Drugi športi

VN Katalonije: Razgatlioglu odstopil, zmaga Reddinga

Ljubljana, 18. 09. 2021 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., M.D.
Komentarji
0

Razred Superbike je spet aktiven. Motociklisti se mudijo v Kataloniji, kjer je na sporedu nova preizkušnja. Na zadnji dirki, ko je šlo v Magny-Coursu za VN Francije, se je najbolj izkazal Turek Toprak Razgatlioglu, ki še naprej vodi v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka v razredu Superbike. Na koncu dirke je po presenetljivem odstopu vodilnega v skupnem seštevku zmagal Britanec Scott Redding, drugi je bil Axel Bassani, tretji pa Michael Rinaldi. Četrti Jonathan Rea je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Več videovsebin
  • Vrhunci prve dirke VN Katalonije v Superbiku
    04:08
    Vrhunci prve dirke VN Katalonije v Superbiku
  • Vrhunci superpola pred VN Katalonije
    01:15
    Vrhunci superpola pred VN Katalonije

 

Tudi pred VN Katalonije v Barceloni je bilo tako rekoč jasno, da sta največja kandidata za zmago Turek Toprak Razgatlioglu in Otočan Jonathan Rea. Prav Turek je glavni tekmec "nepremagljivega" Rea, čeprav je v uvodu v sezono kazalo, da bosta Španec Alvaro Bautista in Britanec Scott Redding tista, ki bosta parala živce favoriziranemu Reu. Sedaj je že bolj ali manj jasno, da je "vroči" Razgatlioglu glavni Britančev tekmec v boju za laskavi naslov. Tudi pred kvalifikacijami v Barceloni sta najboljše čase na treningu nizala Rea in Razgatlioglu. "Superpole", kratke kvalifikacije pred prvo sobotno dirko, so takoj pokazale, kako pomembno je ostati zbran in v kratkem času priti do najbolje odpeljanih krogov. Prostora za napake ni. Superpole je presenetljivo dobil Britanec Tom Sykes, ki je odpeljal nekaj zelo hitrih krogov, ob koncu programa še daleč najhitrejšega in zasluženo prišel do pole positiona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za 36-letnega Otočana je to prvi pole te sezone. Za njim sta se zvrstila prva favorita, Razgatlioglu in Rea, ki bosta prav tako startala iz prve vrste. "Zelo pomembno je, kako dober si v kvalifikacijah, še posebej tu v Barceloni. Odlično delo smo opravili v pripravi na superkvalifikacijah. Zaradi dolgega prvega ovinka je zelo pomembno, da bom startal iz prve vrste," je bil vesel prve linije Jonathan Rea in opozoril na težke vremenske razmere, natančneje na hudo vlago in vročino. "Kaj reči? Fantastično, to je nagrada za naše skupno delo. Užival sem in upam, da bo na dirki podoben razplet," pa je vso pozornost javnosti vsaj za trenutek ukradel Sykes, ki je na vsa usta hvalil sodelavce iz garaže. "Fantastični so. Hočem, da gredo povsod z mano. Ne glede na to, za koga in kje dirkam," je bil navdušen Otočan, ki upa na dobre razmere, saj je bila napoved za dirko bolj kisla.

Razgatlioglu z odličnim začetkom dirke

Steza v Kataloniji je bila nepredvidljiva, saj je dež poskrbel za pošteno razmočeno podlago. Razgatlioglu in Rea sta kljub zahtevnim razmeram na začetku dirke upravičila naziv favoritov za končnega zmagovalca. Hitro sta zasedla prvi mesti in Rea je prvi krog končal pred Turkom. Sykes, ki je na superkvalifikacijah presenetil in začel dirko s prvega mesta, je prvi krog zaključil na devetem mestu. 

Dirko je odlično začel tudi Axel Bassani, ki je začel na enajstem startnem položaju, ob koncu drugega kroga pa se je znašel tik za vodilnim v skupnem seštevku. Rea se je od zasledovalcev oddaljil na 2,5 sekunde prednosti, Bassani in Razgatlioglu pa sta se za njim iz ovinka v ovinek izmenjevala na drugem mestu. Turk se je z Italijanom pravzaprav boril za svoje vodilno mesto v skupnem seštevku, saj bi ob Reevi zmagi in tretjem mestu v Kataloniji na prvo mesto v prvenstvu stopil Britanec.

Drugo dirko VN Katalonije v prvenstvu Superbike si lahko ogledate jutri ob 15.15 na VOYO.

Turek na prvo mesto, nato pa v garažo

Na polovici dirke sta drugi in tretji do enajstega kroga postala vodilna. Rea je namreč padel na tretje mesto, na katerem se je moral kmalu ukvarjati z borbo za podij z Nizozemcem Michaelom van de Markom. V 14. krogu je Razgatliogluja Yamaha pustila na cedilu in zaradi okvare motorja je moral dirko predčasno zaključiti. Rea je posledično dobil nov zagon, saj bi ob uvrstitvi na podij prevzel skupno vodstvo v prvenstvu Superbike. V 16. krogu sta Rea prehitela Scott Redding in Michael Rinaldi. Tri kroge pred koncem je vodstvo prevzel Redding, sledila sta mu Bassani in Rinaldi. Turk Razgatlioglu je medtem v Yamahini garaži obupaval, saj se je zavedal, da mu prednosti v skupnem seštevku zaradi okvare motorja verjetno ne bo uspelo obdržati.

Dež je v Kataloniji vztrajal, ampak Reddinga ni ustavljal, saj je v zadnjem krogu suvereno dirkal proti zmagi. Sledila sta mu ducatija Bassanija in Rinaldija. Rea je dirko končal šele na četrtem mestu in prevzel vodstvo v skupnem seštevku (Rea 376 točk, Razgatlioglu 370 točk, Redding 323 točk).

Prvič po VN Assna leta 2012 se je zgodilo, da so dirko na prvih treh mestih končali dirkači Ducatija. "Zelo sem srečen, ker je bila dirka zelo zahtevna. Doživljam veliko čustev, ves zadnji krog sem jokal. Res fantastično," je svoje prve stopničke v svoji prvi sezoni v prvenstvu Superbike komentiral Bassani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.