Drugi športi

Cicipas zrušil velikega Federerja, poslavlja se tudi druga nosilka

Melbourne, 20. 01. 2019 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
7

Nastope na prvem velikem slamu sezone v Melbournu sta sklenila druga igralka sveta, Nemka Angelique Kerber, in švicarski zvezdnik Roger Federer. V četrtfinale so poleg junaka večera Stefanosa Cicipasa napredovali še Rafael Nadal, Frances Tiafoe, Petra Kvitova in Ashleigh Barty. Slovenski teniški igralki Andreja Klepač in Katarina Srebotnik sta napredovali v četrtfinale v konkurenci ženskih dvojic.

Več videovsebin
  • Ashleigh Barty ustavila Marijo Šarapovo in se skupaj s Petro Kvitovo uvrstila v četrtfinale
    02:58
    Ashleigh Barty ustavila Marijo Šarapovo in se skupaj s Petro Kvitovo uvrstila v četrtfinale
  • Rafael Nadal in Frances Tiafoe že v četrtfinalu OP Avstralije
    02:41
    Rafael Nadal in Frances Tiafoe že v četrtfinalu OP Avstralije
  • Vrhunci dvoboja Roberto Bautista - Marin Čilić
    00:20
    Vrhunci dvoboja Roberto Bautista - Marin Čilić
  • Vrhunci dvoboja Stefanos Cicipas - Roger Federer
    01:54
    Vrhunci dvoboja Stefanos Cicipas - Roger Federer

Dvajsetletni grški teniški igralec Stefanos Cicipas je v osmini finala izločil švicarskega zvezdnika Rogerja Federerja. Obetavni Grk je šestkratnega zmagovalca odprtega prvenstva Avstralije in zadnjega prvaka premagal s 6:7 (11), 7:6 (3), 7:5 in 7:6 (5).

"Ne znam opisati. Sem najbolj srečen človek na svetu. Res ne znam opisati," so bile prve besede Cicipasa nekaj trenutkov po zmagi, ko je komaj zadrževal solze. Grk je vpisal največji uspeh na turnirjih za veliki slam, zanj je premagal enega najboljših teniških igralcev vseh časov.

Nezadovoljni Federer med dvobojem s Cicipasom.
Nezadovoljni Federer med dvobojem s Cicipasom. FOTO: AP

'Moraš verjeti v svoje sposobnosti'
"Verjel sem, da lahko zmagam. Od začetka je bilo to pomembno. Moraš verjeti v svoje sposobnosti. Roger je legenda, zelo ga spoštujem. Pokazal je zelo dober tenis. Že da sem tu na igrišču Rod Laver z njim, so moje sanje. Težko opišem občutke," je še povedal Cicipas.

Slavje grških navijačev pred Rod Laver Areno je bilo zelo glasno:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Branilca naslova je 14. nosilec ustavil pred napredovanjem v četrtfinale, kjer je Federer igral kar 14-krat v zadnjih 16 letih. 20-letni izzivalec je rešil vseh 12 "break" žogic slovitega tekmeca na poti do zmage, ki si jo je priigral z odličnimi začetnimi udarci ter z umirjeno igro v na koncu odločilnem četrtem nizu. Federer se je na svoj začetni udarec dvakrat rešil, nato pa v podaljšani igri s preslabim bekendom poslal žogico v mrežo za veliko slavje Cicipasa in njegovih številnih grških navijačev v Avstraliji ter po svetu. Zdaj ga čaka nov težek preizkus, Španec Roberto Bautista, ki je v petih nizih za četrtfinalno vozovnico premagal Hrvata Marin Čilića.

Cicipas je postal prvi Grk v četrtfinalu kateregakoli turnirja za veliki slam. Za preboj med štiri najboljše bo igral z 22. nosilcem Bautisto Agutom iz Španije, ki je domov poslal šestopostavljenega Čilića s 6:7 (6), 6:3, 6:2, 4:6 in 6:4. Dvoboj je trajal skoraj štiri ure. Dvajsetletni Grk velja za igralca, ki bi lahko v prihodnosti krojil svetovni tenis. Ubranil je 12 "break" priložnosti Federerja, prišel do edinega "breaka" na dvoboju in dobil dve od treh podaljšanih iger.

Napredovanje Srebotnikove in Klepačeve, slovo druge nosilke Kerberjeve
Katarina Srebotnik
je skupaj z Američanko Raquel Atawo izločila romunsko navezo Irina Maria Bara/Monica Niculescu s 6 : 2, 3 : 6 in 6 : 3, Andreja Klepač pa je s Španko Mario Jose Martinez Sanchez izločila Američanki Kaitlyn Christian in Asio Muhammad s 6 : 2 in 6 : 2. Peti nosilki Klepačevo in Sanchezovo v četrtfinalu čakata Čehinji Barbora Strycova in Marketa Vondroušova, deveti nosilki Srebotnikovo in Atawo pa na svoji tekmici še čakata.

