Drugi športi

Slovenski rokometaši v naslednjih dneh dvakrat s Črnogorci

Ljubljana, 07. 03. 2023 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
0

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v jesenskem terminu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji 2024 premagala Kosovo in BiH, v zimskem pa sta pred njo dve tekmi proti Črni gori. Prva bo v četrtek, druga pa v nedeljo v Kopru.

Pred izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana je prva akcija po svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Na januarskem mundialu so premagali Poljsko, Savdsko Arabijo, Iran in Črno goro, po porazih proti rokometnim velikanom iz Francije in Španije pa zasedli končno deseto mesto v konkurenci 32 reprezentanc.

Slovenske rokometaše ta teden čaka najtežja ovira na poti do EP med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji. Štiri točke na dveh tekmah bi jim prinesle nastop na zaključnem turnirju stare celine, v primeru manjšega točkovnega izkupička pa bi odločitev o napredovanju padla v spomladanskem terminu, ko jih čakata še dve tekmi. Tedaj se bodo najprej 27. aprila v Cazinu pomerili z BiH, tri dni kasneje pa v Velenju gostili Kosovo.

Po dveh tekmah sta Slovenija in Črna gora zbrali po štiri točke, Kosovo in BiH pa sta brez njih. Na EP se bodo uvrstile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance. Ljubljančan na klopi Slovenije na bližnjih tekmah ne bo mogel računati na nosilca igre iz madžarskega Szegeda. Manjkala bosta srednji zunanji Dean Bombač in levi zunanji igralec Borut Mačkovšek, tako da je Zorman naknadno poklical organizatorja igre nemškega Kiela Miho Zarabca, ki je manjkal na zadnji akciji na Poljskem in Švedskem.

Slovenske rokometaše v naslednjih dneh čakata dve izjemno pomembni kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024 proti izbrani vrsti Črne gore.
Slovenske rokometaše v naslednjih dneh čakata dve izjemno pomembni kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024 proti izbrani vrsti Črne gore. FOTO: AP

Slovenija je na zadnji medsebojni tekmi pred dvema mesecema v Krakovu zanesljivo premagala Črno goro z 31:23, v slovenskem taboru pa se zavedajo, da je pred njimi povsem nova zgodba. "Črnogorci so pred kratkim zamenjali selektorja, a drastičnih sprememb zaradi tega ne pričakujem. Po dveh treningih nihče ne more veliko spremeniti v sistemu igre," je na današnjem medijskem dogodku v hotelu Austria Trend uvodoma dejal Zorman. "Najbolj pomembno bo, da moji varovanci na naslednjih reprezentančnih akcijah nadaljujejo pot, ki smo jo začrtali na Poljskem. V naši ekipi so določene kadrovske spremembe, a vsak nov igralec se bo moral prilagoditi reprezentanci ter našemu sistemu igre in ne obratno," je še dodal Zorman.

"Evropske kvalifikacije imajo povsem svoje zakonitosti, v preteklosti so tudi najboljše reprezentance ostale praznih rok v Črni gori ali Severni Makedoniji. V tovrstnih kvalifikacijah so vedno možna presenečenja. Pred nami sta tekmi z motivirano reprezentanco in novim selektorjem, ki bo imel v primerjavi z našo zadnjo medsebojno tekmo na voljo tudi pet nosilcev igre, ki so manjkali v Krakovu," je uvodoma dejal kapetan slovenske reprezentance Jure Dolenec.

"Obe tekmi sta izjemno pomembni in dobro vemo, kaj nam prinašata. Naš cilj je, da zmagamo na obeh, a enako razmišljajo tudi v črnogorskem taboru. V teh dveh dneh priprav se bomo skušali čim bolje pripraviti na zelo zahtevni tekmi," je še dodal desni zunanji igralec francoskega Limogesa.

Na Zormanovem seznamu za tekmi proti Črni gori so:
- vratarji: Jože Baznik (Nimes), Urh Kastelic (Lemgo) in Urban Lesjak (Pelister);
- krilni igralci: Blaž Janc (Barcelona), Tilen Kodrin (Gummersbach), Domen Novak (Wetzlar), Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje) in Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško);
- zunanji igralci: Jure Dolenec (Limoges), Nik Henigman (Saint-Raphael), Grega Krečič (Csurgoi), Nejc Cehte (GOG Gudme), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc (Barcelona), Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško) in Miha Zarabec (Kiel);
- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Göppingen), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen), Jernej Drobež (Gorenje Velenje) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.