Drugi športi

Razgatlioglu z zmago v Indoneziji začinil boj za svetovnega prvaka

Mandalika, 12. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., A.V.
Komentarji
3

Turški motociklist, aktualni branilec naslova prvaka v razredu Superbike, Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) je z dvema prepričljivima zmagama na prvih dveh preizkušnjah na predzadnji postaji sezone v Mandaliki v Indoneziji podaljšal upanje, da bi jo lahko do konca sezone zagodel trenutno vodilnemu Špancu Alvaru Bautisti (Aruba.it Racing - Ducati) v boju za končno slavje. Slednji je bil drugi in peti, a kljub temu ohranil lepo prednost pred današnjim dvakratnim zmagovalcem.

Tako na Superpole preizkušnji kot kasneje na sami dirki na stezi v Mandaliki je bil tokrat brez konkurence odlični turški predstavnik moštva Yamahe Toprak Razgatlioglu, ki je brez težav slavil v obeh omenjenih preizkušnjah.

Še najbližje v celotnem dnevu se mu je približal Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) na Superpole dirki, ki pa jo je Turek kljub Britančevem trudu dobil z dobro sekundo prednosti. Na tretjem mestu je končal Toprakov moštveni kolega Andrea Locatelli, trenutno vodilni dirkač prvenstva Alvaro Bautista pa je z zaostankom slabe sekunde in pol zasedel končno peto mesto.

Alvaro Bautista bo kljub slabšima uvrstitvama v sobotnem programu že naslednji dan imel lepo priložnost, da z morebitno zmago reši vprašanje skupnega zmagovalca sezone v razredu Superbike.
Alvaro Bautista bo kljub slabšima uvrstitvama v sobotnem programu že naslednji dan imel lepo priložnost, da z morebitno zmago reši vprašanje skupnega zmagovalca sezone v razredu Superbike. FOTO: Superbike

Še manj zanimiva je bila sama dirka, dolga 21 krogov, ki jo je od starta do cilja praktično brez napak prevozil Razgatlioglu. Bautista je pred današnjim dogajanjem sicer izjavil, da se bo moral te zahtevne naloge lotiti z mirno glavo, saj bi mu morebiten odstop (močno) in ob zmagi Turka otežil boj za tako želeni naslov prvaka. Toda dirka je pokazala, da se Razgatlioglu kljub zaostanku 82 točk v skupnem seštevku še zdaleč ne misli predati. Španec je sicer na koncu z debelim zaostankom dobrih štirih sekund osvojil drugo mesto in s tem izgubil "le" pet točk v primerjavi z branilcem naslova, toda dirk do sezone bo še nekaj, tako da naslov prvaka še ni oddan. "Hitro sem doumel, da mu tokrat ne bom mogel slediti. Toprak je opravil sijajno delo, tudi sam pa sem na koncu zadovoljen s tem drugim mestom. Cilj je dosežen, saj sem v boju za naslov izgubil zgolj pet točk," je bil zadovoljen Bautista. 

Bolj kot boj za zmago v Mandaliki je bil zanimiv dvoboj Ree in Locatellija za tisto zadnje mesto na zmagovalnem odru. Italijan je dolgo časa ohranjal prednost pred Britancem na tretjem mesto, a je napaka Locatellija na koncu stala uvrstitve na oder za zmagovalce. Smetano je, kot že rečeno, pobral Razgatlioglu, ki je s svojo 30. zmago v karieri v razredu Superbike - 28 jih je dosegel kot dirkač Yamahe - storil en majhen korak na poti k bolj izenačenemu dvoboju za naslov prvaka pred zadnjimi dirkami sezone.

"Tokrat sem čutil tako v rokah kot v nogah, da sem v odlični dnevni formi. Praktično od prvega zavoja dalje sem bil v prednosti in na koncu zasluženo zmagal. Vem, da skupna prednost Bautiste ostaja zajetna, a ne bom vrgel puške v koruzo. Do konca sezone je še kar nekaj dirk in storil bom vse, da obranim naslov najboljšega na svetu," je samozavestno dejal Razgatlioglu.

Končni vrstni red dirke 1:
1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) 1'31.371 
2. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) +4.324
3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +11.855

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) +19.954

5. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +23.992

Bautista pred preizkušnjami v Mandaliki z lepo skupno prednostjo
Sezona prvenstva Superbike gre proti koncu in Španec Alvaro Bautista si lahko naslov prvaka pridirka že na predzadnji preizkušnji sezone. Na sobotni dirki bo 37-letni Španec postal prvak, če bo zmagal, ob tem pa bo njegov najbližji zasledovalec, Turek Toprak Razgatlioglu, osmi ali slabši, ali pa če bo Bautista zasedel drugo mesto, Turek pa bo 13. ali slabši. Če bo nekdanji dirkač razreda motoGP na sobotni preizkušnji tretji ali slabši, pa bo imel novo zaključno žogico za osvojitev prvega naslova prvaka v prvenstvu Superbike že v nedeljo.

Bautista in Razgatlioglu sta se pomerila že na prostih treningih in pokazala, da ljubitelje motociklizma čaka pester vikend v Mandaliki. Turek, ki brani naslov prvaka, je bil najhitrejši na prvem prostem treningu, Španec pa mu je na drugem prostem treningu vrgel rokavico in postavil najhitrejši čas dneva. 

Tretji najhitrejši čas prostih treningov je postavil Špančev moštveni kolega Michael Ruben Rinaldi, ki je v skupnem seštevku četrti in že krepko zaostaja za vodilno trojico, ki jo zaokrožuje šestkratni prvak Jonathan Rea. 35-letni Severni Irec je bil na prostih treningih četrti najhitrejši in tako še ohranja upanje za neverjetni sedmi naslov prvaka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
12. 11. 2022 09.53
+1
Bau bo prvak tak da...
Goldi1000
12. 11. 2022 09.38
+1
Vrgel rokavico
bandit1
12. 11. 2022 18.01