Drugi športi

Bautista pometel s konkurenco v Barceloni, aktualni prvak peti

Barcelona, 24. 09. 2022 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., T.Š.
Komentarji
3

Dirkališče v Barceloni je bilo prizorišče osme letošnje dirke v razredu Superbike. Najprej so bile na sporedu kvalifikacije, najboljši čas je postavil Španec Iker Lecuona, drugi je bil Alex Lowes, tretji Jonathan Rea. Sledil je še glavni sobotni dogodek, dirka za VN Katalonije, kjer je suvereno do zmage pripeljal Alvaro Bautista. Drugi je bil Rea, tretji Garrett Gerloff, aktualni svetovni prvak Toprak Razgatlioglu je bil peti.

SBK Katalonija
SBK Katalonija FOTO:

Spomnimo, na zadnji preizkušnji v Franciji je šlo po načrtih vodilnega dirkača v konkurenci Španca Alvara Bautiste, drugi dan pa ne. Španec je zmagal na sobotni dirki, na nedeljski pa je odstopil, krivec za njegov padec je bil Otočan Jonathan Rea. Zmago je nato slavil Turek Toprak Razgatlioglu pred Italijanom Michaelom Rinaldijem. Na sprinterski dirki pa je bil najhitrejši Razgatlioglu, drugi je bil Bautista, tretji Rea.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kvalifikacijah je vse favorite presenetil Španec Iker Lecuona, ki je postavil najboljši čas v petem od šestih krogov. Drugi je bil Alex Lowes, tretji Rea. Za Lecuono je bil to prvi "pole" v njegovi karieri v razredu Superbike in prvi za Hondo po letu 2016. Za 22-letnega novinca vsekakor lep dosežek, prav tako za Hondo, dobre rezultate v Barceloni je Španec napovedal že z najboljšim časom prvega treninga. 

Kot omenjeno, to je bil tudi prvi Hondin pole po več kot šestih letih, zadnjič je bil tako uspešen Michael van der Mark leta 2016 na Tajskem. Četrto mesto je zasedel Andrea Locatelli, na petem mestu je bil Alvaro Bautista, šesti Američan Garrett Gerloff, šele osmi pa Turek Toprak Razgatlioglu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavni del sobotnega sporeda je bila dirka v dolžini 20 krogov. Po startu se je takoj premešal vrstni red glede na kvalifikacije, v ospredje je zapeljal Bautista, za njim sta bila hitra Razgatlioglu in Lowes, četrti je bil Lecuona, Rea pa je bil na šestem mestu. Eden tistih, ki je končal dirko predčasno, je bil Scott Redding, že 18 krogov pred koncem dirke.

Na polovici dirke je bil Bautista v zanesljivem vodstvu, saj je počasi večal prednost. Bolj zanimivo je bilo v boju za stopničke, Razgatlioglu, Lecuona in Lowes so bili izenačeni v boju za preostali dve mesti. Toda nato se je v ta boj vmešal še Rea, ki je bil iz kroga v kroga hitrejši in je šest krogov pred koncem bil že na tretjem mestu.  Glede na njegov tempo je bil kmalu v nevarnosti tudi drugi Razgatlioglu in štiri kroge pred koncem je bil Rea že na drugem mestu. Presenetil je tudi Garrett Gerloff, ki je tudi našel pravi ritem in napredoval iz kroga v krog in se tri kroge pred koncem prebil na tretje mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zaključku dirke je Bautista brez težav ohranil prednost in slavil zmago, na stopničke sta se uvrstila še Rea in Gerloff. Bautista je bil tokrat izven konkurence, kar se tiče nastopa in velike prednosti, ki jo je imel na cilju (8.6 sekunde pred prvim zasledovalcem). Četrti je bil Rinaldi, peti Razgatlioglu, nato špa sta sledila Lecouna in Lowes, ki sta bila dolgo časa v ospredju, a sta na koncu močno popustila. Bautista ostaja v vodstvu točkovanja za naslov svetovnega prvaka (357 točk), drugi je Razgatlioglu (313), tretji je Rea (305).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred dnevi je v motociklističnem svetu zaokrožila informacija, da se svetovni prvak razreda moto2 leta 2021 Remy Gardner, ki letos neuspešno dirka v elitnem razredu motoGP, prihodnje leto seli v razred Superbike. Avstralec bo poleg prvenstva menjal tudi proizvajalca motociklov, saj se iz ekipe Tech3 KTM Factory Racing seli k moštvu GRT Yamaha.

Alvaro Bautista
Alvaro Bautista FOTO: Superbike
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

number46
24. 09. 2022 14.36
+4
Alvaro jih je vse odpihnu. Škoda, da so Topraku gume pošle.
motorist_mb
24. 09. 2022 13.59
+2
Gremo Bau 😁
motorist_mb
24. 09. 2022 14.34
+3