Drugi športi

Slovenija v zadnji sekundi izgubila na Poljskem, a si že zagotovila EP

Opole, 29. 04. 2021 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
2

Slovenska rokometna reprezentanca se je kljub porazu proti Poljski s 26:27 že prebila na evropsko prvenstvo na Slovaškem in Madžarskem 2022.

Slovenija ima ne glede na razplet nedeljskega obračuna zadnjega kroga proti Turčiji v Celju že zagotovljen nastop na zaključnem turnirju, ki bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem, saj zaradi boljših izidov na medsebojnih tekmah z Nizozemsko in Poljsko v skupini 5 ne more končati nižje kot na drugem mestu.

Ljubomir Vranješ
Ljubomir Vranješ FOTO: Damjan Žibert

Slovenska izbrana vrsta je v odsotnosti Deana Bombača, Dragana Gajića, Gašperja Marguča, Blaža Blagotinška, Mateja Gabra, Staša Skubeta, Darka Cingesarja, Klemna Ferlina in Nejca Cehteta, ki so bili nosilci igre na letošnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu ter kvalifikacijskem turnirju v Berlinu za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, doživela prvi poraz v kvalifikacijah za EP.

Zaključni turnir bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem. O končni razvrstitvi bo odločitev padla v nedeljo v Celju, kjer se bo pomerila s Turčijo. Na torkovi zaostali tekmi 2. kroga je Slovenija v Eskisehiru zanesljivo premagala Turčijo s 30:22.

V ospredju obrambne naloge
V telesno izjemno zahtevnem obračunu sta obe izbrani vrsti več pozornosti namenili obrambnim nalogam, v napadu pa je bilo na obeh straneh kar veliko napak. V teh okoliščinah se je malce bolje znašla Poljska, ki je bila bolj ali manj vseskozi v prednosti, a slovenski zaostanek nikoli ni znašal več kot dva gola.

Izbranci Ljubomirja Vranješa so se na veliki odmor podali z zaostankom dveh golov (10:12), v začetku drugega polčasa pa so zaigrali sijajno in v 33. minuti po golu Boruta Mačkovška prvič na dvoboju povedli s 13:12, tri minute kasneje pa po zadetku Jureta Dolenca s 14:12.

Po poljski minuti odmora je Slovenija zaigrala bledo in nepovezano, naredila je nekaj nepotrebnih napak, v 38. minuti pa zaostala s 14:15. Vranješ je z minuto odmora prekinil zadrego svojih varovancev, ki so v nadaljevanju prikazali toplo-hladno predstavo.

V dramatični končnici je sprva kazalo, da bodo osvojili točko, saj so osem sekund pred koncem dvoboja po golu Domna Novaka iz krilnega položaja izenačili na 26:26, zmago pa jim je tik pred zadnjim zvokom sirene izmaknil Michal Daszek, ki je zadel za domačo zmago s 27:26.

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Novak s petimi goli, po enega manj sta dosegla Borut Mačkovšek in Kristjan Horžen. "Igrali smo dobro, vsi fantje so se borili. Premoremo kakovost in nabor mladih igralcev. Tekma je bila zahtevna, a na koncu sem zadovoljen z borbenostjo in igro skozi celotno tekmo. V igri so seveda bile napake, ki jih bo potrebno popraviti, a glede na kratek skupni čas, ki smo ga imeli na voljo, je tudi to razumljivo. Na žalost v izdihljajih tekme nismo napravili prekrška, da bi izvlekli neodločen izid," je po prvem porazu svojih varovancev v kvalifikacijah za EP 2022 dejal selektor Ljubomir Vranješ.

Top5 strelcev slovenske reprezentance
Top5 strelcev slovenske reprezentance FOTO: Sofascore.com

Po petih krogih sta v skupini 5 v vodstvu Slovenija in Nizozemska s sedmimi točkami. Poljska je zbrala šest točk, Turčija pa je brez njih. Na EP se bosta neposredno uvrstili najboljši reprezentanci skupine, dodatno pa še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin. Slovenija je na EP tudi matematično že uvrščena.

Izid:
Poljska – Slovenija 27:26 (12:10)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diegol14
30. 04. 2021 08.13
PRIČAKOVANO....
fasnga
29. 04. 2021 21.57
+2
Mladci so se borili po najboljsih moceh, golmana oba ok! Par sodniskih- tri ocitne (ob tem pa nobena v slo korist) pa smo tu. Nasim, razen zadnjega gola (bolje bi bil faul) ni nic za ocitat. 💪👍