Drugi športi

Sodnik Đokovića osvobodil, avstralske oblasti odločajo, ali bi ga znova priprle

Melbourne, 10. 01. 2022 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
1528

Saga 'tam spodaj' se je – vsaj za trenutek – zaključila, saj je Novak Đoković dobil prvo bitko. Njegovi odvetniki so zveznemu sodišču predstavili svoj primer in sodnik se je z njimi strinjal. Sojenje je zaključil s preklicem odločitve vlade in zahtevo, da Đokovića v tridesetih minutah izpustijo na prostost ter mu izplačajo nadomestilo za nastalo škodo. Vladni odvetnik je napovedal, da bo vlada Đokovića znova poskušala pridržati in izseliti, srbski mediji pa so poročali, da so to tudi storili, čeprav avstralski mediji trdijo, da se to še ni zgodilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tomažin Bolcar o Đokoviću
    07:13
    Iz 24UR ZVEČER: Tomažin Bolcar o Đokoviću
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo Đoković le nastopil Melbournu?
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Bo Đoković le nastopil Melbournu?
  • Nepregledna množica spremljala prihod odvetnikov Novaka Đokovića
    01:53
    Nepregledna množica spremljala prihod odvetnikov Novaka Đokovića
  • Veselje Srbov v Avstraliji po odločitvi sodišča
    00:40
    Veselje Srbov v Avstraliji po odločitvi sodišča
  • Sodnik preklical odločitev in zahteval, da Đokovića nemudoma izpustijo na prostost
    01:00
    Sodnik preklical odločitev in zahteval, da Đokovića nemudoma izpustijo na prostost

Sodnik zveznega sodišča v Melbournu je preklical odločitev državnih oblasti, da Novaka Đokovića priprejo in zahtevajo njegovo deportacijo. Zahteval je, da ga nemudoma izpustijo na prostost in mu plačajo odškodnino. Po poročanju srbskih medijev, ki navajajo informacije Đokovićevega očeta, so zdaj vladne oblasti – očitno po osebnem pooblastilu notranje ministrice Karen Andrews – Novaka znova pridržale in ga nameravajo deportirati. Po poročanju avstralskih medijev bi Đokoviću v tem primeru za tri leta prepovedali vstop v državo. Uradne potrditve ni, vendar je Novakov brat, Đorđe Đoković, za srbsko televizijo Prva TV dejal, da ga "zdaj želijo pripreti in deportirati". Avstralski časnik The Age poroča, da avstralske oblasti Srba niso aretirale in se še odločajo, ali bodo to sploh storile. To naj bi potrdili štirje različni viri v vladi.

Novinar omenjenega avstralskega časnika Paul Sakkal trdi, da Đokovića nocoj ne bodo pridržali in deportirali. Odločitev, ali bodo to sploh storili, naj bi sprejeli danes zvečer ali jutri. Srb naj bi lahko vsaj še nocoj mirno spal v Melbournu. Sakkal je dodal tudi, da triletna prepoved vstopa po deportaciji ni avtomatična in da bi lahko vlada Đokoviću omogočila vstop v državo že v času naslednjega OP Avstralije.

Na svojem profilu na Twitterju je Sakkal poročal tudi, da je policija uporabila solzivec, da bi po manjših izgredih peščice zbranih zavarovala avtomobil. Navijači in nasprotniki srbskega tenisača naj bi verjeli, da je bil v njem Đoković.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Kaj bi sploh lahko še storil?'

Celotno dogajanje na sojenju naj bi si bilo mogoče ogledati preko povezave na uradni spletni strani okrožnega sodišča v Melbournu, vendar povezava zaradi sesutja strežnika, ki ga je povzročil velik obisk, sprva ni delovala. Nato je sodišče ogled sojenja v živo omogočilo preko YouTuba. 

Đokovićev odvetnik Nicholas Wood je sodniku Anthonyju Kellyju zagotovil, da je Novak Đoković storil vse, kar je lahko, da bi izpolnil zahteve avstralske vlade za vstop v državo. Po njegovem mnenju je tenisač popolnoma sledil navodilom avstralske teniške zveze in po njegovi trditvi je sodnik obrambo vprašal: "Kaj bi sploh lahko še storil?"

