Drugi športi

Tretja zaporedna slovenska etapna zmaga na Touru: tokrat znova zablestel Mohorič

Mourenx, 16. 07. 2021 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin, STA
Komentarji
197

Slovenski kolesar Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je zmagovalec 19. etape letošnjega Toura, ki je potekala od Mourenxa do Libourna (207 km). Za Mohoriča je to bila še druga etapna zmaga na letošnji dirki po Franciji, potem ko je pokoril vso konkurenco že na sedmi etapi. Skupno se je Slovenija razveselila še tretje zaporedne etapne zmage, potem ko je bil na prejšnjih dveh najboljši Tadej Pogačar.

Matej Mohorič
Matej Mohorič FOTO: AP
Mohorič je z današnjo zmago prišel do druge zmage na (letošnjem) Touru. Lahko pa se pohvali tudi z etapnima zmagama na Vuelti (2017) in Giru (2018).

Po dveh zahtevnih gorskih etapah je bilo pričakovati mirnejše kolesarjenje do Libourna, a so imele številne ekipe drugačne načrte. Potem ko se je sprva na čelu dirke odlepila šesterica ubežnikov, med njimi tudi Matej Mohorič, so iz glavnine po okoli 60 km začeli napadati še drugi kolesarji.

Hitrost je narasla, pospešiti pa je morala tudi glavnina in predvsem sprinterske ekipe z željo po etapni zmagi. Prednost Mohoričeve skupine se je v ospredju povsem stopila, priključilo se je še 14 ubežnikov, v glavnini pa je nato po okoli 130 km tudi po posredovanju ekipe UAE Team Emirates in drugih prišlo do dogovora, da se za etapno zmago pomeri 20 ubežnikov. Med ubežniki so se v zadnjih 45 km vrstili napadi, saj si nekateri v zaključek niso želeli pripeljati s hitrejšimi v sprintu. 26-letni Mohorič se je do zmage dokopal, potem ko mu je v zadnjih 25 kilometrih uspel samostojni pobeg od skupine ubežnikov, ki je tokrat na ravninski etapi imela varno prednost pred skupino z rumeno majico. V zaključku je Gorenjec močno pritisnil na pedala, v zadnjih kilometrih je celo še povečal naskok pred prvo zasledovalno skupino, na koncu pa zasledovalce za seboj pustil za slabo minuto. 

Slovenija se je tako razveselila še tretje zaporedne etapne zmage na letošnjem Touru, skupno pa že pete na tej dirki po Franciji. Mohorič je v cilj pripeljal s pomenljivo gesto, in sicer je najprej postavil prst na usta, nato pa še 'zaprl zadrgo'. Najverjetneje je vse skupaj letelo na kritike in zadnjo racijo v vrstah Bahrain-Victoriousa, ki je bil v noči s srede na četrtek deležen vse prej kot prijetnega policijskega obiska. "Med etapo sem opazil, da imam dobre noge, ampak v prvi ubežni skupini ni bilo pravega sodelovanja. Prepričal sem jih, da moramo držati visok ritem, saj bi lahko tako sprinterske ekipe 'pokurile' veliko kolesarjev, da bi nadzorovali naš beg," je organizatorjem dirke po etapi dejal 26-letni Mohorič. "Ko je napadel Nils Politt, sem bil na meji. Rekel sem si, da če je to najtežji trenutek, moram poskusiti še enkrat, četudi obsedim na robu cestišča. Res sem dal vse od sebe in ko sem pogledal nazaj, tam ni bilo nikogar. To je bil trenutek, ko sem šel do konca. Iztrošil sem se, nisem imel več moči, a na srečo mi je uspelo ohraniti prednost pred zasledovalci," je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo mesto na 19. etapi je osvojil Christophe Laporte, Francoz je na koncu za Slovencem, za katerega je to bila še 14. zmaga v poklicnem kolesarstvu, zaostal kar 58 sekund. Tretje mesto je pripadlo Dancu Casperju Pedersenu

V soboto kolesarje čaka kronometer od Libourna do Saint-Emiliona (30,8 km). To bo nova priložnost za še eno slovensko zmago v nizu, saj bo med glavnimi favoriti za etapno zmago Tadej Pogačar, ki je dobil že prvi kronometer letošnjega Toura. 

