Drugi športi

Sloveniji deseto mesto na SP in kvalifikacije za olimpijske igre

Krakov, 23. 01. 2023 22.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rokometaši Danske so si v današnjih tekmah 3., zadnjega kroga drugega dela svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem kot zadnji priigrali četrtfinale. Za ta dosežek so premagali Egipt s 30:25. Že pred tem so imeli nadaljevanje SP zagotovljeno Madžarska, Francija, Španija, Švedska, Nemčija, Norveška in Egipt. Slovenija je SP končala kot deseta.

Znani so tudi že četrtfinali pari. V boju za medalje se bodo v sredo pomerili Danska in Madžarska, Švedska in Egipt, Norveška in Španija ter Francija in Nemčija.

Današnje boje zadnjega dne drugega dela so z zanimanjem spremljali tudi v slovenskem taboru, kjer so nastope končali v nedeljo z zmago proti Črni gori. Slovenija je bila namreč blizu desetemu mestu, ki še prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre v Parizu 2024.

Srbi zmagali, ampak ne dovolj prepričljivo

Ta cilj oziroma željo so na koncu tudi dosegli: slovenske rokometaše, ki so glavni del tekmovanja končali s šestimi točkami in razliko v golih +25, bi lahko teoretično prehiteli Srbi ali Nizozemci, če bi ena od ekip v medsebojnem obračunu dosegla zelo visoko zmago. Srbija je dan začela s +12, Nizozemska pa s +4. A ker je Srbija po preobratu v drugem polčasu sicer prišla do zmage, vendar le za dva gola (32:30), je Slovenija v tem boju na daljavo ostala deseta, Srbija pa 11. na letošnjem SP.

Boj na daljavo so imeli tudi Hrvati. Ti so še imeli nekaj teoretičnih možnosti za četrtfinale, a le, če bi sami visoko premagali Bahrajn, Egipt pa bi moral v večerni tekmi presenetiti dvakratne svetovne prvake Dance in jih premagati za 11 golov.

Svoj del naloge so Hrvati opravili dobro, Ivan Martinović in Filip Glavaš s po 11 goli sta bila glavna pri polnjenju mreže Bahrjana, končni izid je bil 43:32.

Slovenska rokometna reprezentanca je SP na Poljskem zaključila na desetem mestu
Slovenska rokometna reprezentanca je SP na Poljskem zaključila na desetem mestu FOTO: AP

V večerni tekmi je nato Danska pred skorajda povsem danskim občinstvom v Malmöju nadigrala Egipčane in ne le potrdila četrtfinale, ampak tudi skočila na prvo mesto lestvice te skupine. Danci so hitro povedli in vodili tudi že za osem golov, na koncu so zmagali za pet.

V prestižnem obračunu skupine 3 za zmago med ekipama z doslej polnim izkupičkom pa sta se pomerili še Norveška in Nemčija. Neporažena je ostala skandinavska ekipa, ki je Nemce premagala z 28:26.

V preostalih današnjih tekmah sta do prvih zmag v tem delu prišla Argentina in reprezentanca ZDA. V obračunih štirih zasedb, ki do danes še niso okusile slasti zmage, so Američani premagali Belgijo s 24:22, Argentinci pa Katar s 26:22.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
24. 01. 2023 09.37
-1
Če se ne uvrstijo na OI potem si tega niti ne zaslužijo.