Drugi športi

Slovenke srebrne na SP

Augsburg, 27. 07. 2022 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
2

Vse do nedelje bo nemški Augsburg gostil svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Proga na reki Lech je ena izmed najbolj znamenitih – kar je za smučarje Kitzbühel, je za kajakaše Augsburg. Za čim boljše uvrstitve se bo potegovalo tudi dvanajst slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. Slovenske kajakašice so se izkazale že v uvodu prvenstva, saj so na ekipni tekmi osvojile srebrno odličje. Boljše so bile le domačinke Nemke, bron pa so si priveslale Poljakinje. Za žensko kajakaško ekipo je to po letih 2010 (Tacen) in 2013 (Praga) tretja kolajna na svetovnih prvenstvih, skupno pa je to za Slovenijo že 41. kolajna na tekmovanju najboljših na svetu.

Za slovensko slalomsko reprezentanco v kajaku in kanuju na divjih vodah se je svetovno prvenstvo v Augsburgu začelo sanjsko. Že v prvi disciplini je osvojila kolajno, to pa po zaslugi kajakašic, ki so na ekipni tekmi zasedle drugo mesto. Prehitele so jih le gostiteljice, Nemke. Za Slovenijo so veslale Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar. Za žensko kajakaško ekipo je to po letih 2010 (Tacen) in 2013 (Praga) tretja kolajna na svetovnih prvenstvih, skupno pa je to za Slovenijo že 41. kolajna na tekmovanju najboljših na svetu. Slovenke, četrte na lanskem prvenstvu v Bratislavi, kar pomeni, da so startale četrte od zadaj, so tekmo začele z dobrimi občutki. "Nismo želele 'komplicirati', želele smo samo ponoviti tekoče vožnje s treningov. Uspelo nam je in lahko rečem samo, da sem ponosna na vse tri. Nekaj rezerv je bilo, a tako je vedno, popolne vožnje ni," se je uspeha veselila Terčeljeva, ki je edina, ki je sodelovala pri vseh treh ekipnih kolajnah. "Ne delam razlik med kolajnami, enako sem vesela vsake. Verjamem, da ta ni bila zadnja. Vse smo pokazale, da smo hitre posameznice, in če se še lahko tako uskladimo, kot smo se danes, verjamem, da bomo v tej postavi na ekipnih tekmah še precejkrat uspešne," je o svetli prihodnosti ekipe prepričana Terčeljeva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novakova je bila članica ekipe, ki se je leta 2013 veselila bronaste kolajne v Pragi, tako da je v Augsburgu na stopničkah stala drugič v karieri. "Eva in Alina sta danes moje delo naredili zelo lahko. Bile smo uigrane, nismo imele težav. Občutek je bil lahkoten, ni se bilo treba nič mučiti," je bila zadovoljna Novakova. Smejalo se je tudi najmlajši v ekipi, Hočevarjevi, ki je osvojila svojo prvo člansko kolajno na velikih tekmovanjih: "Ko smo prišle v cilj, smo čutile, da bi lahko bilo dovolj za kolajno. Prehitele so nas samo Nemke, ki imajo na tej specifični progi kot gostiteljice veliko prednost. Vedele pa smo, da smo dobro opravile nalogo. Lahko smo zadovoljne, to nam bo dalo dodatno energijo tudi za posamične nastope. Zdaj vemo, da smo dobro pripravljene."

Slovenke so progo prevozile brez napak, kazni ni bilo, za Nemkami so zaostale dve sekundi in 46 stotink. Bron so osvojile Poljakinje, ki so imele dodatek dveh sekund, za Slovenkami pa so zaostale za štiri.

Kajakaši po nesreči Srabotnika brez vrhunske uvrstitve

Slovenski kajakaši na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu niso bili tako uspešni kot njihove kolegice. Po nesreči Martina Srebotnika, ki je že v zgornjem delu poškodoval čoln, je bilo nemogoče pričakovati vrhunsko uvrstitev, na koncu so kar s 110 kazenskimi sekundami zasedli 28. mesto. Peter Kauzer, Srabotnik in Vid Kuder Marušič so tako prehiteli le Ukrajino.

"To se ekipne tekme. Tokrat smo imeli smolo, toda razočaranja ne sme biti. Take se stvari se dogajajo, Martin, ki je pri prvih protitočnih vratcih najprej udaril v bando, nato zadel vratca, za konec pa je vanj trčil še Vid in mu preluknjal čoln. Dobro je, da je sploh prišel do cilja, da se ni potopil. Čoln bodo že popravili, sreča je bila, da ni bilo kaj hujšega," je dejal Kauzer, ki je skupaj s kolegi branil bronasto kolajno s prejšnjega prvenstva v Bratislavi.

Peter Kauzer
Peter Kauzer FOTO: Kajakaška zveza Slovenije

Kot sam pravi, se na prvi umetno zgrajeni progi na svetu (zgrajena je bila za olimpijske igre v Münchnu) odlično počuti in optimistično čaka na posamične nastope: "Uvodni nastop je za nami. Odprli ga nismo najbolje, zato pa so bile boljše punce, čestitam jim. Upam, da se Martin in Vid ne sekirata in da bomo na posamični tekmi popravili vtis. Meni proga, katere karakteristike niso spreminjali, ustreza, voda se menja, tako da jo moraš znati brati."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako kot pri ženskah so tudi pri moških zmagali Nemci, ki dobro izkoriščajo poznavanje domače proge. Srebrno kolajno so osvojili Britanci, bronasto pa branilci naslova, Francozi. Čehi so na četrtem mestu zaostali za vsega 17 stotink sekunde.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
27. 07. 2022 11.51
podprvak ni naslov.Je le srebrna medalja.Drugace pa bravo punce za 2.mesto.
slovenka62
27. 07. 2022 11.14
+2
Ja bravoo punce.Čestitke.