Drugi športi

Novo slavje Kansas Cityja ali uresničitev 30-letnih sanj San Francisca?

Las vegas, 11. 02. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V nedeljo se bo v Las Vegasu odvil največji enodnevni športni dogodek na svetu, finale lige ameriškega nogometa NFL. V letošnjem Super Bowlu se bosta pomerili ekipa prvakov iz Kansas Cityja in ekipa San Francisca, ki ima po 30 letih, ko je kraljevala v NFL, priložnost za vrnitev na prestol. Kot vedno dogodek obeta veliko več kot samo športno tekmo.

Super Bowl
Super Bowl FOTO: AP

Na zelenici stadiona Allegiant napovedujejo dvoboj dveh podajalcev z zelo različnimi zgodbami. Superzvezdnika Patricka Mahomesa in redno podcenjevanega Brocka Purdyja.

Mahomes je kot 10. izbor nabora leta 2017 s Kansas City Chiefs v zadnjih letih postal prvo ime lige. Upokojitev legendarnega Toma Bradyja pred letom dni je predstavljala le naravno predajo žezla med njima.

Odkar je leta 2018 prevzel mesto prvega podajalca Kansas Cityja, je 28-letnik s pogodbo, vredno 450 milijonov ameriških dolarjev, najbolje plačani podajalec lige, kar štirikrat je nastopil v Super Bowlu in dvakrat (2020 in 2023) tudi zmagal. Ob tem je bil dvakrat izbran za najkoristnejšega igralca rednega dela lige.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugi strani mu bo tokrat stalo veliko manj "ugledno" podajalsko ime. Purdy je bil zadnji izbor nabora leta 2022, t. i. gospod Nepomemben (Mr Irrelevant), ki pa svojim dvomljivcem v dresu 49ers redno dokazuje, da mu kakovosti ne manjka. V nedeljo bo imel priložnost, da San Franciscu po dolgih 30 letih, odkar je v NFL kraljeval Joe Montana, vrne naslov.

Obramba Kansasa prevzela pobudo, obramba San Francisca presenetljivo šibka točka ekipe

Recept za zmago pa ne bo samo uspeh enega ali drugega podajalca. Super Bowl redno odloča obrambna taktika, letošnja ekipa Kansas Cityja pa se po številnih letih, ko je bil motor zmag napad, za svoj uspeh v prvi vrsti lahko zahvali obrambi. To je bil tudi ključ do uvrstitve v finale, ko se je v konferenčnem finalu proti Baltimore Ravens kljub slabemu drugemu polčasu za napad izognila preobratu.

Na drugi strani se San Francisco lahko pohvali z na papirju številnimi zvezdniki v obrambi. Vendar se je kljub temu ravno ta del igre v tej sezoni izkazal kot šibka točka moštva, saj igralci nikakor ne najdejo prave kemije. Tudi po okrepitvah v času rednega dela sezone v končnici to ostaja glavno vprašanje moštva, kar se je izkazalo v konferenčnem finalu proti Detroitu, ki je San Franciscu v prvem polčasu nanizal kar 24 točk.

Za 49ers bo tako izjemno pomembno, da z zvezdniško obrambno linijo, ki jo vodita Nick Bosa in Chase Young, vendarle izvaja pritisk na Mahomesa. V nasprotnem primeru bi Purdy lahko na drugi strani imel težave pri lovljenju visokega izida proti obrambi poglavarjev. Ta se je letos namreč najbolj izkazala pri branjenju podaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Super bowl veliko več kot finale lige ameriškega nogometa

Za najbogatejšo ameriško poklicno ligo in tudi športno ligo kjer koli na svetu - letni prihodki NFL po podatkih statističnega portala Statista znašajo skoraj 17,5 milijarde evrov, skoraj dvakrat več kot pri najbližjem ameriškem tekmecu, košarkarski ligi NBA, in približno toliko kot pri petih največjih evropskih nogometnih ligah skupaj - je Super Bowl priložnost, da znova pripravi dogodek, poln blišča.

