Drugi športi

Pogačar poskrbel, da Liege ostaja slovenski: 'Tega ne bom nikoli pozabil, a gremo naprej'

Liege, 26. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B., Matic Flajšman
Komentarji
17

Čeprav Primožu Rogliču ni uspelo ubraniti zmage na prestižni klasiki Liege–Bastogne–Liege, ima najstarejši od petih spomenikov v svetu kolesarstva še naprej slovenskega zmagovalca. Za to je poskrbel Tadej Pogačar, ki je – na skoraj identičen način kot lani njegov starejši rojak – v zadnjih metrih v sprintu ugnal vso konkurenco. 22-letnik je po eni od največjih zmag svoje kariere razkril, da mu enodnevne preizkušnje že od nekdaj predstavljajo poseben izziv, v šampionskem slogu pa je dodal, da časa za sedenje na lovorikah ne bo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Velika zmaga Pogačarja
    02:12
    Iz 24UR: Velika zmaga Pogačarja
  • Izjava Tadeja Pogačarja po zmagi na Liege–Bastogne–Liege
    01:50
    Izjava Tadeja Pogačarja po zmagi na Liege–Bastogne–Liege
  • Iz 24UR: Zmaga Tadeja Pogačarja
    02:16
    Iz 24UR: Zmaga Tadeja Pogačarja

Tadej Pogačar je v belgijskem Liegeu prišel do svoje 23. zmage v karieri, a obenem prve na enodnevnih preizkušnjah, če odštejemo državna prvenstva. Tik po koncu skoraj 260 kilometrov dolge preizkušnje pa je dejal, da je imel z enodnevnimi dirkami od nekdaj poseben odnos: "Enodnevne dirke so mi od vedno bile všeč. V mlajših kategorijah večinoma dirkaš samo enodnevne preizkušnje. Nisem jih veliko zmagal, tudi v mlajših kategorijah ne. V njih zares uživam, nekaj drugačnega je v njih, manj predvidljive so. Da sem 'vzel' prvo enodnevno klasiko, odkar sem se pridružil UAE Team Emiratesu, je nekaj neverjetnega." 

22-letnik je že tako impresivni beri zmag v svoji karieri dodal še slavje na najstarejšem od petih kolesarskih spomenikov. Hvale vreden dosežek, ki bo šel v zgodovino slovenskega športa, a je Pogačar kmalu po zmagi dodal, da časa za spanje na lovorikah enostavno ni. "Tega dne ne bom nikoli pozabil. A gremo naprej, ne bomo preveč gledali na dosežke iz preteklosti. To mi daje dodatno motivacijo za naprej, zares vesel sem, da sem zmagal. Tega ne bom nikoli pozabil, a gremo naprej," je odločen kolesarski superzvezdnik s Klanca pri Komendi. 

Po podatkih ProCyclinga Pogačar v maju ne bo nastopal, na začetku junija se bo mudil na dirki po Sloveniji, 26. 6. pa bo pričel z branjenjem rumene majice v Franciji. Na vprašanje našega novinarja Matica Flajšmana, kaj bo počel med odmorom, je odgovoril: "Imam nekaj pokroviteljskih obveznosti. Skušal bom čim več časa preživeti z družino, se že veselim." 

Trenutek napada tempiral do popolnosti
Kapetan svoje ekipe je sicer do zmage prišel na zelo podoben način kot lani Primož Roglič. Zopet je odločal ciljni sprint peterice, v katerem je bil najmlajši Pogačar dovolj potrpežljiv – čakal je do zadnjih metrov, nato pa napadel ravno dovolj zgodaj, da je svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa uspel ujeti in prehiteti še pred ciljno črto. "Vedel sem, da si ne bo želel ponoviti lanske napake. Prepričan sem bil, da je dobro, če se postavim zanj. Na koncu sem imel srečo, da je začel zgodaj, in na koncu mi ga je uspelo tudi prehiteti," je svojo taktiko razkril zmagovalec, ki je izkušenejšega Francoza prehitel iz zavetrja.

