Drugi športi

Svetovni pokal v športnem plezanju letos prvič v Kopru

Koper, 28. 07. 2022 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

26. tekma svetovnega pokala v športnem plezanju se bo letos po četrt stoletja iz Kranja prestavila v Koper, iz dvorane pa na prosto. Nova plezalna stena Plezalnega centra Koper – Plus Climbing bo 2. in 3. septembra gostila največja imena športnega plezanja. Ali bo aktualna olimpijsko prvakinja Janja Garnbret branila lansko zmago v Kranju, pa zaenkrat še ni znano.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju sodi v sam vrh tega športa in končno je tudi Slovenija dobila infrastrukturo na najvišjem nivoju. Plezalni center Koper – Plus Climbing se ponaša z novo zunanjo plezalno steno, ki bo z zdajšnjim plezalnim centrom združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja.

Nova plezalna stena v Kopru
Nova plezalna stena v Kopru FOTO: Matej Planko

Člani slovenske reprezentance bodo imeli na voljo najboljše pogoje za trening. Prav vsi se veselijo tekme in treningov na novi steni: "Odlično je, da smo v Sloveniji dobili tako dobro steno, saj smo v primerjavi z drugimi državami v velikem infrastrukturnem manku. Verjamem, da bomo sedaj lahko v Sloveniji naredili več kakovostnih treningov. Hkrati pa upam, da je ta projekt spodbudil tudi ostale občine v izgradnjo podobnih projektov, saj je plezanje v ogromnem porastu, tako pri nas kot po vsem svetu," je veselje nad novo pridobitvijo izrazil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Gorazd Hren
Gorazd Hren FOTO: Damjan Žibert

Po 25 letih tradicije organizacije tekem v Kranju se karavana seli na Obalo. Nova plezalna stena, ki je primerljiva s podobnimi v tujini, bo v začetku avgusta namenjena treningu reprezentance, 2. in 3. septembra pa bo na njej tekma svetovnega pokala. "Po večkratnih priporočilih in opozorilih Mednarodne plezalne zveze, da stara plezalna stena v Kranju ni več primerna za tekmo svetovnega pokala, smo lahko letos tekmo za svetovni pokal v težavnostnem plezanju končno prestavili na novo lokacijo, na novo zunanjo plezalno steno v Koper. S tem se bo nivo tekmovanja dvignil za več stopničk. Poleg tega, da bo nova plezalna stena  ponudila najboljše pogoje tekmovalcem, bo v Kopru lahko tekmo spremljalo tudi veliko večje število gledalcev. Skupaj z Mestno občino Koper pripravljamo dvodnevni plezalni program, ki bo namenjen širši javnosti," je tekmo napovedal organizacijski vodja tekmovanja Matej Planko.

Matej Planko
Matej Planko FOTO: Aljoša Kravanja

Na lanski tekmi svetovnega pokala, ki je še potekal v Kranju, je slavila takrat novopečena olimpijska prvakinja Janja Garnbret, ki je tako zmagala na prvi poolimpijski tekmi svetovnega pokala v težavnosti in se prvič po letu 2017 veselila zmage pred domačim občinstvom. Njen uspeh je z drugim mestom pospremil Jeseničan Luka Potočar, ki si je priplezal svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Aljoša Kravanja

V petek, v času kvalifikacij, bo program namenjen osnovnošolcem. Imeli bodo možnost preizkusiti plezanje na mobilni plezalni steni in sodelovati v mini olimpijadi. Že v petek zvečer bo polfinale najboljših. V soboto popoldne bo rekreacijsko tekmovanje v hitrostnem plezanju, zvečer pa veliki finale v težavnosti najboljših športnih plezalcev sveta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danny.s
28. 07. 2022 11.54
Na fotografiji z Mio Krampl in Lučko Rakovec ni Gorazd Hren ampak njun trener Anže Štremfelj