Drugi športi

Španec Contador znova razred zase

Madrid, 14. 09. 2008 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španec Alberto Contador je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Španiji.

Alberto Contador
Alberto Contador FOTO: Reuters

Nosilec prestižne zlate majice Alberto Contador je za 158,4 km dolgo preizkušnjo od Ovieda do Fuentesa de Invierna potreboval 4:16:01 ure. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec, Američan Levi Leipheimer (+0:02), tretji pa je bil Španec Ezequiel Mosquera (+0:04).

Po sobotnem peklu, ko je kolesarska karavana na španski pentlji morala premagati 209 km dolgo etapo in se povzpeti na zloglasen in v poklicni kolesarski srenji osovražen Alto de L'Angliro, jih je danes čakala še ena naporna preizkušnja. Z etapo, ki je vsebovala tri vzpone prve kategorije, je najbolje opravil Contador in dokazal, da je v tem trenutku zagotovo najbolj vsestranski kolesar na svetu, njegova želja – ponoviti dosežek slovitega francoskega kolesarja Bernarda Hinaulta in slaviti na vseh treh najbolj prestižnih cestnih kolesarskih dirkah na svetu (Tour, Giro in Vuelta) – pa je vse bližje končni uresničitvi.

Levi Leipheimer
Levi Leipheimer FOTO: Reuters

Contador je v soboto povsem dotolkel tekmece in se dokopal do tako želene zlate majice vodilnega v skupni razvrstitvi, v današnji preizkušnji pa je znova ukanil vse svoje tekmece in prednost pred drugouvrščenim Leipheimerjem povečal na 1:17 minute. Odločitev o etapni zmagi je padla na zadnjem vzponu na 1496 metra visoki Fuentes de Invierno, ko sta približno tri km pred ciljem Contador in Leipheimer najprej ujela pobeglega Mosquera, v zadnjem km pa je "vroči" Contador uprizoril samostojno akcijo, ob kateri sta bila njegova zasledovalca nemočna.

Gorazd Štangelj, član italijanskega moštva Liquigas in edini slovenski kolesar na Vuelti, je v današnji etapi zasedel 69. mesto, potem ko je zaostal 15:29 minut, v skupni razvrstitvi pa je uvrščen na 121. mesto (+1:56:49). V ponedeljek bo na sporedu 15. etapa, 202 km dolga preizkušnja od Cudillera do Ponferrada.

Izidi (14. etapa):

1. Alberto Contador (Špa/Astana)
2. Levi Leipheimer (ZDA/Astana)
3. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo)
4. Robert Gesink (Niz/Rabobank)
5. David Mouncoutie (Fra/Cofidis)
6. Carlos Sastre (Špa/Team CSC)
7. Marzio Bruseghin (Ita/Lampre)
8. Oliver Zaugg (Švi/Gerolsteiner)
9. Joaquin Rodriguez (Špa/Caisse d'Epargne)
10. John Gadret (Fra/AG2R)

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.