Nato je sodnik dodal, da je po njegovem mnenju "zelo pomemben podatek", da je Đoković potrdilo o prebolelosti prejel od "profesorja in izredno usposobljenega zdravnika". Veljavnost tega potrdila so nato potrdile tudi oblasti v zvezni državi Viktorija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Wood je dejal, da je bil njegov klient med zaslišanjem ob vstopu v državo "popolnoma zmeden" in da je oblastem na carini pokazal potrdilo, ki ga je pred potovanjem prejel od notranjega ministrstva Avstralije. Sodnik Kelley pa je dejal, da je bil Đoković med zaslišanjem od četrte ure zjutraj po lokalnem času do 7.42 zjutraj brez možnosti komuniciranja z zunanjim svetom. Tudi njegova prošnja, da bi mu oblasti omogočile stik z avstralsko teniško zvezo in svojimi odvetniki, je bila takrat zavrnjena.

Odvetnik na vladni strani je dejal, da prosilcem za vizo ne smejo dovoliti, da bi postopek zavlačevali, zato naj bi njegovo prošnjo za dodaten čas takrat zavrnili. Avstralska vlada je v dokumentih, ki jih je zveznemu sodišču poslala pred sojenjem, dodala, da je bila odsostnost Đokovićevih svetovalcev brezpredmetna. Đokovićev odvetnik je odgovoril, da je ta trditev "napačna".

Moral bi že zapustiti državo

Uradno je dovoljenje, da Đoković ostane v Avstraliji, poteklo danes ob 16.00 po lokalnem času (6.30 po našem času), vendar je sodnik Srbu dovolil ostati v Avstraliji vsaj do osmih zvečer po lokalnem času (10.00 po našem času). Medtem je Đoković zapustil hotel in odšel na neznano lokacijo, kjer bo lahko spremljal prenos sojenja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Srbov odvetnik je nato zaključil svojo obrambo in sledil je odmor. Po njem je vladni odvetnik Christopher Tran zaprosil za dodaten odmor, da bi se lahko temeljiteje pripravi na predstavitev svojih argumentov, in sodnik je njegovi prošnji ugodil, vendar je dejal, da želi primer zaključiti še danes. Spomnimo, da je vladna stran obravnavo prvotno želela prestaviti na sredo, vendar je sodnik to prošnjo zavrnil. Organizatorji turnirja, ki se bo začel 17. januarja, so sodišče zaprosili, naj se primer zaključi pred torkom, saj nameravajo v sredo žrebati pare prvega kroga torej morajo vedeti, ali bo Srbu dovoljeno sodelovati na turnirju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Đoković se je pridružil svojim odvetnikom