Tadej Pogačar je v cilj prišel z zaostankom 20 minut in 50 sekund, skupaj z glavnino, v skupnem seštevku pa je zadržal 5:45 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), ki drži drugo mesto, ter 5:51 pred tretjim, Ekvadorcem Richardom Carapazom. V glavnini je etapo končal tudi tretji slovenski predstavnik na dirki Luka Mezgec (BikeExchange).

Pogačarja na oder pospremil legendarni Merckx
Pogačarja je na slovesno podelitev majic pospremil Belgijec Eddy Merckx, petkratni zmagovalec Toura in skupaj s Cavendishem rekorder po številu etapnih zmag (34). "Res mi veliko pomeni, da sem bil tam z Merckxom. Je eden junakov kolesarstva in stati ob njem na stopničkah, je res noro," je po preizkušnji dejal 22-letnik s Klanca pri Komendi. Sam sebe ne vidi kot junaka kolesarstva. "Ne, ne bi rekel. Ne vidim se tako. Upam pa, da sem za kolesarstvo navdušil mlade," je dodal.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

Odgovoril je tudi na vprašanje, kako bi po Mohoričevi zmagi opisal razcvet slovenskega kolesarstva. "Ne vem, kaj naj rečem. Zame je to lep občutek. Vedno smo si v Sloveniji želeli uspeti tudi v kolesarstvu. Bili smo dobri, zdaj pa zmagujemo. Res je lepo. Vedno, ko pridem domov, vidim, koliko ljudi je na kolesih. To je fantastičen občutek," je še sklenil trenutno vodilni na Touru.

 Izidi, 19. etapa, Mourenx - Libourne (207 km):

 1. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)   4:19:17
 2. Christophe Laporte (Fra/Cofidis)  + 0:58
 3. Casper Pedersen (Dan/Team DSM) isti čas
 4. Mike Teunissen (Niz/Jumbo-Visma) 1:02
 5. Nils Politt (Nem/Bora-hansgrohe) 1:08
 6. Edward Theuns (Bel/Trek-Segafredo)  isti čas
 7. Michael Valgren (Dan/EF Education-Nippo)
 8. Georg Zimmermann (Nem/Intermarche-Wanty-Gobert)
 9. Anthony Turgis (Fra/TotalEnergies) 1:10
10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo) isti čas

...
26. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 20:50
110. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) isti čas
...

Skupni vrstni red:
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 79:40:09
 2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 5:45
 3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 5:51
 4. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen) 8:18
 5. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM) 8:50
 6. Enric Mas (Špa/Movistar) 10:11
 7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)  11:22
 8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) 12:46
 9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious) 13:48
10. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo) 16:25
...
31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 1:43:51
102. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) 3:25:57

