Drugi športi

Blesteča zmaga Slovenk na rokometnem SP

Stavanger, 02. 12. 2023 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z zmago proti Islandiji začela nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Druga tekmica je bila Angola. Slovenke so po odlični igri slavile s 30:24 in ostajajo s polnim točkovnim izkupičkom na turnirju v Stavangerju. Napredovanje v drugi del prvenstva so si že zagotovile.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Luka Kotnik

Izbranke Dragana Adžića so bile v prvem polčasu za razred bolje od Angolk in si priigrale šest golov prednosti. V začetku drugega so malenkostno popustile, v prelomnih trenutkih dvoboja pa tekmice znova zasenčile v vseh elementih igre. Slovenke so na tokrat na tribuni imele dodatno podporo. Tik pred obračunom z Angolo je v Stavanger prispela Ana Gros, ki ni opravila nobenega skupnega treninga z reprezentančnimi soigralkami. Najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa zaključuje dolgotrajno rehabilitacijo po poškodbi zadnje stegenske mišice.

Slovenske rokometašice so v prvi polovici povsem zasenčile afriške prvakinje. Primanjkljaj pri telesni moči in višini so nevtralizirale z modro in preudarno igro v napadu, vselej so našle način, da prelisičijo tekmice iz Angole. V napadu je blestela Ana Abina, igralka ajdovskega Mlinotesta je bila nerešljiva uganka za Afričanke, svoje naloge v napadu so sijajno opravile tudi njene soigralke, ki so v 28. minuti povedle za šest golov (14:8).

Poglavje zase je bila odlična slovenska predstava v obrambi. Ta je bila v prvi polovici tekme agresivna, vseskozi na meji dvominutne izključitve. Slovenske rokometašice so do 28. minute prejele le osem golov, popustile so le v zadnjih dveh minutah pred odhodom na veliki odmor, ko so se jim Angolke po delnem izidu 3:0 približale na tri gole zaostanka (11:14).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenke so na začetku drugega polčasa zaigrale slabše. Obramba ni bila na ravni iz prvega polčasa, močno je škripalo tudi v napadu, kjer so zgrešile kar nekaj čistih strelov. Kakovostne Angolke so vse to znale izkoristiti, v 36. minuti so izenačile na 15:15, minuto kasneje pa so jim Slovenke po dolgem času pogledale v hrbet (15:16).

Adžićeva odmora je zaustavila nalet rokometašic iz Angole, po golu Alje Varagić so v 43. minuti povedle z 18:17, a minuto kasneje so spet zaostale (18:19).

Valentina Klemenčič
Valentina Klemenčič FOTO: Luka Kotnik

V zadnjih petnajstih minutah se je, kot poroča uradna spletna stran RZS, na igrišču v Stavangerju odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. 

Tik pred obračunom z Angolo je v Stavanger prispela Ana Gros, ki zaradi poškodbe stegenske mišice ni opravila nobenega skupnega treninga z reprezentančnimi soigralkami. Najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa je tekmo spremljala na tribuni, Velenjčanka bo morda nastopila že na ponedeljkovi tekmi proti Franciji.

Slovenke so med 49. in 53. minuti po golih Eme Marković, Maje Svetik in Nataše Ljepoje naredile delni izid 3:0 ter povedle s 24:21. Lep kapital v golih so v 58. minuti še oplemenitile in si po golih Tjaše Stanko, Valentine Klemenčič in Tamare Mavsar priigrale neulovljivo prednost šestih golov (29:23). "Tekma proti izvrstnim tekmicam je bila fenomenalna. Angolke so že udeleženke naslednjih olimpijskih iger, v prvem krogu pa ni manjkalo veliko, da bi favoriziranim Francozinjam odščipnile vsaj točko. Zavedali smo se, kaj nas čaka. Izjemno sem ponosen na igralke, ki so pokazale izjemno energijo. To je resnično velika zmaga. Angolke nastopajo v verjetno najmočnejši zasedbi v zadnjih letih, a tudi reprezentanca Slovenije je vse močnejša in bolj nevarna za vsake tekmice. Sedaj se že obračamo k tekmi proti Franciji. Naredili bomo vse, da odigramo precej bolje kot na zadnji medsebojni tekmi," ponosa po drugem paru točk ni skrival selektor Dragan Adžić.

V slovenski reprezentanci je bila na najbolj učinkovita Varagić s petimi goli, Ana Abina, Ljepoja in Stanko so dosegle po štiri zadetke. Tri gole je ob sedmih podajah dodala še Mavsar. Amra Pandžić, ki je v igro vstopila v kritičnih trenutkih drugega polčasa, je osem obramb zbrala ob 50-odstotni učinkovitosti.

Izid, skupina D:              
Slovenija - Angola  30:24 (14:11)
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Jurič, Novak, Marković 2, Spreitzer 1, Stanko 4 (3), A. Abina 4, Mavsar 3, Ljepoja 4, Varagić 5, Lazović 3, Svetik 1, Hrvatin, E. Abina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SREBRNIBREG.
02. 12. 2023 20.03
+3
Čestitke in hrabro naprej.
Anion6anion
02. 12. 2023 19.54
+2
Presenetile so me! Bravo!
zmerni pesimist
02. 12. 2023 19.47
+1
Kar tako naprej čeprav niste kompletne dajmo punce
Ho Chi Joža
02. 12. 2023 18.58
+3
Vsaka čast malo komentarjev za naše junakinje super,da ne bo sam o nogometu govora.
Panter 63
02. 12. 2023 19.48
-1
Kdaj bodo premagale Francijo po tem bo vec komentarjev. Zmage proti egzotom skoda casa.
Ho Chi Joža
02. 12. 2023 21.18
+1
Vidim,da se spoznaš kot zajec na boben sory.
G. Papež
02. 12. 2023 17.37
+4
Bravooo👍, dobra igra.