Tako tudi letos ne bo manjkalo pregrešno dragih reklam (30 sekund bo oglaševalce stalo 6,5 milijona evrov) in glasbenega spektakla ob polčasu, ki ga bo tokrat pripravil ameriški r'n'b pevec Usher, vendar se šov nikakor ne bo končal pri tem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liga NFL je v tej sezoni dobila nenadejano marketinško pomoč - njena redna navijačica oz. predvsem velika navijačica Kansas City Chiefs je postala glasbenica Taylor Swift. Kraljica milenijskega popa je v ljubezenskem razmerju z igralcem Kansas City Chiefs Travisom Kelcejem, kar je par naznanil v začetku rednega dela sezone, ko se je Swift na eni izmed domačih tekem pojavila v družbi Kelcejeve mame.

Od 24. septembra se je umetnica kar dvanajstkrat pojavila na tekmah svojega spremljevalca, to pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP imelo otipljive učinke na marketinški doseg ekipe. Po podatkih specializiranih spletnih mest Semrush in Similarweb je uradna spletna stran poglavarjev od septembra zabeležila več kot 40-odstotno rast spletnega prometa.

"Če se poveča občinstvo, se poveča tudi prodaja oglasnega prostora," je za AFP izpostavila Ashley Brantman, vodja agencije za sponzorsko svetovanje Jack 39. Tako ni presenetljivo, da je konferenčni finale Kansas City - Baltimore postal najbolj gledan finale konference AFC v zgodovini.

Nov rekord pa bi lahko postavil tudi Super Bowl, ki si ga je lani ogledalo nekaj več od 115 milijonov gledalcev, s čimer je postavil nov rekord televizijske gledanosti v ZDA. Da je zanimanja izjemno veliko, dokazuje tudi rekordna cena vstopnic za ogled tekme. Povprečna cena vstopnice je namreč pri okoli 10.000 dolarjev, kar predstavlja 70-odstotni skok glede na lansko raven.

Ameriški mediji so se sicer v zadnjem obdobju veliko ukvarjali s tem, ali bo Swift sploh prišla na tekmo. Pevka namreč dan pred Super Bowlom zaključuje štiridnevno koncertno turnejo po Japonskem. Da o njenem prihodu v zadnjih dneh skoraj ni več dvoma, potrjujejo stavnice, ki za napoved njenega prihoda zdaj ponujajo izjemno nizko kvoto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finale v stavniški meki zagotavlja, da se bo obračal denar

Ugibanja okoli slavnega para in vse bolj tesne povezave med ligo NFL in velikimi ameriškimi stavnicami pa so pripeljale tudi do tega, da bo letošnji dogodek največji športni stavniški dogodek v zgodovini ZDA. Po poročanju britanskega Guardiana je skoraj 70 milijonov Američanov stavilo rekordnih 22 milijard evrov na različne napovedi, povezane s tekmo.

Tekma v ameriški stavniški meki Las Vegas tako obeta rekordne prihodke stavničarjem. Ob tem je šest let po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, ki je odpravila zvezno prepoved športnih stav, slišati tudi vse glasnejša opozorila o naraščajočem številu odvisnikov ter drugih pasteh tega početja.

Športne stave je z odprtimi rokami sprejelo tudi vodstvo lige NFL, čeprav je prvi človek lige Roger Goodell še leta 2012 ostro zavračal legalizacijo športnih stav, ker bi te lahko povzročile dvom v poštenost športnih tekmovanj.

Tako se liga danes sooča z vse bolj pogostimi vprašanji glede ukrepov za zagotavljanje integritete igre. V odgovoru je v zadnjih letih sprejela stroge prepovedi stav za igralce in osebje ekip ter lige, kar pa ni preprečilo nekaterim igralcem in osebju ekip, da so kljub temu vplačevali stave in si posledično prislužili dolge prepovedi.

Ob tem sicer ekipa novinarjev Pro Football Talk pri NBC izpostavlja, da je ravno liga z bogatimi pokroviteljskimi pogodbami skočila v jarem s stavničarji, a ji hkrati kljub silnim prihodkom nikakor ne uspe ustanoviti poklicne in od vodstva lige neodvisne sodniške službe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikapokapolonica
11. 02. 2024 09.19
+4
Nore številke. Zato, da eden drži v rokah nek jajc, ki ni žoga in se prebija do nekega cilja, pri tem pa potolče nekaj soigralcev. Zakaj se temu reče nogomet?