Drugi športi

Športne igre mladih, prireditev, ki ji stoji ob strani tudi Uefa

Ljubljana, 23. 02. 2024 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Športne igre mladih. Največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike je prišla tudi k nam. Igre, ki so se začele kot druženje prijateljev na ulici, so v zadnjih dveh desetletjih in pol prerasle v množično zborovanje in zabavo otrok. V 26 letih je sodelovalo več kot dva in pol milijona otrok. Športne igre mladih so lani v Splitu gostile športnike iz več kot 40 držav.

Nadobudni športniki tekmujejo v šestih športih, med drugim tudi v šahu in med dvema ognjema. V Sloveniji pričakujejo več kot 40 tisoč sodelujočih, v ospredju pa sta vključenost in zabava. Zdravko Marić je gonilna sila tekmovanja, ob sebi pa je zbral, poleg močne ekipe organizatorjev, tudi ambasadorje, največja imena svetovnega športa. Poleg šefa Uefe Aleksandra Čeferina igre podpirajo in promovirajo tudi nekdanji legendarni nogometaši Predrag Mijatović, Edin Džeko, Dario Srna in drugi. 

Lani je bila prireditev v Splitu, kjer se je zaključila že 27. izvedba Športnih iger mladih, največje rekreativne športne prireditve v Evropi. Zaključne slovesnosti se je ob kopici uglednih predstavnikov iz vseh sfer športa udeležil tudi Aleksander Čeferin, ki je pohvalil prireditev in zagotovil, da jo bo kot prvi mož Uefe podpiral tudi v prihodnje. Organizatorji so mu v zahvalo namenili posebno priznanje.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: AP

Športnih iger mladih se je od prve izvedbe do danes udeležilo že več kot dva milijona in pol nadobudnih športnic in športnikov. Eden od glavnih sponzorjev tega veličastnega dogodka, ki ga poleg Hrvaške gostita še Bosna in Hercegovina ter Srbija, je tudi evropska nogometna zveza. "Ne gre se samo za šport. Šport povezuje, šport pomeni ljubezen, enotnost, spoštovanje do drugih. Globok poklon vsem na Športnih igrah mladih. Dokler bom predsednik Uefe, bom pomagal v okviru svojih zmožnosti," je lani na zaključni slovesnosti v Splitu povedal prvi mož Uefe Aleksander Čeferin.

Svečanosti se je udeležilo kar nekaj znanih imen, med drugimi sta zbrane nagovorila nekdanja vrhunska nogometaša Srna in Nemanja Vidić. Zraven je bil tudi predsednik PSG-ja Nasser Al-Khelaifi, ki je dejal, da so tovrstni dogodki pomembni za vse nas, saj med mladimi širijo športni duh in pozitivne vrednote. Al-Khelaifija je projektu kot eden od častnih sponzorjev lani priključil prav Čeferin. Za svoj doprinos je 56 -letni Grosupeljčan od organizatorjev prejel častno plaketo, ki mu jo je izročil legendarni hrvaški napadalec Zlatko Vujović

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trgft
24. 02. 2024 14.01
TITO 50
23. 02. 2024 13.09
+3
Bravo, zopet bo nekdo dobro zaslužil, tokrat Zdravko Marič.
Natoforever
23. 02. 2024 12.45
+2
In kdaj to bo? kje to bo? spletne strani ni
Ljudje in zemlja
23. 02. 2024 11.46
+1
Bomo že kako..
financar
23. 02. 2024 11.10
+7
Dober komentar. Tudi jaz ne najdem nič o kakšnih športnih igrah v Sloveniji, kdaj, kje, kateri športi.., kot je npr bilo lansko leto v Mariboru, ko je bil t.i OFEM, olimpijski festival evropske mladine, ne vem koliko športov, cel teden, dogodek, ki je res prinesel nekaj MB...
Nace Štremljasti
23. 02. 2024 10.30
+0
mi tega ne rabimo vso rezervo denarja smo zmetali v ukrajino
malapo
23. 02. 2024 10.07
+16
Torej o čem točno govori članek? O lanskih igrah? Bodo tudi v Sloveniji organizirali dogodek? Kdaj? Se članek nanaša na otvoritev iger v Sloveniji? Ali je zgolj ctrl+c / ctrl+v v trasletor?