Po zaključku odmora se je Đoković pridružil svojim odvetnikom. Ti so zaprosili za kratek odmor, vendar je sodnik zagotovil, da je odvetnikoma Đokovića in vlade v zadnjih dneh zagotovil dovolj časa, da se pripravita na razpravo. Nato je prebral svojo odločitev in zahteval, da Đokovića v 30 naslednjih minutah izpustijo na prostost ter da se izplača odškodnina za nastalo škodo. Odvetnik vlade Tran je sodnika v nadaljevanju razprave opozoril, da bodo vladne oblastni Đokovića znova poskušale pridržati in izseliti iz države. Ministrica za notranje zadeve Karen Andrews naj bi imela posebna pooblastila, da zahteva izselitev tujih državljanov. Sodnik je vladnega odvetnika opozoril, da bi bila Đokoviću vrnitev v Avstralijo v tem primeru prepovedana za najmanj tri leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1528)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmajskorpion
10. 01. 2022 21.58
Avstralci ga nimajo za kaj pripreti, tam ni naredil ničesar narobe. V Srbiji ga bi pač morali. Sem njegov veliki navijač, vendar zavestno hoditi okoli okužen in se družiti z otroci...Zgodilo se bo verjetno obratno. Iz Avstralije ga bojo deportirali kot zločinca, v Srbiji ga slavili kot heroja.
Tone 12345
10. 01. 2022 17.44
+5
Sam ta sodnik si pa upa proti državi in celi vladi!!!ne bo dolg!!
devlon
10. 01. 2022 16.06
-4
Doma naj ostane. V Bosni
Face
10. 01. 2022 18.53
GringoMB
10. 01. 2022 15.48
-1
Se malo pa bo lahko igral semo v Srbiji
kapljač1
10. 01. 2022 15.06
+8
Še dobro da ni bilo videti četniških kokard!
metkabetka
10. 01. 2022 14.20
-1
Če ga bodo odslovili, bo imel za vedno madež.
evanderkane
10. 01. 2022 14.15
+1
Pa naj še kdo reče, da to ni politični virus; dajte že enkrat vsi spregledati( cepljenci); da gre pri tem virusu praktično že od samega začetka ne za zdravje, ampak za način, kako se bo izločilo tvoje sovražnike oziroma nasprotnike v političnih, športnih vodah... Covid zlorabljajo povsod po svetu za svoje izprijene namene, ampak zdi se oziroma je kar dejstvo, da je pri nas glede tega najhuje; saj gre v Sloveniji za stalni psihološki teror ( naša vlada truplo mrcvari, še preden ga obglavi; v tujini so pa vsaj takoj vrgli karte na mizo).
okioki
10. 01. 2022 14.09
-1
Ne znova priprt,ampak IZGNAT ZA VEDNO.!!!
stoj?kov
10. 01. 2022 14.00
+8
Bravo Novak,izjemna zmaga nad diskriminacijo!!!zdaj pa osvoji ta turnir in nikoli več nazaj med fašiste
nikhrast
10. 01. 2022 15.57
-6
MladInPerspektiven
10. 01. 2022 13.16
+4
Dejte no spregledati, da predsednik Srbije zganja cirkus a se ne prepriča kako je lahko "bolan" podeljeval nagrade in se udeleževal normalno vseh dogodkov ... meni to pove da je to bolana država
evanderkane
10. 01. 2022 14.18
+2
KrEnTu: Trenutno je v Sloveniji bolj problematično; samo poglej kaj vlada dela iz naše države; jamra zaradi 160 milijonov stroškov glede hitrih testov, medtem ko pa za nepotrebne vojaške "igračke" zapravlja na stotine milijonov!
MladInPerspektiven
10. 01. 2022 15.14
Ja seveda, kaj pa je krivo za to ...mi ljudje ker dovolimo neke izjeme ...ker je naš, ker nam paše ....itn to pa se enkrat vrne takrat pa hudoooo boliii
MladInPerspektiven
10. 01. 2022 13.12
+4
Mene osebno ne zanima kdo je ... vendar če dovolijo nekomu, da ponareja (je v njegovem primeru zdravnik) potrdilo a on pa se svobodno sprehaja in "širi" virus in se smeje CELEMU SVETU kako prenaša butce žejne prek vode ... to je sedaj...mi pa je vseeno ali bo igral ali ne.
Salomon
10. 01. 2022 13.11
+2
Haha, mpravila so za vse... ne moreš verjet tej večvrednostni paniki V BG delajo cirkus kot vedno ...patetično
Hope2021
10. 01. 2022 13.00
