Drugi športi

Rea do trojne zmage v Assnu, Razgatlioglu po padcu brez točk

Assen, 25. 07. 2021 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Assnu je aktualni svetovni prvak Jonathan Rea dobil obe vse dirke razreda Superbike in zanesljivo vodi v skupnem seštevku boja za naslov. Rea je osvojil rekordno 15. zmago na dirkališču v Assnu, tretjo zaporedno ta konec tedna. Drugo mesto je zasedel Scott Redding, tretje pa Andrea Locatelli. Razočaran z razpletom vikenda na Nizozemskem je Toprak Razgatlioglu, saj je na drugi dirki po padcu ostal praznih rok.

Več videovsebin
  • Vrhunci nedeljske dirke razreda Superbike v Assnu
    02:30
    Vrhunci nedeljske dirke razreda Superbike v Assnu
  • Vrhunci kvalifikacijske dirke za VN Nizozemske
    03:32
    Vrhunci kvalifikacijske dirke za VN Nizozemske
  • IZ 24UR: Dirkači prvenstva Superbike so se mudili na Nizozemskem
    02:12
    IZ 24UR: Dirkači prvenstva Superbike so se mudili na Nizozemskem
  • Vrhunci sobotne dirke Superbike za VN Nizozemske v Assnu
    01:42
    Vrhunci sobotne dirke Superbike za VN Nizozemske v Assnu
  • Padec Topraka Razgatliogluja v kvalifikacijah pred dirko v Assnu
    01:03
    Padec Topraka Razgatliogluja v kvalifikacijah pred dirko v Assnu

Jonathan Rea je bil prvo ime sobotnega dogajanja v razredu Superbike v soboto. Že v kvalifikacijah je bil najhitrejši in si priboril prvi startni položaj, drugi je bil Toprak Razgatlioglu, ki je padel na začetku kvalifikacij in imel nato v nadaljevanju malo časa za izboljšanje svojega časa, tretji je bil Scott Redding. Rea je zmagal na sobotni dirki in postal prvi dirkač v zgodovini, ki je na eni stezi zmagal trinajstkrat, drugi je bil Redding, tretje Razgatlioglu. 

Velja omeniti, da je bila sobotna dirka predčasno prekinjena zaradi padca Jonasa Folgerja. Kot so sporočili, tako Folger (Bonovo MGM Action), kot Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing) ne bosta nastopila na današnji dirki zaradi včerajšnjih padcev, Mahiasa čaka tudi operacija zaradi zloma kosti v zapestju.

Jonathan Rea
Jonathan Rea FOTO: Superbike

Na nedeljskem ogrevanju je bil najhitrejši Razgatlioglu, drugi je bil Rea, tretji Alvaro Bautista. Ogrevanje so izpeljali z zamikom, poleg tega je bilo skrajšano za pet minut, ker je bila steza še mokra po nočnih nalivih.

Kvalifikacijska dirka (oziroma kar sprint dirka), ki je določila tudi vrstni red za glavno nedeljsko dirko, je trajala 10 krogov. Michael van der Mark je padel že v prvem krogu, tudi Alvaro Bautista je končal na tleh. Najbolj zanimivo je bilo v zadnjem krogu dirke. Vodilnega Reo ni več mogel uloviti nihče od tekmecev, zato pa se je na drugo mesto prebil Razgatlioglu, tretji je bil v cilju Andrea Locatelli, četrti pa Rinaldi, ki je bil nekaj časa celo v vodstvu, nato pa je bil nekaj časa na drugem mestu.

Vendar so morali dirkači še počakati na uradni vrstni red, saj je direkcija tekmovanja pregledovala podrobnosti zadnjega kroga.  Tako je prišlo do spremembe vrstnega reda, Razgatlioglu in Locatelli sta na delu steze zapeljala izven dovoljene meje roba steze in bila kaznovana. Tako je drugo mesto zasedel Michael Rinaldi, ostala dva sta "padla" za eno stopničko, tretji je bil na koncu Razgatlioglu, četrti pa "osmoljenec" Locatelli, ki je ostal brez stopničk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nedeljsko dirko je že v prvem krogu zaznamoval padec Razgatliogluja, ki je na tleh končal skupaj z Gerloffom, ki je bil krivec za ta dvojni padec. Gerloff je dirko nadaljeval, a je nato še enkrat padel in nato tudi odstopil. Padec je pomenil veliko smolo za turškega dirkača, ki je računal na dobro uvrstitev in nove točke v boju za naslov prvaka. V ospredje se je prebil Locatelli, za njim sta vozila Redding in Lowes, na šestem mestu pa je bil Rea. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aktualni svetovni prvak je hitro napredoval in prehiteval tekmece in bil 15 krogov pred koncem že na drugem mestu. Tretji je bil takrat Redding, četrti Rinaldi. Rea je v vodstvo prešel 10 krogov pred koncem dirke in nato le še povečeval vodstvo in nato mirno pripeljal do cilja. Bolj zanimivo je bilo v boju za drugo mesto, saj je Redding lovil Locatellija in ga ulovil in prehitel tri kroge pred koncem, oba sta bila tudi na stopničkah. Takšen je bil tudi vrstni red prvih treh: Rea, Redding, Locatelli. V skupnem seštevku je Rea krepko povečal vodstvo, zbral je 243 točk, Razgatlioglu jih ima na drugem mestu 206.

V petek sta bila v Assnu na sporedu dva prosta treninga. Na prvem je bil najhitrejši Redding pred Reo in Daviesom, sledila sta Rinaldi in Razgatlioglu. Na drugem treningu pa je bil najhitrejši Rea, sledila sta Garrett Gerloff in Alvaro Bautista, četrti je bil Sykes, peti Razgatlioglu. Sobotni trening (sicer tretji v skupnem razporedu dogajanja na Nizozemskem) pa je z najhitrejšim krogom zaključil Redding, drugi je bil Razgatlioglu, tretji pa Chaz Davies, Rea je bil tokrat šele na šestem mestu.

Vse dirke razreda Superbike si lahko v vsakem trenutku ogledate v arhivu na VOYO.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mimogredeš
25. 07. 2021 19.39
-1
koga briga superbike, o timu gajserju pa nič...
slos
25. 07. 2021 20.19
+1
motorist_mb
25. 07. 2021 14.51
+0