"Zadnjih 10 kilometrov sem vedel, da bomo prišli vsi skupaj v cilj, da ne bo nihče poskušal z napadom že prej, saj je to zelo težko po 250 kilometrih vožnje. Imel sem motivacijo in zaupanje vase, da bom lahko sprintal. Počutil sem se zelo dobro," je po zmagi nadaljeval Pogačar, ki je tako prišel do svojevrstnega maščevanja, potem ko z ekipo v sredo na Valonski puščici ni smel nastopiti zaradi težav z novim koronavirusom. 

Kot se je kasneje izkazalo, so imeli pri UAE Team Emirates lažno pozitivne teste, zato je bila tokratna zmaga še toliko slajša. "Po izključitvi z dirke v sredo smo bili zares razočarani. A zato smo bili tokrat še bolj motivirani. Zares super delo celotne ekipe, hvala fantom. Super smo dirkali. Ta zmaga je za vse v ekipi," se je ekipnim kolegom, med katerimi tokrat ni bilo Jana Polanca, še zahvalil Pogačar. 

Roglič zadovoljen s konstantnostjo 
Na La Doyenne, kot je poznana dirka Liege–Bastogne–Liege, je visoko kotiral tudi Primož Roglič, ki pa je na zadnjem vzponu izgubil stik z vodilnimi, po čemer se ni več uspel vrniti na čelo dirke. Po preizkušnji je športno priznal, da tokrat preprosto ni imel pravih nog. "Najprej je bilo zame prepočasno, potem pa prehitro. Enostavno nisem imel dovolj moči v nogah v samem zaključku. A ponovno slovenska zmaga, tako da se ne gre pritoževati."

"Počutim se utrujeno. Upam, da se bom spočil, nato pa čim bolje pripravil na dirke, ki me čakajo," je dodal aktualni zmagovalec dirke po Španiji in lani drugi na Touru, kjer se bo letos zagotovo spogledoval še z mestom višje. "Vedno so lahko stvari še boljše, a definitivno moramo biti zadovoljni s prvim delom sezone," je nadaljeval Roglič, ki je dejal, da je po prvem delu sezone najbolj zadovoljen s svojo konstantnostjo, saj je bil na vseh dirkah na vrhu ali vsaj blizu njega.

31-letni Kisovčan do dirke po Franciji ne bo več nastopal, bo pa pred najprestižnejšo etapno dirko sezone odšel na priprave v francoske Alpe, a najprej se mora, kot sam pravi, spočiti. Na vprašanje, kaj bo prva stvar, ki jo bo storil v nadaljevanju, je odgovoril: "Ne vem, utrujen sem, tako da moram vse skupaj še premisliti. Predvsem pa se bom skušal spočiti." 

