Drugi športi

Šutejeva ne skriva vloge favoritinje za odličje na SP v Beogradu

Beograd, 14. 03. 2022 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šest slovenskih atletinj in atlet bo tekmovalo na dvoranskem svetovnem prvenstvu, ki bo med 18. in 20. marcem v Beogradu. Tina Šutej bo ena glavnih favoritinj za medaljo v skoku s palico, saj deli prvi izid med prijavljenimi in tretjega v sezoni. "Sem favoritinja za medaljo in s takim ciljem grem na SP," je kratko napovedala Šutejeva.

Tina Šutej je v odlični formi.
Tina Šutej je v odlični formi. FOTO: Aljoša Kravanja

Filip Jakob Demšar bo nastopil v teku na 60 m ovire, Neja Filipič v troskoku, predstavila pa se bo še ženska štafeta 4 x 400 metrov, v ekipi so Anita Horvat, Agata Zupin, Jerneja Smonkar, Veronika Sadek in rezerva Maja Pogorevc. "Sem pripravljena, vsi treningi so bili opravljeni po načrtu, nisem imela nobenih težav, niti zdravstvenih. Sezona je izvrstna, vem, kaj moram narediti, da dobro skačem in naredim pravi izid," je povedala Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja.

Petega marca je v Rouenu v Franciji izboljšala svoj slovenski rekord v skoku s palico, preskočila je 4,80 metra. S tem deli 18. mesto v dvoranskih izidih vseh časov in tretje v tej sezoni. Pred njo sta v sezoni le Rusinji Anželika Sidorova (4,87 m) in Polina Knoroz (8,81), prav tako kot Šutejeva pa so 4,80 m preskočile še Belorusinja Irina Žuk ter Američanki Katie Nageotte, olimpijska zmagovalka iz Tokia, in Sandi Morris, branilka naslova.

Svetovna atletika je zavoljo ruske vojaške invazije na Ukrajino tekmovalcem in tekmovalkam iz Rusije in Belorusije prepovedala nastope na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem, vključno z dvoranskim svetovnim prvenstvom med 18. in 20. marcem v Beogradu, kar bo vplivalo tudi na zasedbo v skoku s palico.

"Nageotte in Morrisova sta izkušeni, imata že precej medalj z velikih tekmovanj. A tudi sama ne bežim od tega, da sem med tistimi, ki lahko posežejo v sam vrh," je dodala Šutejeva.

Marca lani je na dvoranskem evropskem prvenstvu v poljskem Torunu preskočila 4,70 m in osvojila srebro, pred njo je bila le Švicarka Angelica Moser s 4,75 metra. Slednjo je Ljubljančanka, ki zadnja leta živi v Celju, v Rouenu premagala. Moserjeva je četrta med prijavljenimi atletinjami na prvenstvu s 4,66 m.

"Ta lanska medalja na Poljskem je bila zame prelomna. Že za SP leta 2020 na Kitajskem sem bila dobro pripravljena, a mi ni žal, da je tekma zaradi pandemije odpadla. Sedaj sem še v boljši formi, za mano so številni dobri nastopi na velikih tekmovanjih in z veseljem se odpravljam v Beograd," je zaključila Šutejeva.

Tudi njen trener Milan Kranjc je optimističen, kar gradi na visokem povprečju izidov njegove varovanke v tej zimi, ko skorajda ni bilo skokov pod 4,60 m, zato ugotavlja: "To je njena najboljša sezona. Zato greva na SP s pozitivno energijo in pričakovanji, ki lahko vodijo do dobre uvrstitve."

Filipičeva je opozorila, da v tej zimi ni bilo veliko dobrih mednarodnih tekem v troskoku. "Nisem še vsega pokazala v tej zimi. Zame to SP predstavlja nek mentalni preskok. Če bom dobro nastopila v Beogradu, bo to pomembno vplivalo na poletno sezono."

S 13,86 m je na 15. mestu v troskoku po izidih sezone, absolutna favoritinja za zlato pa je Venezuelka Yulimar Rojas. Svetovna rekorderka je s 15,41 m skoraj meter pred konkurenco. Olimpijska zmagovalka iz Tokia in aktualna svetovna prvakinja na prostem bo skušala še tretjič osvojiti svetovni naslov v dvorani.

"Poletno sezono bi začel že ta vikend. Imel sem kratke  bazične priprave za poletje, a ko sem izvedel, da bom nastopil v Beogradu, sem se obrnil v treningu in zaključil s tehničnim piljenjem forme za SP. Upam, da bom po zdravstvenih težavah na SP pokazal, kaj sem bil sicer zmožen v tej zimski sezoni," je menil Demšar, ki študira v ZDA. S 7,75 sekunde, izidom sezone, je v spodnjem delu nastopajoči na ovirah, stotinko boljši je njegov osebni rekord.

Po dolgih letih se bo na velikem tekmovanju spet pojavila slovenska štafeta. Atletinje so na 4 x 400 m v Istanbulu 5. marca za dvoranski balkanski naslov s skoraj 60 m prednosti pred tekmicami s 2:37,84 izboljšale prejšnji slovenski rekord. A je ta dosežek zadnji med desetimi reprezentancami, ki bodo nastopile na SP. Rekord so tekle Anita Horvat, Agata Zupin, Jerneja Smonkar in Veronika Sadek.

"Žal se mi ni uspelo uvrstiti na 400 m med posameznicami, nekaj stotink mi je zmanjkalo. Bo pa lepo tekmovati v štafeti. Želim si, da bi vsaka dala vse od sebe ter da sestavimo dober nastop, da smo še hitrejše kot v Istanbulu," si je zaželela Horvatova. Podobno so menile tudi ostale članice štafete.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4krogci
14. 03. 2022 16.57
-1
Boga šutejeva, k se bodo zdej vsi spravli na njo, da kako gre lahko na miting v srbijo, če pa oni podpirajo putina!