Drugi športi

Slovenci na rokometnem SP s Kubo, Islandijo in Zelenortskimi otoki

Zagreb, 29. 05. 2024 22.03 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo na svetovnem prvenstvu, ki ga bodo naslednje leto med 14. januarjem in 2. februarjem gostile Hrvaška, Danska in Norveška, v predtekmovanju pomerila s Kubo, Islandijo in Zelenortskimi otoki, je določil današnji žreb v Zagrebu.

Slovenski rokometaši so bili pred žrebom v prvem bobnu, kjer so bile še Danska, Francija, Švedska, Nemčija, Madžarska, Norveška in Egipt. Že pred žrebom je bilo jasno, da bo Slovenija nastopala v skupini G, ki jo bo gostil Zagreb. Gostitelji tekmovanja so že pred žrebom imeli možnost, da v vsako skupino določijo eno izmed reprezentanc.

Na 29. izvedbi SP bo 18 evropskih ekip, pet jih prihaja iz Afrike, štiri iz Azije, tri iz Južne in Srednje Amerike, dve pa iz Severne Amerike in Karibov. ZDA in Švica sta dobili posebno povabilo krovne zveze IHF, potem ko je Švicarje v kvalifikacijah izločila prav Slovenija. Kot nosilce z določenimi skupinami so pred žrebom postavili še Avstrijo v skupini C, Nemčijo v skupini A, Dansko v skupini B, Madžarsko v skupini D, Norveško v skupini E in Švedsko v skupini F.

Žreb je nato poskrbel, da so predtekmovalne skupine popolnile Češka, Poljska in Švica v A, Italija, Alžirija in Tunizija v skupini B, Francija, Katar in Kuvajt v skupini C ter Nizozemska, Severna Makedonija in Gvineja v skupini D. V obeh norveških skupinah so v E izžrebali še Portugalsko, Brazilijo in ZDA, v F pa Španijo, Japonsko in Čile. Na Hrvaškem pa so Slovenci v skupini G dobili Kubo, Islandijo in Zelenortske otoke, Hrvati pa v skupini H še Egipt, Argentino in Bahrajn.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugi del tekmovanja, ki ga bodo gostili Zagreb, Varaždin, Oslo in Herning, bodo napredovale po tri najboljše reprezentance vsake skupine prvega dela. Slovenska skupina G se bo v drugem delu križala s skupino H. Najboljša dvojica bo napredovala v četrtfinale, kjer se bo srečala z eno izmed prvouvrščenih ekip skupine, ki bo združevala najboljši trojici skupin C in D.

Slovenija bo v primeru uspešnih nastopov v Zagrebu nastopala do vključno polfinala, medtem ko bo finalni vikend gostil Oslo. "Tudi tokrat so po žrebu občutki nekoliko mešani. Že v skupini prvega dela nas čaka Islandija, ki je zelo zahteven in nevaren tekmec. Vemo, kaj Islandci pomenijo v rokometu. To bo borba za ponos in boljšo pozicijo pred nadaljevanjem tekmovanja. Verjamem, da nas bosta v drugem delu prvenstva pričakali reprezentanci Hrvaške in Egipta, ki sta prav tako izjemno dobri ekipi. Videli bomo, kaj nam bodo ti obračuni prinesli. Ostali tekmeci so premagljivi. Na prvenstvu bo potrebno iti tekmo za tekmo, korak za korakom," je razplet žreba za rokometno zvezo Slovenije ocenil selektor Uroš Zorman.

Slovenska reprezentanca je doslej med svetovno elito nastopila desetkrat, najboljšo uvrstitev ima iz leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bron. Na prihajajoče SP pa so se Slovenci uvrstili z uspešnimi kvalifikacijami, v katerih so bili maja boljši od Švice. Slovenija bo prvo tekmo SP igrala 16. januarja s Kubo, drugo dva dni pozneje z Zelenortskimi otoki in zadnjo 20. januarja z Islandijo.

Skupine SP:
- skupina A (Herning): Nemčija, Češka, Poljska, Švica;
- skupina B (Herning): Danska, Italija, Alžirija, Tunizija;
- skupina C (Poreč): Francija, Avstrija, Katar, Kuvajt;
- skupina D (Varaždin): Madžarska, Nizozemska, Severna Makedonija, Gvineja;
- skupina E (Baerum): Norveška, Portugalska, Brazilija, ZDA;
- skupina F (Baerum): Švedska, Španija, Japonska, Čile;
- skupina G (Zagreb): Slovenija, Islandija, Kuba, Zelenortski otoki
- skupina H (Zagreb): Egipt, Hrvaška, Argentina, Bahrajn

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
30. 05. 2024 14.21
Zorman je še selektor?
D0c
30. 05. 2024 08.57
Islandijo tezko, ostalo pa nebi smelo niti tezav....