Drugi športi

Rea po kvalifikacijah dobil še sobotno dirko v Assnu

Assen, 24. 07. 2021 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., M.G., M.J.
Komentarji
8

Dirkači svetovnega motociklističnega prvenstva Superbike se ta konec tedna mudijo na Nizozemskem. V Assnu je izjemno motiviran aktualni prvak Jonathan Rea, ki je razočaral v Doningtonu. Najprej so bile na sporedu kvalifikacije, ki jih je dobil prav Rea, ta pa je bil nato najboljši še na sobotni dirki. Drugo mesto je vpisal Scott Redding, tretje pa Toprak Razgatlioglu.

Več videovsebin
  • IZ 24UR: Dirkači prvenstva Superbike so se mudili na Nizozemskem
    02:12
    IZ 24UR: Dirkači prvenstva Superbike so se mudili na Nizozemskem
  • Vrhunci sobotne dirke Superbike za VN Nizozemske v Assnu
    01:42
    Vrhunci sobotne dirke Superbike za VN Nizozemske v Assnu
  • Padec Topraka Razgatliogluja v kvalifikacijah pred dirko v Assnu
    01:03
    Padec Topraka Razgatliogluja v kvalifikacijah pred dirko v Assnu
  • V Balanci tokrat o razredu Superbike
    21:46
    V Balanci tokrat o razredu Superbike

Michael Ruben Rinaldi je 19 krogov do konca grdo padel in zaključil dirko v pesku, Toprak Razgatlioglu pa je v vodstvo skočil že v naslednjem krogu, ko je z manevrom na ciljni ravnini ugnal zmagovalca kvalifikacij Jonathana Reo. Kmalu zatem je Rea vrnil milo za drago Turku, v ozadju pa je na svojo priložnost čakal še britanski dirkač Scott Redding. Rea se je nato v ospredju odpeljal konkurentom, z dobro sekundo zaostanka mu je deset krogov do konca sledil Razgatlioglu, na zadek katerega se je 'prilepil' Redding. V ozadju je francoski dirkač Lucas Mahias osem krogov do konca grdo raztreščil svoj motor. Dva kroga do konca je padec Jonas Folgerja prekinil dirko, rdeča zastava je pomenila, da se bo dirka Superbike razreda zaključila predčasno. Zmagal je Rea in znova prišel v vodstvo skupnega seštevka prvenstva, drugo mesto je pripadlo Reddingu, tretje pa Razgatliogluju. Ta je po dirki povedal, da je pripravljal napad na Reddinga v zadnjem krogu, tako da je bil razočaran zaradi predčasne prekinitve dirke.  

V dirkaški katedrali na Nizozemskem je Rea postal prvi dirkač v zgodovini, ki je na eni stezi zmagal trinajstkrat. Dirkači so imeli tri tedne premora od zadnje dirke, zanimivo pa je, da lani dirke v Assnu zaradi epidemije koronavirusa ni bilo. Rea je z zmago seveda znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku pred Razgatlioglujem.

Jonathan Rea
Jonathan Rea FOTO: Superbike

Pestro že na petkovih treningih, sobotne kvalifikacije Rei
V petek sta bila na sporedu dva prosta treninga. Na prvem je bil najhitrejši Scott Redding pred Reo in Daviesom, sledila sta Rinaldi in Razgatlioglu. Na drugem treningu pa je bil najhitrejši Rea, sledila sta Garrett Gerloff in Alvaro Bautista, četrti je Sykes, peti Razgatlioglu. Sobotni trening (sicer tretji) pa je z najhitrejšim krogom zaključil Redding, drugi je bil Razgatlioglu, tretji pa Chaz Davies, Rea je bil tokrat šele na šestem mestu. V kombinaciji seštevka vseh treh treningov je na prvem mestu Redding, sledita Rea in Gerloff, četrti je bil Razgatlioglu. 

V petnajstminutnih kvalifikacijah ni šlo po načrtih Razgatliogluju, padel je že dobrih deset minut pred koncem boja za najboljše starten položaje. To je precej otežilo delo Turku, saj je moral v bokse, kjer so morali mehaniki usposobiti motocikel. Čas ni bil na njegovi strani, saj je moral čakati na vrnitev na stezo. Kasneje sta padla tudi Gerloff in Sykes, vmes pa je Rea postavil najboljši čas, ki ga do konca ni več izpustil iz rok. Razgatlioglu se je vrnil na stezo, a je lahko skupno odpeljal le pet krogov, vendar se mu je uspelo prebiti do drugega mesta (1:34.028). 

"Pole position" si je, kot omenjeno, zagotovil Rea (1:33.842), to je bil njegov peti zaporedni prvi startni položaj, tretji je bil Redding (1:34.053), do šestega mesta pa je nato sledila trojica Michael Rinaldi (+0.225 sekunde), Alex Lowes (+0.410), Jonas Folger (+.494).

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.Cat
27. 07. 2021 09.41
-7
A v nedeljo ni blo dirke
turojen
24. 07. 2021 17.46
-9
Topraka v moto gp namedto Mavericka, simple.
dej no
25. 07. 2021 17.52
+10
Mr.Cat
24. 07. 2021 16.01
-11
......zanimivo pa je, da lani dirke v Assnu zaradi epidemije koronavirusa ni bilo. ......in zakaj je piscu tega clanka bilo to zanimivo???
BMWmojster
24. 07. 2021 15.53
+7
Dosti boljše dirke uprizajajo kot v Moto GP
motorist_mb
24. 07. 2021 14.34
+5
Petarda10
24. 07. 2021 11.50
-11
kdo pa to gleda
starakolesarka
24. 07. 2021 10.48
-5
Bravo Rihard. Bravo naši. Zelo vesela.