Drugi športi

Slovenske rokometašice v Laškem na zaključnih pripravah pred EP

Laško, 24. 10. 2022 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je zbrala v Laškem, kjer se bo pripravljala na domače evropsko prvenstvo. To se bo začelo čez 11 dni. Med 4. in 20. novembrom bo Slovenija skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro gostila 15. prvenstvo stare celine.

Dve izmed štirih skupin prvega dela bosta tekmovali v Sloveniji, in sicer v celjski dvorani Zlatorog in ljubljanski dvorani Stožice. Drugi del prvenstva bosta gostili slovenska in makedonska prestolnica, vsi odločilni dvoboji za najvišja mesta bodo potekali v Ljubljani.

Slovenke bodo svoj osmi nastop na evropskem prvenstvu začele v skupini C v Celju. Uvodni nastop jih čaka v petek, 4. novembra, ko jim bodo nasproti stale Danke. Dva dneva kasneje bo sledil obračun s Švedsko, v torek, 8. novembra, pa še s Srbijo. Vse slovenske tekme se bodo začele ob 18. uri. V drugi del bodo napredovale tri najboljše reprezentance.

Najboljša uvrstitev Slovenije na dosedanjih evropskih prvenstvih letos praznuje polnoletnost. Leta 2004 je bila slovenska reprezentanca deveta. Dve leti pred tem je bila 10., ostala tekmovanja pa zaključila med 13. in 16. mestom.

Selektor Dragan Adžić je priprave začel zadovoljen, saj bo prvič, odkar je konec lanskega marca sedel na slovensko klop, na pripravah lahko računal na prav vse najboljše rokometašice. V minulih dneh je nekaj težav s poškodbo rame imela Nataša Ljepoja, ki je zaradi tega tudi izpustila nedeljsko tekmo Krima Mercatorja v ligi prvakinj. Pregled z magnetno resonanco je pokazal, da poškodba prve krožne napadalke reprezentance ni hujše narave in bo pripravljena za tekme na EP, so sporočili z Rokometne zveze Slovenije.

Ana Gros
Ana Gros FOTO: AP

Poleg slednje se bosta za mesto v izbrani vrsti na šestmetrski črti potegovali še Valentina Klemenčič in Urša Zelnik. Na spisku se nahajajo še krilne igralke Tamara Mavsar, Maja Svetik, Ema Abina, Tija Gomilar Zickero in Alja Varagić, zunanje igralke Ana Gros, Barbara Lazović, Elizabeth Omoregie, Nina Zulič, Nina Žabjek, Tjaša Stanko, Ana Abina in Erin Novak ter vratarke Amra Pandžić, Branka Zec in Maja Vojnovič.

"Že zadnji dve leti nestrpno pričakujemo to evropsko prvenstvo. Zelo se ga veselimo in že čutimo malo evforije, kar je zelo pozitivno," je povedala kapetanka Ana Gros. Ta je ob Lazovićevi (manjše težave s kolenom) izpustila uvodni trening zaradi lažje poškodbe hrbta, obe pa selektor na parketu pričakuje že v prihodnjih dneh.

"Te priprave bodo posebne. Ena proti milijon je možnost, da v karieri igraš na kakšnem izmed prvenstev na domačih tleh. Resnično komaj čakam, da se vse začne!" je pred prvim treningom dejala Amra Pandžić. "Nedavni tekmi z Madžarsko sta nam dokaz, da se lahko kosamo z vsemi tekmicami. Tudi Hrvatice so odlične tekmice in tako pravi preizkus pred evropskim prvenstvom," je še dodala prva slovenska vratarka. S soigralkami bodo pred prvim preizkusom na prvenstvu v četrtek in soboto v Laškem odigrale dve pripravljalni tekmi s Hrvaško, ki bosta zaprti za javnost.

"V zadnjem sklopu priprav se bomo osredotočili predvsem na dodatno povezovanje ekipe. Za dober rezultat je potrebna enotnost, mirnost in prepričanost v svoje sposobnosti. Želim si, da na evropskem prvenstvu na igrišče stopimo z velikim nasmehom. Verjamem, da nam bo to uspelo," pa je zaključil Adžić.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.