Drugi športi

Swiatkova težje od pričakovanj ubranila naslov v Parizu

Pariz, 10. 06. 2023 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
1

Poljakinja Iga Swiatek je zmagovalka odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je po hudem boju s 6:2, 5:7 in 6:4 premagala presenečenje turnirja, 43. igralko sveta, Čehinjo Karolino Muchovo. Dvaindvajsetletna Poljakinja je po 16 letih in po Belgijki Justin Henin postala prva igralka, ki je ubranila naslov v Parizu.

Za prvo igralko sveta je to četrta zmaga na turnirjih za grand slam in tretja v Parizu, kjer je bila najboljša že leta 2020, ko je bila pri 19 letih 54. igralka na lestvici WTA.

Šestindvajsetletna Karolina Muchova, ki so jo v preteklosti mučile številne poškodbe, je prvič igrala v finalu turnirja za grand slam. Čehinja je sploh prvič izgubila proti eni izmed treh najboljših igralk na lestvici WTA, vseh pet prejšnjih dvobojev, vključno s polfinalnim v Parizu proti Arini Sabalenka, je dobila. Do zdaj je bila boljša tudi v edinem medsebojnem obračunu z Igo Swiatek, leta 2019 jo je ugnala v domači Pragi.

Iga Swiatek je z zmago proti Karolini Muchovi ubranila naslov na Odprtem prvenstvu Francije.
Iga Swiatek je z zmago proti Karolini Muchovi ubranila naslov na Odprtem prvenstvu Francije. FOTO: AP

"Zelo jo spoštujem, igra odlično. Zagotovo sodi vsaj med deset najboljših igralk na svetu. Ima odlično tehniko, občudujem njeno gibanje, je igralka, ki zmore vse," se je pred tekmo o tekmici pohvalno izrazila Poljakinja in s tem pokazala, da je ne misli niti malo podcenjevati. To je pokazala že na začetku dvoboja, ko je izkoristila nekaj treme češke igralke, zanesljivo je dobila prve tri igre. Nato pa se je Čehinja vendarle sprostila, imela celo priložnost, da se ji povsem približa, a je ni izkoristila, neizsiljenih napak je bilo preveč. Swiatkova je držala prednost odvzema servisa, ji ga ob koncu odvzela še enkrat in niz dobila s 6:2.

Napake Čehinje so se nadaljevale tudi na začetku drugega niza. Branilka naslova je spet povedla s 3:0, toda Čehinja ji je v peti igri z nekaj odličnimi udarci vendarle odvzela servis, s tem pa se vrnila v dvoboj. Z odličnimi servisi je nato izenačila na 3:3, takrat je bilo na obrazu poljske favoritinje prvič zaznati zaskrbljenost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še bolj nervozno je delovala po izidu 4:4, ko so se oglasili tudi češki navijači. Zaostala je 0:30, pri izidu 30:40 pa je storila dvojno napako, tako da je v vodstvo prešla Muchova. Vendar le za kratek čas, tvegani udarci se Čehinji v deseti igri niso obrestovali, imela je tudi nekaj smole in izid je bil izenačen na 5:5. Toda Muchova je še tretjič zapovrstjo vzela servis, ponudila se ji je še ena priložnost, ki pa je ni zapravila, kljub zaostanku 0:30. Swiatkova je tako izgubila svoj prvi niz na turnirju.

Izkazalo se je, da tudi zadnjega. Serijo izgubljenih servisov je sicer nadaljevala na začetku drugega niza, tako da je Čehinja ušla na 2:0, toda Swiatkova se je vrnila. Dobila je tri zaporedne igre, nato spet zaostala s 3:4, pri 4:4 ubranila zaključno žogo, s tem pa prišla na prag zmage. Priložnosti ni izpustila iz rok, Muchova je obračun končala z dvojno napako.

Odprto prvenstvo Francije, ženske, finale, izid:
Iga Swiatek - Karolina Muchova 6:2, 5:7, 6:4

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indigokid
10. 06. 2023 20.49
hecen dvoboj ... kot bi nekdo prižigal in ugašal "profi mode" gumb pri obeh tekmovalkah ...