Drugi športi

Špilak junak Krvavca, Fuglsang ostaja v vodstvu

Ljubljana, 20. 06. 2009 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
2

Slovenski kolesar Lampreja Simon Špilak je junak tretje etape kolesarske dirke Po Sloveniji s ciljem na Krvavcu, v vodstvu pa še vedno ostaja Jakob Fuglsang.

Simon Špilak je kralj Krvavca 2009.
Simon Špilak je kralj Krvavca 2009. FOTO: Damjan Žibert

Prekmurec je bil najboljši na vzponu, na katerem je za 42 sekund premagal Hrvata Matijo Kvasino Rogino, Italijana Domenica Pozzoviva in nosilca rumene majice Danca Jakoba Fuglsanga. Slednji je pred zadnjo lažjo etapo s ciljem v Novem mestu še povečal prednost pred zasledovalci v skupni razvrstitvi, tako da mu lahko končno zmago odvzame le še smola.

"Dirke še ni konec, res pa je, da bi se moral jutri veseliti končne zmage. Danes je ekipa spet opravila fantastično delo. Nadzorovali smo glavne konkurente, na koncu pa sem celo povečal svojo prednost. Etapna zmaga me danes ni zanimala, važno je bilo zadržati skupno vodstvo," je bil na cilju razpoložen 24-letni Danec, ki je danes za nekaj minut celo izgubil vodstvo, saj ga je 'virtualno' prehitel Poljak Marciej Bodnar, eden od dveh ubežnikov. Z Italijanom Alessandrom Raisonijem sta imela že več kot šest minut prednosti, toda njun poskus se je predvsem po zaslugi Fuglsangovih moštvenih kolegov iz Saxo Banka končal na začetku zadnjega dejanja etape.

Jakob Fuglsang je pred končno zmago.
Jakob Fuglsang je pred končno zmago. FOTO: Damjan Žibert

Pod vznožjem Krvavca se je praktično začelo vse od začetka. Že kmalu na začetku 14 kilometrov dolgega klanca (prireditelji so se odločili, da zaradi slabega vremena izpustijo zadnji, makadamski del) se je izoblikovala skupina šestih kolesarjev, že takrat je zadišalo po slovenski zmagi, saj so bili v skupini kar štirje Slovenci in dva kolesarja Saxo Banka. Ko je napadel 23-letni Špilak, odgovora ni bilo. Ker v skupnem seštevku ni bil nevaren, saj je že v prvi etapi precej zaostal, je imel prosto pot do cilja.

"Že od samega vzpona nisem taktiziral. Šel sem na zmago, napadel sedem kilometrov pred ciljem, napad pa mi je uspel. Danes sem se odlično počutil, mraz in dež imam vseeno raje kot vročino, po kateri smo vozili v prvih dveh dneh," je bil tako kot vedno redkobeseden Špilak.

Cilj 3. etape je bil 2 km nižje od predvidenega, na Jezercih.
Cilj 3. etape je bil 2 km nižje od predvidenega, na Jezercih. FOTO: Damjan Žibert

V nedeljo bo na sporedu zadnja etapa od Šentjerneja do Novega mesta (152 km), ki pa bo prelahka, da bi lahko pomešala vrstni red povsem na vrhu. Nekatere ekipe bodo sicer še poskusile presenetiti, toda strokovnjaki pričakujejo sprint glavnine.

Izidi tretje etape:
1. Simon Špilak (Slo/Lampre) 4:34:27
2. Matija Kvasina (Hrv) + 0:41
3. Domenico Pozzovivo (CSF Group) 0:44
4. Jakob Fuglsang (Dan/Saxo Bank) isti čas
5. Dario David Cioni (Ita/ISD Neri) 1:03
6. Jens Voigt (Nem/Saxo Bank) 1:12
7. Filippo Savini (Ita/CSF Group) 1:28
8. Gašper Švab (Slo/Sava Kranj)
9. Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil) isti čas
10. Aleksander Kolobnjev (Rus/Saxo Bank) 2:10
11. Grega Bole (Slo) 2:12
...
13. Vladimir Kerkez (Slo/Sava kranj) 2:43
17. Mitja Mahorič (Slo/Radenska KD Finančna točka) 2:52
19. Boštjan Rezman (KD/Radenska KD Finančna točka) 3:26
20. Gorazd Štangelj (Slo/Liquigas) 3:30
52. Jure Golčer (Slo) 8:04
 

 

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnahiWorld
27. 06. 2009 11.01
-3
Je meu pa srečo Špilak na Krvavcu....kr drgač je bolj slab..hhh....spomnte se prve etape Dirke po Sloveniji, ko je zaostal za 24 minut za zmagovalcem Fuglsangom...hhhh...pa tut..kaj bo delov na Touru....kok bo šele tam zaostav za najboljšimi....sramota za Slovenijo....hhhh
loriana
20. 06. 2009 17.24
+1
Čestitke Simon, smo navijali dans zate na Krvavcu, dobri ste bili vsi, ni kej ;)