Drugi športi

Slovenski floorballisti z remijem proti Belgiji potrdili uvrstitev na SP

Škofja Loka, 04. 02. 2024 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

"Gremo v Malmö!" je v sobotnih večernih urah odmevalo v škofjeloški dvorani Poden, kjer ta teden poteka kvalifikacijski turnir za uvrstitev na svetovno prvenstvo v floorballu. Tretje največje mesto na Švedskem bo namreč decembra gostilo svetovno prvenstvo, kjer bo prvič (odkar je v veljavi nov format tekmovanja) igrala tudi slovenska reprezentanca, ki si je uvrstitev zagotovila z zmagama nad Dansko in Italijo, potrdila pa jo je z remijem z Belgijo.

Več videovsebin
  • Anže Podobnik po uvrstitvi na SP v floorballu
    01:02
    Anže Podobnik po uvrstitvi na SP v floorballu
  • Gašper Triler po uvrstitvi na SP v floorballu
    02:26
    Gašper Triler po uvrstitvi na SP v floorballu
  • Robi Košir po uvrstitvi na SP v floorballu
    02:23
    Robi Košir po uvrstitvi na SP v floorballu
  • Selektor Gorazd Tomc po uvrstitvi na SP v floorballu
    03:17
    Selektor Gorazd Tomc po uvrstitvi na SP v floorballu

Potem ko so na prvi dan turnirja Slovenci presenetili favorizirane Dance, drugi dan pa brez težav opravili z zahodnimi sosedi Italijani, so fantje na prost dan v petek nestrpno pričakovali razplet ostalih tekem. Ko sta Belgija in Danska izgubili, v soboto pa je svoj tretji poraz na turnirju doživela še Italija, je bilo jasno, da bodo v decembra v Malmö odpotovali Slovenci.

Kljub temu so se varovanci Gorazda Tomca morali zbrati in pripraviti na tekmo z Belgijo, ki je še lovila tretje mesto v skupini E. In to se je na začetku srečanja še kako poznalo. Thomas De Saedeleer je namreč z zadetkom v deveti minuti srečanja poskrbel, da se je domača ekipa sploh prvič na kvalifikacijskem turnirju znašla v zaostanku. Ta sicer ni trajal dolgo, saj je le dobre tri minute pozneje po lepi ekipni akciji izenačil Gal Šardi. Kmalu po izenačenju je bil kot prvi na tekmi za dve minuti izključen Anže Habjan, a Belgijci tega niso izkoristili. Ravno nasprotno, Slovenci so namreč z igralcem manj povedli. Za prvo slovensko vodstvo na tekmi je poskrbel Matevž Kohne, ki je belgijsko reprezentanco presekal z lepim prodorom po desni strani, po katerem je raztegnil belgijskega vratarja in iz neposredne bližine zadel v polno. A gostje se niso dali in pred prvim odmorom je za izenačenje poskrbel Arpad Berteloot, ki je bil natančen s strelom od daleč.

Floorball: Slovenija - Belgija
Floorball: Slovenija - Belgija FOTO: IFF

V drugo tretjino so na krilih polne dvorane Poden, kjer je slovenske reprezentante glasno podpirala skoraj tisočglava množica, Slovenci vstopili odločno in ob koncu sedme minute drugič na tekmi povedli. Hiter protinapad sta izvedla Nejc Peklaj in Robi Košir, slednji pa je na koncu odbito žogo pospravil v mrežo Belgijcev. A vodstvo ni trajalo dolgo. Le približno pol minute pozneje so Belgijci po prostem strelu z desne strani in nekaj zmede pred golom Slovenije uspeli izenačiti. Tokrat je žogo v slovensko mrežo z neposredne bližine pospravil Thomas Ghilain. Zgodba se je nato v 33. in 34. minuti tekme še enkrat ponovila, saj sta zadela Lovro Oblak za Slovenijo in drugič na tekmi Ghilain za Belgijo. A Slovenija je na zadnji odmor vseeno odšla s prednostjo, saj je zanjo po hitrem protinapadu poskrbel Habjan, ki je izkoristil hitro akcijo Kohneta in obranjeno žogo po strelu soigralca spremenil v peti zadetek Slovenije na tekmi.

Veselje Blaža Tomca in Lovra Oblaka ob zadetku za 4:3
Veselje Blaža Tomca in Lovra Oblaka ob zadetku za 4:3 FOTO: IFF

Zadnja tretjina se je začela po željah belgijske reprezentance, saj je po desetih minuta igre s težkega položaja zadel Lukas Helmons in rezultat na tekmi je bil še petič poravnan. Slednji je natanko šest minut pred koncem tekme poskrbel za šok, saj je Belgijo popeljal v vodstvo. Slovenci so se po šestem prejetem zadetku hitro zbrali in  le minuto zatem je še kako pomemben zadetek dosegel Blaž Tomc. Slovenija si je predvsem zavoljo polne dvorane Poden želela tretjo zmago na turnirju, a sedmega zadetka niso dočakali in reprezentanci sta se razšli z neodločenim rezultatom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub temu remi Slovencem ni pokvaril veselja, saj so se prvič v zgodovini uvrstili na elitno svetovno prvenstvo. Moška reprezentanca Slovenije, ki je prvi uradni nastop zabeležila 19. maja 2002, je sicer med letoma 2002 in 2008 štirikrat zapored nastopila na svetovnih prvenstvih (Finska, Švica, Švedska in Češka), a to ni bila elitna divizija, saj je bil takrat format tekmovanja enak, kot ga poznamo v hokeju. Leta 2010 je nato Mednarodna floorball zveza (IFF) uvedla nov sistem kvalifikacij na SP. Šestkrat so se Slovenci udeležili kvalifikacij, od tega dvakrat na domačih tleh (2012 v Podčetrtku in 2016 v Škofji Loki), a se med svetovno elito ni uspela uvrstiti.

Slovenija bo zaigrala na 15. SP, ki ga bo med 7. in 15. decembrom gostil švedski Malmö. Doslej so si nastop na SP, kjer bo nastopilo 16 reprezentanc, poleg Slovenije zagotovile še gostiteljica Švedska ter Finska in Estonija (skupina A), Latvija in Nemčija (skupina B), ter Slovaška (skupina C) in Češka (skupina D). Švici in Sloveniji se je kot zadnja kvalifikantka iz skupine E pridružila Danska, ki je na prvi tekmi zadnjega kroga z visokih 10:1 premagala Belgijo.

Izidi kvalifikacijskega turnirja skupine E:

- 1. krog:

Švica - Italija 16:2

Danska - Slovenija 2:3

- 2. krog:

Belgija - Švica 2:13

Italija - Slovenija 2:11

- 3. krog:

Italija - Belgija 5:2

Švica - Danska 11:3

- 4. krog:

Danska - Italija 5:4

Slovenija - Belgija 6:6

- 5. krog:

Belgija - Danska 1:10

Slovenija - Švica

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

N0EL
04. 02. 2024 18.27
Floorball deez nutz!