+0
nikhrast
10. 01. 2022 16.01
-2
Petko Popović
10. 01. 2022 12.47
+9
Nadal se naj odloči ali se boji igrati prot Đokoviću zaradi korone, ali izgube. 🤣🤣🤣
JAZsemTI
10. 01. 2022 12.46
+12
AUSTRALIAN "OPEN"🤔
cekinar
10. 01. 2022 12.46
+7
Boli me đoko(vič).
klestra
10. 01. 2022 12.44
+5
Avstralija Avstrija Italija Nemcija najvecje fašisticne drzave ma svetu.
Študent-ka
10. 01. 2022 14.05
-4
Ti boš zdaj tukaj govoril o fašističnih državah. Brez njih bi težko preživeli kjer koli si !!!! Vsaj brez Nemčije sigurno ,bi kamne grozi ne pa kruh !!!! Toliko v vednost
evanderkane
10. 01. 2022 14.20
+4
Se ti vidi v nicku, da si še nezrel; Nemčija ima ostale evropske države za sužnje in misli, da se ji bomo vedno podrejali; medtem ko pa je sama v čedalje večjem razsulu ( multikulti, norija z zeleno politiko).
modelx
10. 01. 2022 12.33
+0
je pa res, da so tudi srbi vredni svojega denarja: takoj začeli slaviti. pa odojka na raženj, potem jokajo, da so jim vrgli solzivec. vedno je potrebno biti zadržan, tudi če 'zmagaš'.
Kollerik
10. 01. 2022 12.43
+11
Tale scena z Đokotom je kot naročena za njihove že vsem znane domoljubne izpade.
Bofur
10. 01. 2022 12.28
+9
Pogoj za udeležbo na turnirju je RANKING lestvica na svetovni lestvici ATP. To je EDINI MOŽNI POGOJ za nastop na turnirju za grand slam ... RANKING LESTVICA. To je to. Zato tudi imajo jakostno lestvico, zato so igralci rangirani na podlagi točkovanja, točk, ki jih dobijo na podlagi zmag na turnirjih, ne na podlagi števila vakcinacij ... Avstralska vlada je naredila številne procesne napake. Đoković ni prišel v Avstralijo "iskat delo", Đoković ni navadni migrant iz Kiribatov, turist itd. Ampak gre dejansko za športnika, ki bo sodeloval na mednarodnem turnirju, če tega mednarodnega turnirja ni mogoče izpeljati v Avstraliji (epidemija), bi potem morali turnir prestaviti nekam drugam, kjer trenutno nimajo epidemije
MladInPerspektiven
10. 01. 2022 13.08
-2
Ne nakladaj dejstvo je, da je lagal o prebolelosti država pa mu je priskrbela zdravniško potrdilo tu se vse konča neglede kdo ali kaj je
iMichael
10. 01. 2022 13.10
+5
"zelo pomemben podatek", da je Đoković potrdilo o prebolelosti prejel od "profesorja in izredno usposobljenega zdravnika". Veljavnost tega potrdila so nato potrdile tudi oblasti v zvezni državi Viktorija. Znaš brat?
MladInPerspektiven
10. 01. 2022 13.13
-1
Ja znam ampak ugleden zdravnik v SRBIJI kjer korupcija ne samo cveti se je za vprašati a ne????
dasmullkind
10. 01. 2022 14.01
+6
A ni Slovenija v samem vrhu po korupciji, dalec pred Srbijo?
Študent-ka
10. 01. 2022 14.08
-3
Ja v Srbijo bi bilo najbolj pošteno ,prestaviti ta turnir.
zmajskorpion
10. 01. 2022 21.50
@KeEnTu Res misliš, da živimo v državi kjer je manj korupcije kot v Srbiji?
Bofur
10. 01. 2022 12.25
+13
Gre za to, ali je Odprto prvenstvo Avstralije v tenisu, res odprto, res "Australian Open" ... ? Đoković je Prvi igralec sveta, kot prvi igralec sveta bi moral nastopiti na turnirju za grand slam, po pravilih mednarodne teniške zveze ITF. Tisti, ki igralci, ki nimajo zadostnega rankinga, gredo skozi kvalifikacije ... Cepilni status ne more biti pogoj za nastop, lahko je priporočilo ..., zato pa imamo testiranje, pač s katerim se ugotovi, ali je nekdo bolan. Če je Đoković zdrav prebolevnik (negativen), bi moral imeti pravico do nastopa v Melbournu ... ne glede na cepilni status. Novak ni šel v Avstralijo "iskat delo", da bi rabil "delovni vizum" ... Je profesionalni športnik, ki ima pravico do udeležbe na turnirju po pravilih ITF, turnir v Melbournu deluje po pravilih ITF, zato je dobil akreditacijo ITF