Drugi športi

Bautista do prepričljive zmage v Misanu in povečanja prednosti v skupnem seštevku

Misano, 12. 06. 2022 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., Ž.K.
Komentarji
4

Dirkači razreda Superbike so opravili z veliko nagrado Emilije - Romanje. Po sobotnih kvalifikacijah in krajši dirki, ki ju je dobil Alvaro Bautista, je na Superpole dirki na svoj račun le prišel aktualni prvak Toprak Razgatlioglu, ki je zabeležil prvo zmago v sezoni. A vseeno bo najbolj zadovoljen Misano zapustil prav Bautista, ki je na glavni dirki obranil Turkove napade in prepričljivo zmagal. Razgatlioglu se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom, uspeh Ducatija pa je s tretjim mestom dopolnil domačin Michael Ruben Rinaldi.

Z nedeljskim sporedom v Misanu se je zaključil še zadnji dirkaški vikend razreda Superbike pred poletnim premorom. Lani smo spremljali napet boj za naslov prvaka med Jonathanom Reo (Kawasaki) in Toprakom Razgatlioglujem (Yamaha), letos pa sta v ospredju Alvaro Bautista (Ducati) in Rea. Tako je bilo tudi na zadnji preizkušnji v portugalskem Estorilu, kjer je Bautista najprej slavil na sobotni krajši dirki, nato pa je tako Superpole kot tudi daljšo nedeljsko dirko dobil Rea, medtem ko se je Razgatlioglu moral zadovoljiti z drugim in dvakrat tretjim mestom.

V kvalifikacijah za prvo sobotno dirko na dirkališču "Marco Simoncelli" je bil najhitrejši Španec Bautista, ki je nato zmagal še na prvi dirki za VN Emilije -Romanje. Drugi je bil, tudi v skupnem seštevku, Britanec Rea, tretji pa domačin in zmagovalec lanske krajše dirke in Superpola Michael Ruben Rinaldi (Ducati). Turek Toprak Razgatlioglu, aktualni prvak razreda Superbike, je odstopil. Na nedeljskem sporedu sta bili nato tako kot vselej dve dirki, najprej superpole dirka in nato še glavna dirka tega dirkaškega vikenda v Misanu.

Razgatlioglu z zmago na Superpolu prekinil niz dirk brez zmage

Dirkače je najprej čakala sprinterska dirka Superpole v dolžini 10 krogov. Na startu je vodstvo prevzel Rea, a ga je nato hitro prehitel Razgatlioglu, tretji je bil Bautista. Turški dirkač si je po štirih krogih že privozil lepo prednost, slabi dve sekundi in pol, in se oddaljil od tekmecev. Razgatlioglu se je dobro zavedal, da nujno potrebuje zmago, če želi ostati v konkurenci v boju za naslov prvaka. V boju za drugo mesto je Bautista prehitel Reo in začel loviti vodilnega dirkača. Toda Razgatlioglu je imel preveliko prednost in je zabeležil zmago, prvo v sezoni in s tem končal kar 11 dirk dolgo "sušo" brez prvega mesta. Drugi je bil Bautista, tretji pa Rea.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bautista še šestič letos zmagal in povečal prednost v skupnem seštevku

Daljša nedeljska dirka se je začela po pričakovanjih, Bautista in Razgatlioglu sta močno privila ročico za plin, dobro pa so jima sledili Rinaldi, Rea in Iker Lecuona (Honda). Dobro so se vozili tudi Axel Bassani (Ducati), Xavi Vierge (Honda) in Alex Lowes (Kawasaki), ki niso veliko zaostajali za vodilno peterico. 18 krogov do konca dirke smo lahko videli tudi prvi padec. V 16. ovinku je s proge zletel Američan Garrett Gerloff (Yamaha), ki je tako klavrno zaključil dirko v Misanu. 17 krogov do konca je bilo v ospredju zelo tesno, prvih pet dirkačev je namreč vozilo v časovnem razponu pol sekunde. Na to se nista pretirano ozirala Razgatlioglu in Bautista, ki sta začela počasi nabirati prednost, 15 krogov pred koncem pa je Španec napadel in prevzel vodstvo. 10 krogov pred koncem je bilo bolj ali manj jasno, da se bosta za zmago borila Španec in Turek, Bautista pa se je odločil pokazati, zakaj je trenutno vodilni v skupnem seštevku in si pripeljal kar nekaj metrov prednosti pred aktualnim prvakom.

Jonathan Rea in Toprak Razgatlioglu
Jonathan Rea in Toprak Razgatlioglu FOTO: AP

Ob tem se je Rinaldi mirno vozil na tretjem mestu, Rea pa na četrtem, bolj hud boj pa je potekal za peto mesto. V tej bitki je prvi nastradal Vierge, ki je devet krogov do konca zletel v pesek in zaključil z dirko. Vodilna peterica je nato italijansko preizkušnjo mirno odpeljala do konca in nove zmage se je lahko veselil 37-letni Španec, medtem ko bo zagotovo najbolj razočaran šestkratni svetovni prvak Rea, ki je končal šele na četrtem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Superbike sezona 2022, skupni seštevek (12/36):
1. Alvaro Bautista (Ducati) ... 220 točk
2. Jonathan Rea (Kawasaki) ... 184 točk
3. Toprak Razgatlioglu (Yamaha) ... 141 točk
4. Andrea Locatelli (Yamaha) ... 108 točk
5. Iker Lecuona (Honda) ... 99 točk

Superbike Emilija-Romanja
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
13. 06. 2022 16.40
Priden marljiv dirkac spanec alvaro bautista letos bo prvak
number46
12. 06. 2022 19.35
+1
Dobra dirka Alvaro deluje, zelo suveren bomo videli na naslednji dirki ali lahko konkurenca priklopi.
cbrman
13. 06. 2022 21.38
REs je , dobro dirka Alvaro, z Ducatijem , ki ima 1500 vrtlajev več kot konkurenca....S Kawo ali Yamo bi dirkal tam, kjer je vozil lani s Hondo, okrog 10 mesta.....
francmar
12. 06. 2022 15.40
+1
Bilo bi boljše da bi prenašali moto cross iz Orehove vasi kot pa ta prenos