Drugi športi

Španija osvojila Davisov pokal po zmagi nad Kanado

Madrid, 24. 11. 2019 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španija je v finalnem dvoboju letošnjega teniškega Davisovega pokala v Madridu premagala Kanado, naslov je osvojila še pred igro dvojic. Gostiteljico je v vodstvo popeljal Roberto Bautista Agut, ki je Felixa Auger-Aliassimeja ugnal s 7:6 (7:3) in 6:3. Nato je prvi igralec sveta Rafael Nadal premagal še Denisa Shapovalova s 6:3 in 7:6 (7).

Španija je prišla do šeste zmage v Davisovem pokalu, a ostala na skupnem šestem mestu po številu zmag, za ZDA (32 zmag), Avstralijo (28), Veliko Britanijo (10), Francijo (10) in Švedsko (7).

Rafael Nadal je Španiji prinesel zmago.
Rafael Nadal je Španiji prinesel zmago. FOTO: AP

Roberto Bautista Agut je v prvem dvoboju po uri in 49 minutah premagal devetnajstletnega Felix Auger-Aliassime. Slednji je bil posebej uspešen v uvodnem nizu, ki ga je izgubil šele v podaljšani igri, v drugi pa je Španec oddal le tri igre in dvoboj zaključil s prvo žogico za zmago. Bautista Agut, deveti igralec svetovne lestvice, je finale odigral le tri dni po smrti svojega očeta.

V španski prestolnici je Davisov pokal prvič potekal po novem načinu tekmovanja. V prvem delu je bilo 18 ekip razvrščenih v šest skupin, ki so dale četrtfinaliste. Od četrtfinala naprej je tekmovanje potekalo na izpadanje.

Drugi dvoboj pa se je odvijal povsem obratno kot prvi. Rafael Nadal je tekmecu v prvem nizu prepustil le tri igre. Denis Shapovalov pa je bil v drugem izenačen boj in povedel s 6:5, a je imel v dvanajsti igri servis Nadal. Ta je igro popeljal v podaljšek.

Nadal je v podaljšani igri povedel s 6:4 in imel servis, a ga ni izkoristil. Shapovalov je prešel v vodstvo 7:6, a je nato Nadal dobil tri točke v nizu in Španiji zagotovil zmago.

Kanada je v prvem sobotnem polfinalu z 2:1 premagala Rusijo in se prvič v zgodovini uvrstila v finale Davisovega pokala. Španija, šele po partiji dvojic je v polfinalu izločila Veliko Britanijo, je v starem formatu tekmovanja kar devetkrat igrala v finalu, pri tem petkrat zmagala, nazadnje leta 2011.

Izidi, finale:
Španija - Kanada
Roberto Bautista Agut (Špa) - Felix Auger-Aliassime (Kan) 7:6 (7:3), 6:3;
Rafael Nadal (Špa) - Denis Shapovalov (Kan) 6:3, 7:6 (7).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.