Drugi športi

Slovenske rokometašice proti Črni gori, Nemčiji in Paragvaju

Herning, 17. 12. 2023 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
5

Znane so tekmice slovenskih rokometašic na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre 2024. Poleg Paragvaja, ki si je mesto zagotovil s tretjim mestom na prvenstvu Amerik, sta to še šesto- in sedmouvrščeni reprezentanci svetovnega prvenstva, ki se bo danes končalo na Danskem. To sta Nemčija in Črna gora.

"Končno so znane vse tekmice za olimpijske kvalifikacije. Nemčija je kakovostna reprezentanca, ki je že na drugem zaporednem tekmovanju uvrščena med najboljšo osmerico. Črna gora je v nekoliko spremenjeni zasedbi morda najprijetnejše presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva. Zadržala je trend visokih uvrstitev na največjih tekmovanjih. Gre za izjemno tekmico. Paragvaj se na Južnoameriškem prvenstvu ni uvrstil med najboljšo trojico, tudi na tem prvenstvu ni bil med najboljšimi reprezentancami svojega kontinenta," se je na aprilske tekmice za spletno stran Rokometne zveze Slovenije ozrl slovenski selektor Dragan Adžić.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: AP

Pred borbama za medalje na SP v Herningu sta bili odigrani tekmi za končno razvrstitev od petega do osmega mesta. Slovenski ljubitelji rokometa so z nestrpnostjo čakali na razpleta obeh, saj sta ti dali imeni zadnjih tekmic v kvalifikacijah za poletne olimpijske igre. To so postale Črnogorke in Nemke. Prve so v borbi za sedmo mesto z 28:24 odpravile Čehinje, slednje pa na obračunu za peto mesto s 26:30 klonile proti Nizozemkam.

Že po zaključku drugega dela svetovnega prvenstva je bilo jasno, da bo Sloveniji spomladi prihodnje leto na enem izmed treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev družbo delal Paragvaj, ki je na mundialu prehitel le tri reprezentance. Slednji je na južnoameriških kvalifikacijah osvojil tretje mesto, v olimpijske kvalifikacijske boje pa se zavihtel po zaslugi Brazilije. Slednja je tekmovanje zaključila kot deveta – pred njo se je uvrstilo osem evropskih ekip – in s kriterijem druge najuspešnejše celine Južni Ameriki prinesla dodatno kvalifikacijsko mesto.

Najuspešnejša celina bo z naslovom svetovnih prvakinj sicer postala Evropa, ki je tako v kvalifikacijah za olimpijske igre dobila dve dodatni mesti. Ti se bosta razdelili glede na razvrstitev na lanskoletnem evropskem prvenstvu v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Slovenke so zasedle končno osmo mesto, ker pa so si vse pred njo uvrščene reprezentance zagotovile mesto na olimpijskih igrah ali kvalifikacijah skozi letošnje svetovno prvenstvo, je prvo dodatno mesto pripadlo njim.

"Menim, da bodo tekme, ki jih je Paragvaj odigral na svetovnem prvenstvu, dovolj za kakovostno analizo. Medtem bosta reprezentanci Črne gore in Nemčije rivalki, ki bosta zahtevali našo popolno osredotočenost," ob pogledu na kvalifikacije še dodaja 53-letni Črnogorec na slovenski klopi, ki še naprej ostaja trdno prepričan v uspeh. "Verjamem v do sedaj opravljeno delo, nadaljnjo rast slovenske reprezentance in uspešno opravljen zadnji korak proti končnemu cilju. To bi nam uspelo z uvrstitvijo med najboljši dve reprezentanci kvalifikacijskega turnirja," je še dodal Adžić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S Črnogorkami so se slovenske rokometašice nazadnje pomerile na svetovnem prvenstvu leta 2021 v Španiji. Na uvodni tekmi tekmovanja so jih tedaj v Granollersu odpravile z 28:18. Na lanskoletnem evropskem prvenstvu se je Črna gora veselila bronaste kolajne.

Veliko več prahu se je nabralo na zadnjih obračunih s preostalima tekmicama. Paragvaj je Slovenija ugnala v prvem delu svetovnega prvenstva 2017 v Nemčiji (28:22), medtem ko Nemke Slovenkam niso stale nasproti že več kot desetletje. Nazadnje je bilo to v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2010. Nemke so bile dvakrat prepričljivo boljše (27:17, 35:24), na sklepni turnir pa sta potovali obe reprezentanci.

Olimpijske kvalifikacije za rokometašice bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto. V boj se bo podalo 12 ekip, ki bodo razvrščene v tri kvalifikacijske turnirje. Z vsakega si bosta pot v Pariz priigrali najboljši dve reprezentanci. Lokacije turnirjev še niso znane.

Slovenke bodo v kvalifikacijah za olimpijske igre nastopale prvič v zgodovini.  Boje bodo, glede na zadnje obvestilo IHF-a, začele 11. aprila proti Nemčiji, 12. ali 13. aprila bo sledil obračun z Paragvajem, 14. aprila pa bo sledil še dvoboj s Črno goro.

Znane so tudi udeleženke tudi preostalih dveh turnirjev. Na enem bodo igrale Švedska, Madžarska, Kamerun in Japonska, na drugem pa Nizozemska, Češka, Argentina in Španija. Na olimpijske igre so že uvrščene Francozinje kot gostiteljice ter Danska, Južna Koreja, Angola, Brazilija in Norveška.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ho Chi Joža
17. 12. 2023 21.07
+1
Naše rokometašice so bile poražene od finalistk SPja so spodobno zastopale Slo vsaka jim čast.
Cupko
17. 12. 2023 20.18
+1
Upam, da jim rata
zmerni pesimist
17. 12. 2023 18.34
+0
Poskusiti ni greh
Anion6anion
17. 12. 2023 18.17
-3
Niti teoretično ne morejo priti na OI!
Castrum
17. 12. 2023 16.25
+2
Dober žreb! gremo pupe!💪👍