Drugi športi

Bautista znova pokazal svoje mojstrstvo za peto zmago v sezoni

Džakarta, 05. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav je krajša, Superpole dirka pokazala, da se svetovni prvak izpred dveh let Toprak Razgatlioglu počasi, a vztrajno dviguje v formi, je njegov največji konkurent in obenem branilec naslova svetovnega prvaka razreda Superbike Alvaro Bautista na drugi dirki ta konec tedna za VN Indonezije znova unovčil svoje bogate izkušnje in kljub zaostanku v večjem delu dirke na koncu slavil svojo peto zmago v sezoni. Na zmagovalnem odru sta končala še Razgatlioglu in Xavi Vierge.

Tudi skupno tretja dirka na stezi v Mandaliki ta konec tedna je ponudila nadaljevanje razburljivega, padcev polnega dogajanja iz  predhodne dirke Superpole.

Tako se je prvič po dolgem času zgodilo, da trenutno nesporna številka ena motociklističnega razreda Superbike Alvaro Bautista ni startal iz prve startne vrste. Še več, izkušeni španski dirkač se je zaradi padca na superpole dirki po novo, že svojo 37. zmago v karieri, podal s šele desetega startnega položaja. Uvodni del je najbolje uspel Italijanu Michaelu Rubenu Rinaldiju, ki je več kot pol dirke prebil na samem vrhu razpredelnice, v hrbet pa so mu gledali številni favoriti za najvišja mesta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda, kot smo že zapisali, se je že v sedmem krogu ponovila zgodba iz superpole dirke, a le s to razliko, da sta bila v tokratnem močnejšem trku udeležena Nizozemec Michael van der Mark in Britanec Alex Lowes. Dirka je bila za približno četrt ure prekinjena, po vnovičnem startu pa so se karte nekoliko pemešale. Bautista je z nekaj izjemnimi manevri iz igre za zmago vrgel v zadnjih dveh sezonah svojega največjega konkurenta Topraka Razgatliogluja in obenem poskrbel, da tudi trenutno drugouvrščeni dirkač svetovnega prvenstva Andrea Locatelli ni prišel v položaj, da bi se lahko vmešal v boj za najvišja mesta.

Dober krog in pol pred koncem je Bautista unovčil svoje bogate izkušnje in prehitel tako Razgatliogluja kot tudi Rinaldija, ki je le nekaj metrov pred koncem dirke storil še dodatno manjšo napako, ki ga je bržkone stala uvrstitve na zmagovalni oder. Turški predstavnik je z zaostankom dobre sekunde in dveh desetink na koncu zasedel drugo mesto, na tretje pa se je povzpel nadarjeni španski dirkač Xavi Vierge (+3.050). Rinaldi je bil četrti, prvo peterico pa je s petim mestom zaokrožil Locatelli. V skupnem seštevku Bautista (112 točk) še vedno vodi, in sicer 37 točk pred Razgatlioglujem (75) na drugem mestu, medtem ko tretjeuvrščeni Locatelli (70) zaostaja še za dodatnih pet točk.         

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaotično dirko Superpole s številnimi padci dobil Razgatlioglu
Poleg Topraka Razgatliogluja, ki je dobil krajšo Superpole dirko, sta v tretjo dirko za VN Indonezije iz prve startne vrste krenila še Andrea Locatelli in Alex Lowes. 

Sicer pa so omenjeno preizkušnjo zaznamovali številni trki, ki so v določenem trenutku povzročili prekinitev le-te. V najhujšem trku so bili udeleženi Alex Lowes, Loris Baz in Danilo Petrucci, po katerem sta prva dva morala s steze, medtem ko je izkušeni Petrucci nadaljeval s Superpole dirko. S steze je kasneje zdrsnil tudi branilec naslova svetovnega prvaka Alvaro Bautista, ki je dirko začel z 10. startnega položaja. Spodrsljaj (največjega) konkurenta je najbolje izkoristil svetovni prvak iz leta 2021 Razgatlioglu, ki je rutnirano z več kot sekundo prednosti prehitel najbližjega zasledovalca Locatellija, Britanec Lowes pa je uspel zasesti tretje mesto.

Nekdanji vladar tega motociklističnega razreda, Britanec Jonathan Rea, se je skupaj z Axelom Bassanijem in Xavijem Viergejem v dirko podal iz druge startne vrste, iz tretje pa so se v lov po nove točke svetovnega prvenstva pognali Michael Ruben Rinaldi, Michael van der Mark in Scott Redding.

Dirka 2, izidi:
1. Alvaro Bautista (Špa) 1'32.247
2. Toprak Razgatlioglu (Tur) +1.218
3. Xavi Vierge (Špa) +3.050
4. Micheal Ruben Rinaldi (Ita) +4.068
5. Andrea Locatelli (Ita) +4.848
6. Danilo Petrucci (Ita) +5.838
7. Remy Gardner (Avs) + 6.339
8. Axel Bassani (Ita) +6.796
9. Iker Lecuona (Špa) +9.095
10. Scott Redding (Vbr) + 9.659 

Superpole dirka, izidi:
1. T. Razgatlioglu (Tur) 1'32.621
2. A. Locatelli (Ita) +1.110
3. A. Lowes (Vbr) +1.372
4. J. Rea (Vbr) +3.073
5. A. Bassani +3.243
6. X. Vierge +4.251
7. M. Rinaldi +4.617
8. M. Van der Mark +4.792
9. S. Redding (Vbr) + 5.797
10. D. Petrucci +8.347     

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rude Cat
05. 03. 2023 10.25
+1
S steze je kasneje zdrsnil tudi branilec naslova svetovnega prvaka Alvaro Bautista,.....zakaj ne napisete, da se je vanj zaletu kot ga opisujete ......nekdanji vladar WSB.....Rea
motorist_mb
05. 03. 2023 08.26
+3