Drugi športi

Slovenca komaj prestala peto etapo

Džeda, 05. 01. 2023 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na reliju Dakar je zadnja etapa v hladnem severnem delu Savdske Arabije iz dirkačev izvlekla še zadnje atome moči. Vnovični preobrati na vrhu med motoristi, kjer sedaj vodi Skyler Howes, in težave avtomobilistov, med katerimi se na vrhu utrjuje Naser Alatijah, jasno kažejo, kako peklenski tempo in razmere zahteva letošnja dirka.

Dež minulih dni je pozabljen, a hlad še naprej spremlja dirkače na reliju Dakar. Današnja etapa se je s hitro ravninsko peščeno podlago, polno pasti v obliki jam in prevojev, izkazala tudi za zelo nevarno. Sebastien Loeb se je tako obrnil na streho, Carlos Sainz pa si je pri udarcu rahlo poškodoval hrbtenico. Med motoristi sta pravo kalvarijo preživljala tudi oba Slovenca. Simon Marčič je ostal brez zadnje gume in sedemdeset kilometrov oddirkal po golem platišču, kar je seveda v globokem pesku prava odisejada. Na srečo mu je odpoved motorja enega izmed tekmecev omogočila, da je dirko nadaljeval z njegovim zadnjim kolesom.

Simon je tako nazadoval na 11. mesto v svojem razredu, je pa kljub težavam napredoval Toni Mulec, ki se je prebil med trideseterico v absolutni kategoriji in med najhitrejših deset v svojem razredu rally2. Toniju je sicer odpovedalo zadnje vzmetenje, zato je bila ta dolga etapa zanj še posebno peklenska.

"Nekaj se je zgodilo z vzmetenjem in v zadnjih 70 kilometrih sem se znašel v bitki za preživetje. Toliko momentov je bilo, ko sem se za las izvlekel, med njimi eden večji, potem pa sem samo še molil, da pridem čim prej na cilj. Vseh zadnjih 70 km nisem bil več voznik na motorju, ampak zgolj potnik. Razmetavalo me je levo in desno in energijo sem praktično črpal že iz rezerve. Do konca speciala nisem odšteval vsakega kilometra, ampak vsak meter. Danes je morala biti ena težka etapa, vsaj po rezultatih sodeč. Tu v bivaku vidim same izčrpane obraze. Svoje je naredil mraz na povezovalni etapi, ta mraz, ki kar ne pojenja. Greš v puščavo in misliš, da ti bo vroče, pa se podhladiš," je v cilju povedal vidno utrujen Toni Mulec.

A počitka za dirkače ne bo. Jutri jih čaka najdaljša etapa na letošnjem Dakarju – blizu devetsto kilometrov, ki pa bodo karavano dirke pripeljali daleč proti jugu, kjer vse čaka tudi toplejše vreme.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pingvinislo5
05. 01. 2023 21.30
+2
kak nor posnetek El Matadorja, ki dobesedno srfa sipino..!
ibasumik
05. 01. 2023 20.46
+1