Kolesarstvo

Pogačar pokazal svojo vsestranskost, prihodnje leto ne bo spreminjal ničesar

Bergamo, 10. 10. 2021 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tadej Pogačar je v soboto na najboljši možen način sklenil že tako sanjsko sezono 2021. Na dirki po Lombardiji je dobil še drugega od petih kolesarskih spomenikov. Na novinarski konferenci po dirki je priznal, da ne bi mogel biti bolj srečen. Pred prihajajočo sezono pa, kot pravi, ne bo spreminjal ničesar.

"Moje sanje so, da bi pri kolesarjenju čim bolj užival. Ko ne bom več užival, si bom poiskal nove cilje," je med drugim povedal Tadej Pogačar, za katerim je nova sanjska sezona, v kateri je ubranil zmago na dirki po Franciji, osvojil olimpijsko medaljo in dobil kar dva spomenika (Liege–Bastogne–Liege in dirko po Lombardiji). "Res je bila nora sezona. Od začetka do konca. Ne bi mogel biti bolj vesel. Bilo je nekaj zares izjemnih trenutkov, tako z ekipo kot reprezentanco. Moj program za drugo leto bo bolj ali manj enak, kot je bil letos."

Tadej Pogačar je v Bergamu v ciljnem sprintu ugnal domačina Fausta Masnado.
Tadej Pogačar je v Bergamu v ciljnem sprintu ugnal domačina Fausta Masnado. FOTO: AP

Do začetka pravkar končane sezone Pogačar ni dobil niti ene enodnevne dirke. Letos je dobil dve. In to spomeniški klasiki, ki v svetu kolesarstva pomenita ogromno. "Preprosto všeč mi je dirkati. Všeč so mi enotedenske dirke, Grand Tour dirke, pa tudi enodnevne preizkušnje, ki so bolj vznemirljive in zanimive," je povedal Pogačar, ki je dokazal, za kako vsestranskega kolesarja gre. 

Kot prvi po Morenu Argentinu 1987 je Pogačar v istem letu dobil oba hribovita spomenika. Pred njim je legendarni Bernard Hinault kot zadnji leta 1979 zmagal na dirki po Franciji in dirki po Lombardiji. Le Fausto Coppi in Eddy Merckx se lahko pohvalita, da sta v eni sezoni dobila dva spomenika in Tour de France. 

Kot pravi, mu sposobnost dirkanja na enodnevnih dirkah pomaga na etapnih preizkušnjah in obratno. "Da si konkurenčen na Grand Tour dirkah, moraš biti dober na vseh vrstah dirk. Potrebno je znati šprintati, voziti na čas, dirkati na uvrstitev. V to smer se razvija kolesarstvo. Veliko je vsestranskih kolesarjev. Mislim, da je to odličen čas za naš šport." 

Pred slavjem na dirki po Lombardiji je 23-letnik kar nekaj časa iskal novo zmago, zadnjo je namreč zabeležil na dirki po Franciji sredi julija. A nato je dokazal, da na dober dan nima konkurence. "Ko sem prišel na italijanske klasike, sem imel dobre in slabe dneve, a verjel sem, da potrebujem le nekaj dni dirkanja v nogah," je povedal. "Morda so mi slabi dnevi na koncu še pomagali. Nisem šel preko svojih mej. Nato sta mi dirki Tre Valli Varesine in Milano–Torino dali noge, da sem lahko v soboto napadel. Vozil sem na polno, vedel sem, da lahko šprintam in kaj moram storiti." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fedr?k
12. 10. 2021 15.53
+3
Zlato kolo je letos rezervirano za pogačarja. Zasluženo. V letu 2021 je bil daleč najboljši.
Roko66
11. 10. 2021 17.45
-4
Pozabil je dodati eno malenkost: če imaš Andreja,Gianettija in Maxim Fernandeza zadaj, takrat ko hočemo zmagati zmagamo! Hahahahahaha ke komedija!
StAnalitik
11. 10. 2021 18.12
-3
Mauro je kralj dodatkov,tako kot.nekoč M.Ferrari.
motorist_mb
11. 10. 2021 11.15
+3
Spet tur druga pa postransko 👏👏👏
Mihacito
10. 10. 2021 19.22
+1
TEHNOVED
10. 10. 2021 20.01
-4
Lucky
11. 10. 2021 20.10
-1
apodgra
12. 10. 2021 08.00
-2
Lucky Ne vem kako se ta letvica sestavlja in nič mi ni razumljivo, da se nekomu brišejo točke . Pred Turom je imel Primož cca 4200 točk, cca1200 točk več od Pogačarja . Po turu je Tadej prišel na 4200 točk na prvo mesto , Primoža na cca 3200 točk . Ker ni končal Tura je izgubil več kot cca 1000 točk. Zakaj tako ,naj mi kdo to razloži.