Drugi športi

Slovenski rokometaši po drugi zaporedni zmagi nad Črno goro že uvrščeni na EP

Koper, 12. 03. 2023 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
2

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v četrtem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 danes v Kopru premagala Črno goro s 37:30 (18:16). Slovenija si je po četrti zmagi v skupini 7 že zagotovila nastop na zaključnem turnirju stare celine med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji.

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so v tem tednu dvakrat premagali najmočnejše skupinske tekmece iz Črne gore. Po četrtkovi zmagi v Podgorici z 32:29 so jim rokometno mero vzeli še na današnjem obračunu na Obali.

Kvalifikacije za EP: Slovenija - Črna Gora
Kvalifikacije za EP: Slovenija - Črna Gora FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija je v jesenskih kvalifikacijah najprej v Mariboru premagala BiH z 28:20, nato pa v Prištini še Kosovo z 29:24. Spomladi jo čakata še dve tekmi, najprej se bo 27. aprila v Cazinu pomerila z BiH, tri dni kasneje pa bo v Velenju gostila Kosovo. Slovenija je na štirih tekmah zbrala vseh osem točk, Črna gora in BiH po štiri, Kosovo pa je brez njih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zorman je v primerjavi s prvim medsebojnim dvobojem v tem tednu v Podgorici na tribuni pustil Jureta Dolenca, ki bo zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice počival vsaj štiri tedne, ter Stefana Žabića in Tadeja Mazeja, priložnost za dokazovanje na Obali pa sta dobila nekdanja igralca Kopra Staš Jovičić-Slatinek in Grega Krečič ter Velenjčan Jernej Drobež.

V prvi polovici tekme sta obe izbrani vrsti več pozornosti namenili igri v napadu. V slovenski igri je bilo veliko vzponov in padcev, blestel pa je eden najboljših krilni igralcev na svetu Blaž Janc. Posavec v dresu Barcelone je v 16. minuti poskrbel za prvo otipljivo domače vodstvo na tekmi (12:9), do tega obdobja igre pa je prispeval šest zadetkov. Zorman je v prvem polčasu priložnost za dokazovanje ponudil 14 od skupno 16 igralcev, na klopi sta ostala le Domen Makuc in Krečič, njegovi varovanci pa so največ vodili za tri gole (12:9, 15:12, 16:13, 18:15).

Kvalifikacije za EP: Slovenija - Črna Gora
Kvalifikacije za EP: Slovenija - Črna Gora FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenski rokometni prvokategorniki - od njih so v zimskem kvalifikacijskem ciklusu manjkali nekateri nosilci igre, kot so Dean Bombač, Borut Mačkovšek in Matej Gaber - so v drugem polčasu nekoliko dvignili tudi igro v obrambi in v 36. minuti prvič na tekmi povedli za štiri gole (20:16). V naslednjih dveh minutah so zaigrali zelo nezbrano v napadu, po seriji tehničnih napak pa so jim Črnogorci povsem zadihali za ovratnik (20:19).

Zormanovi varovanci so se nato le zbrali, slovenski rokometni voz pa sta potegnila Janc in Urban Lesjak. Prvi je v 42. minuti svoje soigralce po bliskovitem nasprotnem napadu znova popeljal do vodstva štirih golov (24:20), štiri minute kasneje pa je slovenska prednost po simultanki vratarja Lesjaka znašala osem golov (29:21).

Slovenski rokometaši v končnici niso zapravili lepe zaloge v golih, po zanesljivi predstavi so v zadnjih štirih dneh še drugič zaporedoma premagali Črnogorce in si zagotovili svoj 14. nastop na evropskem prvenstvu. V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi v koprski Bonifiki najbolj učinkovit Blaž Janc z desetimi goli, Domen Makuc je prispeval šest zadetkov.

Izida 4. kroga skupine 7 v rokometnih kvalifikacij za moško EP v Nemčiji 2024:

Slovenija - Črna gora   37:30 (18:16)

BiH - Kosovo            25:18 (10:7)

Statistika tekme: Slovenija - Črna gora 37:30
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaPesa
12. 03. 2023 21.52
-1
Janeza ni blo, da bi spet napovedal kake "ukrepe" iz akcijskega nacrta?
ap100
12. 03. 2023 21.35
+1
črnogorci so dali z igralko več 9 golov slovenci pa z igralko manj 7 golov - ali gre za neko drugo tekmo, ali gre za spolno korektnost