Vrhunci dirke Liege–Bastogne–Liege:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
26. 04. 2021 16.24
haha dobra naslovna slika zgornjega posnetka na yt. Že tu je Alaphilippe ujet med dvema Slovencema
riss
26. 04. 2021 12.58
+7
Pogačar je močan, to se je videlo že na tisti 5 dnevni dirki, ki jo je dobil Roglič. Vendar takrat nihče ni pomagal Tomažu, da bi ujel ubežno trojico in je na koncu Rogla v zahvalo prepustil zmago pomagaču, ki ni bil iz njegove ekipe. Ne vem zakaj negativni komentarji, ko bi morali biti veseli, da imamo celo dva najboljša kolesarja na svetu, pomeni prvega in drugega, pa četudi se izmenjujeta na teh mestih. Tudi jaz v medsebojnem obračunu malo bolj navijam za Rogliča, ki je že postal legenda še za časa kariere, a vseeno privoščim zmago Pogačarju, če je v določenem trenutku boljši. Včeraj ni bilo vprašanje in sem držal pesti do konca, da mu uspe, v prvem trenutku sem pomislil, da je ostal preveč v ozadju, a sam je vedel kdo je res pravi favorit in se ga je držal kot klop, ciljno črto pa prevozil prvi. ČESTITKE! Kar se pa tiče Rogliča, tisti, ki vsaj malo pozna kolesarstvo ali je kdaj vsaj rekreacijsko kolesaril na kakšnem maratonu, bo vedel, da niso vsi dnevi enaki in enostavno včasih ne gre, ni energije, "pravih nog",... Kar pa še ne pomeni, da bo naslednjič spet popolnoma drugače.
apodgra
27. 04. 2021 11.30
+1
riss Treba je imeti v vidu dejstvo , da je Tadej v ene tednu prevozil vozil samo eno dirko, medtem , ko je Primož vozi tri dirke. Prevoziti 260 ali pa cca 650 km ni isto. Tadej je prišel na dirko spočit , medtem , ko je imel Primož za sabo prevoženih že 400 km-
dejannovak
26. 04. 2021 11.12
+4
Čestitke obema, Pogačar in Roglič sta kralja.
starakolesarka
26. 04. 2021 10.41
+5
Včasih se ne morem dovolj načuditi, kaj je z nekaterimi ljudmi. Je to leto res prebudilo tisto najslabše v nas. A res nekateri ne morete navijati za naše dobre športnike, brez da bi nekoga smešili, poniževali in ne nazadnje, a ne morete politike pustiti ob strani. Naši športniki so tisti, ki so ponesli dober glas o Sloveniji v svet. Bravo naši.
hotchilipoper
26. 04. 2021 09.32
+4
hotchilipoper
26. 04. 2021 09.30
+4
Pogi res si car,kapo dol
The Dude
26. 04. 2021 13.35
Zaslužena zmaga. Pomočnika sta Roglo na klancu lepo odrezala.
uporabnica1
26. 04. 2021 09.17
+12
Bravo Pogačar, izjemen talent. Tu v Liege je nekaj v zraku haha, tale naša trojica obožuje to dirko. Včeraj je spet izgledalo kot slovensko državno prvenstvo: Skupina z Rogličem in Mohoričem lovi Pogačarjevo. Haha👌 Nora statistika Tadeja, pri 22ih že zmaga na Touru in Lbl. Matej ti se pa ne sekiraj. Vem, da je že zoprno vedno osvajati top 10 ali top 5 rezultate ampak tudi tvoja zmaga bo še prišla. Verjamem vate, si vrhunski kolesar. Naj ti na Giru še drugič uspe zmagati etapo! Primož pa je včeraj dokazal, da je samo človek in ne stroj. Na enodnevnih dirkah moras imeti tudi nekaj sreče.
CelindaAndre
26. 04. 2021 08.53
-8
Neverjetni zapis skrajne levičarke na družbenem omrežju, je nekaj, kar bi lahko poimenovali blaznost. Med navijači naših kolesarjev, ki se po svojih najboljših močeh trudijo, da osvojijo Tour de France 2020, se očitno najdejo tudi taki, ki ne sodijo v naš prostor. Ker je Primož Roglič krščansko vzgojeni Slovenec in okoli vratu nosi križ, ima celo vtetoviranega in ker se pred vsako dirko prekriža, ni dovolj dober da bi zanj socialistično vzgojeni Slovenci navijali. Še več. Moti jih ker nosi rumeno majico, ker je to barva stranke SDS. Zato Rogliča označujejo za fašista.
CelindaAndre
26. 04. 2021 08.53
+0
indal
26. 04. 2021 09.09
+7
To lahko piše samo bolani um. Ti si kletni diplomant?
Pomemben petelin
26. 04. 2021 10.06
+3
Sem se zmotil od spodaj v komentarju , naš posvojeni pacient je non paper -plonk listek v trstenjakovo klet poslal ,kako naprej deliti Slovence.
cool1
26. 04. 2021 08.48
+8
Pogi Magic šampion , iskrene čestitke od vseh Slovencev, saj so vsi gledali in navijali !
Pomemben petelin
26. 04. 2021 08.26
-1
Naš posvojeni pacient zna twitnit , da naš kolesar ki se mu priimek konča na ič in je bil šele trinajsti sploh šampion in če je sploh Slovenec? To se je naučil na komunističnem obramboslovju , da še naprej deli nas Slovence.
Šac81
26. 04. 2021 08.10
+8
Bravo mašina.
motorist_mb
26. 04. 2021 08.00
+16
Njegov trener dal izjavo za metabolizem od pubeca.Zelo malo mlečne kisline proizvaja in hitro jo izloča iz organizma.Med dirko zaužite maščobe hitro pretvori v zalogo energije.Enostavno pred zadnjim klancem ima dovolj goriva za skoke,sanjsko res.Še dirka po SLO pade pol pa počasi priprave na drugo TDF za vitrino,gremo naši carji!