Cicipas (levo) je Federerja po zmagi označil za legendo.
Cicipas (levo) je Federerja po zmagi označil za legendo. FOTO: AP

Danielle Collins je trikratno zmagovalko turnirjev za veliki slam Angelique Kerber porazila s 6 : 0 in 6 : 2, za zmago pa je potrebovala manj kot eno uro. V naslednjem krogu jo čaka zmagovalka dvoboja med rojakinjo Sloane Stephens in Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo.

Kerber: Nisem našla ritma
"To ni bil moj dan. Nisem igrala tenisa, ki ga znam. Danielle je igrala zelo dobro. Po mojem mnenju je odigrala eno svojih najboljših partij," je po porazu povedala Kerberjeva in dodala: "Poskušala sem. Nisem pa našla ritma. Celo tekmo sem poskušala na vse načine in se borila. Nisem se dobro gibala, servis je bil v zadnjih dneh slab."

Collinsova, sicer 35. igralka sveta, je udarila 29 "winnerjev" in napravila le eno dvojno napako, medtem ko je Kerberjevi uspelo le šest "winnerjev", napravila pa je kar pet dvojnih napak. Kot prva si je četrtfinale priigrala Čehinja Petra Kvitova, osma nosilka je izločila Američanko Amando Anisiomovo s 6:2 in 6:1. Petnajstopostavljena Avstralka Ashleigh Barty je domov poslala nekdanjo zmagovalko, letos pa 30. nosilko, Rusinjo Marijo Šarapovo s 4:6, 6:1 in 6:4.

Rafael Nadal (na fotografiji) proslavlja po zadnji točki proti Tomašu Berdychu.
Rafael Nadal (na fotografiji) proslavlja po zadnji točki proti Tomašu Berdychu. FOTO: AP

'Ko se vrneš, potrebuješ nekaj sreče'
Drugi teniški igralec sveta Španec Rafael Nadal se je z zmago s 6 : 0, 6 : 1 in 7 : 6 (4) proti Čehu Tomašu Berdychu uvrstil v četrtfinale med posamezniki. Nadal je osvojil prvih devet točk na tekmi, Berdych je zelo slabo serviral, Španec pa je takšno prednost znal izkoristiti.

"Naredil je več napak kot jih po navadi," je bil kratek po tekmi Nadal, na novinarski konferenci pa se je razgovoril. "Vedno, ko se vrnem po poškodbi, pravim enako. Ne pričakujem pozitivnih ali negativnih stvari. Ko se vrneš, potrebuješ nekaj sreče, saj so prvi dvoboji zelo pomembni," je izjavil španski šampion, ki se bo v četrtfinalu pomeril z Američanom Francesom Tiafoejem. Ta je izločil 20. nosilca, Bolgara Grigorja Dimitrova s 7 : 5, 7 : 6 (6), 6 : 7 (1) in 7 : 5 ter po odličnih predstavah na letošnjem turnirju poslal opozorilo španskemu zvezdniku.

"Kar naj se pripravi!" je bil na svoj 21. rojstni dan prešerno in tudi bojevito razpoložen Američan, ki je šele lani na turnirju Delray Beach Open osvojil svoj prvi naslov ATP ter iz meseca v mesec potrjuje, da je eden največjih talentov ameriškega tenisa v zadnjih dveh desetletjih.

Izidi OP Avstralije, osmina finala:

Moški

Frances Tiafoe (ZDA) ‒ Grigor Dimitrov (Bol/20) 7 : 5, 7 : 6 (6), 6 : 7 (1), 7 : 5;
Rafael Nadal (Špa/2) ‒ Tomaš Berdych (Češ) 6 : 0, 6 : 1, 7 : 6 (4);
Stefanos Cicipas (Grč/14) ‒ Roger Federer (Švi/3) 6 : 7 (11), 7 :6 (3), 7 : 5, 7 : 6 (5); 

Ženske

Petra Kvitova (Češ/8) ‒ Amanda Anisimova (ZDA) 6 : 2, 6 : 1;
Ashleigh Barty (Avs/15) ‒ Marija Šarapova (Rus/30) 4 : 6, 6 : 1, 6 : 4;
Danielle Collins (ZDA) ‒ Angelique Kerber (Nem/2) 6 : 0, 6 : 2.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezdollar
20. 01. 2019 14.53
+4
Ta mladič še bo fajn trgal...
šumar
20. 01. 2019 19.07
+0
Rafa17Nadal
20. 01. 2019 14.24
+16
A lahko že nehate pisati cicipas...
Mariborrrrrrrrr
20. 01. 2019 14.03
-1
Odlična teniška predstava čestitke obema nole do konca
Trend01
20. 01. 2019 14.02
+3
Super! In še boljša je bila izjava John McEnroe-ja pri intervjuju: Končno spet nekdo, ki zna igrati pri mreži.
Diebaumaister
20. 01. 2019 13.40
+10
Federer se je premagal samega sebe, oziroma v drugem nizu je zgubil dvoboj, res škoda.