Drugi športi

Slovenski rokometaši proti Makedoncem odločno na zmago

Kairo, 19. 01. 2021 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je v torek iz Aleksandrije preselila v Kairo, kjer jo od srede do nedelje čakajo trije zahtevni obračuni v drugem delu svetovnega prvenstva. V največjem egiptovskem mestu se bo najprej pomerila s Severno Makedonijo, v petek s Švedsko, v nedeljo pa še z Egiptom.

Zaradi dolge vožnje z avtobusom je selektor Vranješ (na fotografiji v ozadju) odpovedal večerni trening.
Zaradi dolge vožnje z avtobusom je selektor Vranješ (na fotografiji v ozadju) odpovedal večerni trening. FOTO: Damjan Žibert

Najboljši izbrani vrsti iz skupine 4 se bosta prebili v četrtfinale. Po prvem delu tekmovanja si je najboljši izhodiščni položaj izborila Švedska, ki je v drugi del prenesla štiri točke. Rusija ima tri, Slovenija in Egipt po dve, Belorusija eno, Severna Makedonija pa je brez točk. Slovenija je v skupinskem delu premagala Južno Korejo z 51:29 in Belorusijo z 29:25 ter izgubila proti Rusiji s 25:31.

Izbrancem Ljubomirja Vranješa se je po ponedeljkovi zmagi nad Belorusi odvalil kamen od srca. Uvodoma je kazalo, da se bo ponovila ruska zgodba, po zaostanku za šest golov v prvem polčasu pa so vendarle zaigrali tako, kot znajo, in dosegli pomembno zmago. Po njej so ohranili upanje na preboj v četrtfinale, kar je bil eden od osnovnih ciljev v "deželi faraonov". Slovenske rokometne prvokategornike v drugem delu tekmovanja čakajo še zahtevnejši tekmeci. Njihovi prvi, Makedonci, ki so na svetovno prvenstvo prišli po odpovedi Čehov, resda ne sodijo v najvišji kakovostni razred, a slovensko-makedonski obračuni so bili mnogokrat izjemno razburljivi in negotovi.

Slovenija je zmagala na obeh dosedanjih tekmah na svetovnem prvenstvu, leta 2015 v Katarju s 30:28, leta 2017 pa v Franciji s 30:22. Obe tekmi na evropskih prvenstvih sta se končali z zmagoslavjem makedonske izbrane vrste: v tekmi za 5. mesto v Srbiji je Slovenija leta 2012 klonila s 27:28, leta 2018 pa na Hrvaškem s 24:25. Prvi zvezdnik makedonske reprezentance je še vedno neuničljivi 40-letni Kiril Lazarov, ki po sijajnih zgodbah v Veszpremu, Zagrebu, Ciudad Realu in Barceloni svojo rokometno jesen nadaljuje v Nantesu, kjer igra tudi slovenski reprezentant Rok Ovniček. Makedonci so v Egiptu najprej izgubili proti Švedom z 20:32, nato proti Egipčanom z 19:38, v odločilni tekmi za napredovanje v drugi del pa so ukanili Čilence z 32:29.

Vranješ: Smo favoriti, a to moramo pokazati na igrišču. Verjamem, da bomo
"V današnjem rokometu ni lahkih nasprotnikov, to velja tudi za naše naslednje, igralce Severne Makedonije, ki imajo v svojih vrstah vsaj tri izjemno kakovostne rokometaše. V tem dvoboju smo favoriti, a to moramo pokazati na igrišču. Verjamem, da bomo," je po prihodu v Kairo dejal švedski strokovnjak na slovenski klopi Vranješ, ki je zavoljo dolge avtobusne vožnje odpovedal torkov večerni trening. Svoje varovance bo popeljal v fitnes, po večerji pa je na sporedu še podrobna analiza makedonske igre.

"Z Makedonci smo v preteklosti odigrali že številne tekme, na nekaterih imeli tudi velike težave in izgubili. Na sredini tekmi moramo biti osredotočeni od prve do zadnje minute in igrati na polno, le v tem primeru se lahko nadejamo nove zmage v Egiptu," pred sredino tekmo pravi 202 cm visoki krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

optimist70
19. 01. 2021 19.31
+0
Ali ima kdo informacijo zakaj Telemach vsak dan zatemni Hrvaški RTL ko igrajo hrvati rokometno tekmo na svetovnem prvenstvu.Rokomet prenaša samo Arena,ki pa je Telemach nima v ponudbi!