Drugi športi

Šutejeva v Varaždinu postavila nov slovenski rekord

Varaždin, 10. 08. 2019 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljančanka Tina Šutej (Kladivar Celje) je na drugi lige 8. ekipnega evropskega prvenstva v atletiki, ki poteka v Varaždinu, zmagala v skoku s palico in s 4,70 m izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord na prostem ter izpolnila mednarodno normo za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu.

Šutejeva (na fotografiji) je v izvrstni formi.
Šutejeva (na fotografiji) je v izvrstni formi. FOTO: 24ur.com

Slovenska atletska reprezentanca je po prvem dnevu druge lige 8. ekipnega evropskega prvenstva, ki poteka v Varaždinu, na drugem mestu s 179 točkami. Vodi Estonija (185) s šestimi točkami prednosti, tretja je Latvija (165). Ljubljančanka Tina Šutej je zmagala v skoku s palico in s 4,70 m izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord na prostem ter izpolnila tudi mednarodno normo za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Poleg Šutejeve je zmago dosegel še Luka Janežič na 400 m (46,13), šest slovenskih predstavnikov pa je doseglo druga mesta.

V slovenski ekipi je prva začela tekmovati nekdanja mladinska evropska prvakinja in svetovna mladinska podprvakinja Barbara Špiler, ki je bila v metu kladiva druga (64,85 m). To mesto je na 400 m ovire zasedla tudi Agata Zupin, ki je bila pred dvema letoma evropska podprvakinja do 23 let (58,36). Drugi sta bili v teku na 100 m tudi Maja Mihalinec (11,56), Anita Horvat na 400 m (52,45), na 800 m nenadejano Jerneja Smonkar z osebnim rekordom (2:04,66) ter nepričakovano na 3000 m zapreke na svojem prvem teku na tej razdalji Klara Lukan (10:33,55).

Absolutni rekord ostaja 4,71 iz Moskve
Četrti so bili Neja Filipič v troskoku (13,32 m), Matija Kranjc v metu kopja (70,28 m) in Jan Petrač na 1500 m (3:55,70). Šutejeva je svoj prejšnji rekord na prostem dosegla 17. julija letos, ko je v nemškem Jockgrimu preskočila 4,63 m. Absolutni slovenski rekord, 4,71 m, pa je postavila 2. januarja 2014 v dvorani v Moskvi. Prvi skok v hudi pripeki je tokrat opravila dve uri po začetku tekmovanja, ker so bile preostale tekmice praktično izven njene konkurence in so začele že na zelo nizkih višinah. Takoj je preskočila 4,25 m in že zmagala, saj so ostale končale že na 4,05 m ali še prej.

Nato je Ljubljančanka, ki zaradi treningov pri Milanu Kranjcu v zadnjih sezonah živi v Celju, v prvem poskusu zmogla še 4,45 m, v drugem pa 4,65 m. Na 4,70 m je prek letvice skočila v drugem poskusu, potem pa navdušeno skakala po blazini, saj se je že uvrstila med potnike za OI prihodnje leto. Na 4,73 m je dvakrat neuspešno skočila, tretjega skoka pa nato ni opravila.

Zupinova le za olimpijsko podprvakinjo
Sedemindvajsetletna Barbara Špiler je bila po prvi seriji s 63,37 m tretja. V drugi je ostala brez izida, ker je njeno kladivo pristalo v zaščitni mreži, v tretji pa je vrgla 64,03 m in ostala tretja. Nato so prve štiri tekmovalke metale še v četrti seriji, v kateri je brežiška atletinja vrgla 64,85 m in prehitela Hrvatico Anamri Kožil (64,79 m). Po pričakovanju je zmagala Latvijka Laura Igaune (66,82 m).

Zupinova je v teku na stadionski krog z nizkimi ovirami zaostala le za aktualno olimpijsko podprvakinjo Saro Slott Petersen iz Danske (55,76), nekdanjo evropsko prvakinjo. Kamničanka Zupinova je imela v letošnji sezoni veliko težav s poškodbo in kar dolgo ni tekmovala, zato je imela tudi na tej tekmi veliko težav s prehodom čez ovire. Nikakor ni prišla na pravi korak, a je na koncu zadržala drugo mesto.

Močen veter ustavil Mihalinčevo, Smonkarjeva prijetno presenetila
Na 100 m je pihal zelo močan veter v prsi, kar -1,9 m/s, in v teh pogojih Mihlinčeva ni mogla računati na izpolnitev norme za letošnje SP, je pa zasedla pričakovano drugo mesto in zaostala le za nekdanjo evropsko prvakinjo na prostem in v dvorani, Bolgarko Ivet Lalovo Collio (11,51).

Več, kot je bilo pričakovati, pa je na dva stadionska kroga iztržila Smonkarjeva, pričakovano je zmagal Janežič, ki je po nastopih na diamantnih ligah tokrat tekel sam in se je moral tokrat v zaključku kar potruditi, da je prvi prečkal ciljno črto. Po treh tednih brez teka zaradi lažje poškodbe je znova tekla Maruša Mišmaš in bila po šestem mestu na 3000 m (9:24,51) vesela, da je nastop končala brez bolečin. Ocenila je, da je devet tednov do SP v Dohi dovolj časa, da se povsem pripravi na največji dogodek leta, na katerem bo nastopila v svoji disciplini na 3000 m zapreke.

Na tej razdalji je nastopila mladinska evropska prvakinja Klara Lukan in v svojem prvem teku na tej razdalji že zasedla drugo mesto v članski konkurenci. Mišmaševa je bila vesela dosežka Lukanove, s katero sodeluje na treningih, kot tudi skoka Šutejeve na 4,70 m, ker se ji je slednja pridružila kot druga potnica iz Slovenije na OI v Tokiu.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.