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
17. 07. 2021 10.19
Na trenutke se mi dozdeva da sanjam, in ko se bom zbudil da ne bo več vseh teh zmag Slovencev, in vendar so , Slovenci smo do sedaj na letošnjem Touru osvojili 5 etapnih zmag in imamo skupno zmago na Touru praktično že v rokah, velesile kot Francija, Italija, Belgija, Ekvador ... so naši Slovenski fantje premagali, čestitke vsem našim borcem, kolesarjem, ki ne popustijo niti milimetra, bravo !!!!!!!!!!!!!!!!
šavrin
17. 07. 2021 09.17
+2
Kdo bi si predstavljal da bom letos doživel na Touru tako zadovoljstvo in radost, prvič pred petindvajsetmi leti sem si želel videti vsaj enega slovenskega kolesarja na dirki. No v vsem tem obdobju sem bi vsako leto na Touru, prepoznavnsot Slovenije je neverjena, povsod smo bili deležni pozornosti in so nas pozdravljali, ko smo ponosno postavili slovenske zastave. Če pred destimi leti so redki spoznali slovensko zastavo so jo letos vsi. Te zmage so velikanska pridobitev za prepoznavnost Slovenije, politika jim ne pride do kolen.
Walter Pravicek
17. 07. 2021 08.25
+4
MATEJ MOHORIČ GOVORI TAKO DOBRO IN HITRO ANGLEŠKO,DA BI ZA JANŠO IN OSTALE,KI BI MORALI ANGLEŠČINO OBVLADATI ZMOGEL KAKŠEN"ŠNELKURS"POZIMI,KO NE KOLESARI TOLIKO.BRAVO FANT!ŠE VEČ USPEHOV ŽELIM!
uporabnica1
16. 07. 2021 21.31
+9
Neuradno: Francija naslednje leto ne bo gostila slovensko državno prvenstvo. haha
totinori
16. 07. 2021 21.13
+9
Če ne bi Primož odstopi, bi gledali slovensko državno prvenstvo !
revolucija_mb
16. 07. 2021 20.58
-7
Šport so igre za vas, kruha še vam pa nekaj država da...vedno manj...
pepe bolcev
16. 07. 2021 20.43
-5
Walter. Ampak daj razloz, kako z zmago zapres usta tistim, ki mislijo, da si na dopingu??? To me res zanima. V tem ni nobene logike.
mahar123
16. 07. 2021 21.07
+3
Ane pepko to pa več ne gre..primi se pač unih preprostih stvari kot so obiranje hrušk, kmal bodo gobe..
Leviizgubljeni
16. 07. 2021 21.09
+6
Da so ga odgovorni hoteli prestrasiti in mu z racijo na domu z neupraviceno in nasilno preiskavo njegovih predmetov, oblacil in celi vseh sms sporocil in slik v telefonu ipobeat zivce in mu vzeti moc!! On pa je v odgovor kot v posmeh njihovi zlobi in nezaupanju vanj, odgovoril z gladko zmago! Ce spremljas ta sport, ves, da je to igra zivcev in mocne koncentracije. In Mohoric vcerajsnji jezi in kritiziranju za4adi vdira francoske policije ocitno ni zgubil vseh zivcev, kot so morda tekmeci mislilu, da jih bo! Preiskava in iskanje dopinga je bila tako sumnicava in tako nesramno narejena, kar zaboli vsakega postenjaka, kot da je bila nekako narejena z namenom, da njegovo mostvo zmedejo! Ni jim uspelo, Mohoric je zmagal, zato pravi, da jih je utisal! Zdaj razumes? Moje mnenje he tudi, da ima 10 cm vec od drugih, zato tudi daljse in mocnejse noge in je razmeroma mlad.
uporabnica1
16. 07. 2021 21.18
+8
Če lahko vsi provocirajo kolesarje in jih obsojajo pa naj še kolesarji malo nazaj na lep način :)
