

Anton Vidmar pa je že po dveh streljanjih s tremi zgrešenimi tarčami precej zaostal, čeprav je do konca nato pokril vse tarče, je končal na 60. mestu z 8:24,4 minute zaostanka.

V boju za vrh je 30-letni Thingnes Boe, zlat že na zasledovanju in srebrn v sprintu ter mešanih štafetah na tem SP, edino strelsko napako naredil na uvodnem streljanju, potem pa neprestano pridobival ter bil na vrhu že po zadnjih dveh streljanjih za svoje 19. zlato na prvenstvih sveta.

Najbližje mu je prišel 35-letni brat Tarjei, medtem ko je bron že z 1:53,3 minute zaostanka pripadel Nemcu Dollu, ki je tako osvojil sploh prvo nenorveško odličje v moških posamičnih preizkušnjah na tem SP. Tako kot Norvežana je tudi on zgrešil eno tarčo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.