Drugi športi

Van der Hoorn: Pred sezono nisem vedel niti, ali bom še dirkal

Canale, 10. 05. 2021 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemec Taco van der Hoorn je na tretji etapi dirke po Italiji s pobegom in zmago spisal eno najlepših zgodb letošnje kolesarske sezone. 27-letnik je bil zadnji dve leti član Jubmo-Visme, kjer pa na najzahtevnejših dirkah nanj niso računali. Po tem, ko sploh ni vedel, ali bo letos nadaljeval profesionalno kariero, je podpisal z malo znano belgijsko ekipo Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux in se ji za zaupanje zahvalil na najlepši možen način.

Taco van der Hoorn proslavlja največjo zmago kariere.
Taco van der Hoorn proslavlja največjo zmago kariere. FOTO: AP

Na ponedeljkovi tretji etapi je večina kljub razgibanemu zaključku pričakovala, da bo o zmagovalcu odločal skupinski sprint. V beg se je sicer podala šesterica, med katero je bil tudi Taco van der Hoorn. Ubežniki so v zadnjih kilometrih odpadali eden za drugim, le 27-letnik je zdržal. In čeprav se je dva kilometra pred ciljem, ko je njegova prednost padla pod 15 sekund, zdelo, da mu ne bo uspelo spisati čudeža, se je zgodilo prav to. 

"Preprosto neverjetno je bilo. Če sem iskren, še zdaj ne morem verjeti. Zmagal sam etapo na Giru. Uspelo mi je nekaj, o čemer si nisem upal niti sanjati," je bil po sijajni zmagi, ki je ni pričakoval nihče, čustven van der Hoorn. "Zadnji kilometer je bil tehnično zelo zahteven z nekaj zavoji v levo. Pogledal sem nazaj in dobil občutek, da lahko zmagam. V ovinke sem vstopal previdno, na ciljni ravnini pa sem lahko užival." 

Kolesar iz Rotterdama je bil zadnji dve sezoni član slovite Jumbo-Visme, kjer nanj niso posebej računali. Lani mu pogodbe tako niso podaljšali in van der Hoorn dolgo sploh ni vedel, ali naj nadaljuje kariero med profesionalci. Nato je na njegova vrata potrkala belgijska ekipa Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux, ki je prvič del World Tour karavane, to licenco pa je pred letošnjo sezono prevzela od poljske ekipe CCC. 

"Pred tremi leti sem po padcu doživel resen pretres možganov. Kolo sem moral obesiti na klin za osem mesecev. Moja kariera je visela na nitki, enako pa velja za konec lanske sezone, ko še nisem imel zagotovljene pogodbe za leto 2021, bil sem brez ekipe. Nisem vedel, ali naj sploh nadaljujem, a vztrajal sem in končno dočakal priložnost pri Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux. Ekipa mi je pripravila odličen program treningov in vesel sem, da sem se ji lahko oddolžil z zmago. Všeč mi je biti tu, v tej ekipi. Vzdušje je fantastično. Dolgo smo čakali na zmago in sedaj jo imamo. Zaslužili smo si jo," je za spletno stran svojega moštva še povedal Nizozemec.

Pred tem najboljša van der Hoornova uvrstitev v tej sezoni je sicer bila 24. mesto, ki ga je dosegel na enodnevni dirki E3 Saxo Bank Classic. Pred tem je nastopil še na spomeniku Milano–Sanremo, kjer je bil 112., na osemdnevni dirki od Pariza do Nice pa je zbral le dve uvrstitvi med najboljšo stoterico, ko je bil 71. oziroma 75. Da je vse skupaj zanj še slajše, je poskrbelo tudi dejstvo, da se sploh prvič mudi na eni od treh največjih etapnih dirk. Enako velja za njegovo belgijsko ekipo, ki je na račun Nizozemca prišla do največjega uspeha v svoji zgodovini. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.