Drugi športi

SP: Slab slovenski judoistični dan

Tokio, 11. 09. 2010 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tretji dan svetovnega prvenstva v judu v Tokiu se je za Slovenijo slabo končal. Nastopila so tri dekleta, vsa pa so tekmovanje končala v predtekmovanju.

Urška Žolnir (v modrem) je ostala brez uvrstitve.
Urška Žolnir (v modrem) je ostala brez uvrstitve. FOTO: Reuters
Urška Žolnir in Vlora Beđeti (obe do 63 kg) sta prvi borbi dobili, nato pa klonili in ostali brez uvrstitve. Tudi Tina Trstenjak (do 57 kg) je po porazu v prvem krogu ostala praznih rok. Prav gotovo je od tega prvenstva veliko pričakovala Žolnirjeva, ki pa se ji ni izšlo po načrtih. Res je, da so celjsko judoistko v tej in prejšnji sezoni pestile poškodbe, a da se bo na SP poslovila že po dveh borbah, si ni mislila. Potem ko je v prvem krogu ugnala slovito Francozinjo Gevrise Emane, svetovno prvakinjo iz leta 2007, je bila zanjo že v naslednji borbi usodna Kubanka Yartiza Abel. Slednja je Žolnirjevo presenetila na polovici borbe in jo, sicer zunaj meja borilnega tatamija, vrgla za ipon. "Sploh nisem mogla zraven. Kolikor sem poskušala, vedno se je branila. Ni šlo. Poznam jo, a se še nikoli nisem z njo borila. Videla sem le posnetke in vedela sem, da je nevarna. Ko sem hotela vstopiti, me je zmeraj prehitela, napadala sem, a nikakor nisem mogla nič narediti," je po borbi razočarana dejala Žolnirjeva. "Pričakovala sem več, da bo šlo naprej, vsaj do četrtfinala. Razočarana sem, saj sem premagala Emanejevo in sem se res počutila dobro. V glavi sem upala na polfinale, da bo šlo, ampak to je judo," je še povedala Žolnirjeva, ki jo najbolj jezi dejstvo, da je v zadnjih mesecih ogromno trenirala in se pred tem uspešno vrnila na blazine po operaciji obeh kolen. "Mineva deset mesecev od operacije, danes pa me težave niso ovirale. Zdaj me čaka svetovni pokal v Rotterdamu. Lani sem tam na SP v redu nastopila, lahko bi bilo boljše. Tudi danes bi lahko bilo boljše. Bomo videli," je še povedala Žolnirjeva.

Marjan Fabjan
Marjan Fabjan FOTO: Damjan Žibert

Podobno usodo je na prvenstvu danes doživela tudi debitantka na svetovnih prvenstvih Vlora Beđeti, ki je s kolajno presenetila na letošnjem EP na Dunaju in dobila priložnost, da se pokaže tudi na SP. Prvo borbo proti Po Sum Leung iz Hongkonga je suvereno dobila z iponom, nato pa v nadaljevanju na ipon padla tudi sama. Dve minuti pred koncem borbe je bila zanjo usodna Alice Schlesinger iz Izraela. Celjski trener Marjan Fabjan je imel danes poleg Žolnirjeve in Beđetijeve na blazinah še eno judoistko. Tudi Tina Trstenjak je prvič okusila borbe na svetovnem prvenstvu, a je z njimi končala že v prvem krogu. Pomerila se je s Francozinjo Automne Pavia, zmagovalko letošnje velike nagrade Tunisa, in na polovici borbe padla z iponom. V nedeljo se bo prvenstvo za slovensko izbrano vrsto končalo, saj bodo v ponedeljek na sporedu le še borbe v kategoriji open, kjer pa slovenski borci in borke ne bodo nastopili. V nedeljo bosta na tatamijih Rok Drakšič (do 66 kg) in Petra Nareks (do 52 kg).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
11. 09. 2010 12.28