Drugi športi

Švicarsko sodišče začasno ukinilo dopinški suspenz Sun Jangu

Bern, 24. 12. 2020 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švicarsko zvezno sodišče je po podatkih Svetovne protidopinške agencije ugodilo pritožbi kitajskega plavalca Sun Janga in začasno razveljavilo suspenz, ki mu ga je odredilo Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani.

Primer Sun Yanga (desno) še vedno skrbi za razburkane strasti v svetu plavanja.
Primer Sun Yanga (desno) še vedno skrbi za razburkane strasti v svetu plavanja. FOTO: AP

Pri  Svetovni protidopinški agenciji (Wada) so že napovedali nove ukrepe, s katerimi bodo dodatno osvetlili primer zlorabe prepovedanih sredstev, ko se bo primer vrnil na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani (Cas). Kot poroča nemška tiskovna agencija, je Cas konec februarja letos 29-letnega Sun Janga kaznoval z osemletno prepovedjo nastopanja, kar bi za nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka bržkone pomenilo tudi konec športne poti. Športnikovi odvetniki so se nato pritožili na zvezno sodišče, to pa je ugodilo zahtevam Janga, ki si želi nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu.

Pri Wadi pa dodajajo, da podrobnosti naslednjih korakov in svojih komentarjev še ne morejo sporočiti, saj obrazložitve sodišča še niso prejeli. Jang, trikratni olimpijski in enajstkratni svetovni prvak v plavanju, je septembra 2018 zavračal odvzem vzorca. Epilog zgodbe pa je bil s kladivom razbit vzorec, za kar so poskrbeli ljudje okrog Janga. Plavalec se je zagovarjal, da ni v zadostni meri prepoznal kontrolorjev, ki naj bi se neustrezno identificirali.

Mednarodna plavalna zveza (Fina) je že leta 2019 sledila njegovi razlagi, kar je sprožilo burne reakcije v plavalnih krogih, javne proteste plavalcev na lanskem svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, kjer je Kitajec osvojil zlati kolajni na 200 in 400 m prosto, in nove postopke. Na odločitev Fine se je namreč pritožila Wada, ki je primer predala Casu, ta pa je Jangu naložil strogo kazen. Že pred tem je leta 2014 Jang prestal trimesečni suspenz zaradi pozitivnega testa na poživilo trimetazidin. Ob februarskem izreku suspenza pa je Jang napovedal pritožbo na sodišču in poudarjal, da je nedolžen. Cas je ob izreku odločitve izpostavil, da Jang ni imel pravice do uničenja odvzetega vzorca, in ga kaznoval z najvišjo možno kaznijo, ker sodi v kategorijo športnikov, ki so jih pri zlorabi poživel že ujeli. Sodišče je zdaj pritrdilo razlagi plavalca.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.