Walter Pravicek
17. 07. 2021 08.34
+1
OVADUH DA NAMIG,POLICIJA MORA REAGIRATI,SO ZELO OBBČUTLJIVI NA OVADBE,A,KO SE IZKAŽE PREISKAVA ZA NIČNO BO NASTRADAL OVADUH.JE RAZKRINKAN,GA"POTEGNEJO IZ PROMETA".SEVEDA MISLITI O NEKOM DA SE DROGIRA TUDI Z LASTNO KRVJO-AVTOTRANSFUZIJA -TO JE SPECIALNOST KOLESARJEV,SMUČARJEV IN DRUGIH,A SE TUDI TO DA HITRO SEDAJ ŽE UGOTOVITI.VSEKAKOR JE MATEJ KALIBER IZVENSERIJSKI.FANT OD FARE!
Walter Pravicek
17. 07. 2021 08.38
+1
OVADBA DAJE PREISKAVO NA SODNIKOVO ZAPOVED!OPROSTI SE NE SLIŠI!POLICAJI LE OPRAVLJAJO SVOJE DELO,OD ZADAJ-VIŠJE-SO DRUGI!IN TISTIM IZ DRŽAV,KJER JE DROGIRANJE ŽE BILO UGOTOVLJENO Z ZABRANAMI ZA ENO-DVE ALI VEČ LET NENASTOPANJA JE SLOVENSKIH USPEHOV PREKO GLAVE.MALA DRŽAVA Z TOLIKO KOLESARJI?NE GRE NIKOMUR V RAČUN,RAZEN EKIPAM ZA KATERE VOZIJO.
oberkreiner
16. 07. 2021 20.39
+8
Naslednje leto bi morala biti dirka po Sloveniji po UCI rangirana tako visoko kot TDF. 🙂Vsaj akterji so že na tem nivoju. Bravo naši.
Walter Pravicek
17. 07. 2021 08.41
+1
ŠE MI UPOKOJENCI BOMO ZMOGLI Z STAREJŠIMI MODELI KITAJSKIH PICIKLOV NA 6 PRESTAV NA BALANCI,SREDNJIM OZOBLJENJEM NA GONILKI(TA MALI JE ZA ŠPIL,TA VELIKI ZA OGROMNO NOŽNO MOČ.TE MI VEČ NIMAMO),OBLOŽEN SEDEŽ TER MALICO POD BILANCO.JUHEJ GREMO!
ddolores
16. 07. 2021 20.35
+11
Tretja zaporedna zmaga, jutri bo pa četrta!
morfo
16. 07. 2021 20.27
+9
Baje da drugo leto na TDF zraven doping testov uvajajo tudi SLO-test...🤣🤣🤣
AbrA0_KadaBRa
16. 07. 2021 20.24
+16
To je slovensko drzavno prvenstvo!! Moho legenda! 5 zmag Slovenije najvec med vsemi, brez Roglica.... Izvenzemeljsko
ho?emVšolo
16. 07. 2021 20.02
+19
Jutri pride še 4. zaporedna zmaga. Če bi bil prisoten še Rogla, potem bi imeli popolno prevlado.
TistoPravo
16. 07. 2021 19.57
+9
Jst vam že vreme delam, ko se prpelete dam....sonce do nižin, žurka do višin :)
Joža_Gulikoža
16. 07. 2021 19.55
+16
To je tour the slovene
TistoPravo
16. 07. 2021 19.49
+20
Pa kaj jim delate fantje moji. Šale za ta male :)
radar
16. 07. 2021 19.29
+20
Bravo Slovenci. Če boste tako nadaljevali bo v prihodnosti tour de France moral obiskati Slovenijo...
Strunjan
16. 07. 2021 19.17
-12
Zal, men brez Rogle ni za gledat. On pripelje celotno dogajanje na najvisji nivo, zna poskrbet za motivacijo ostaloh najboljsih, kar se pa tice zabave za gledalce, pa je Rogla pac krizma in ljudje ga hodijo gledat. Kot jaz lani na Tour. Tisti Tour mu je bil zal najverjetneje ukraden. Najverjetneje.
radar
16. 07. 2021 19.24
+17
Rogla letos ni imel sreče in upam, da bo drugo leto boljše. Nič ni bil ukraden, samo prehitro so ga mediji postavili za zmagovalca, zato je bil potem šok se toliko večji.Sam navijam za vse naše fante in tudi ob uspehih visi zastava na hiši, kar bo tudi v prihodnje. Roglič se naj pozdravi, regenerira in naredi uspeh na olimpijskih igrah...
arctic
16. 07. 2021 19.28
+6
Srece nimas ce pades enkrat, dvakrat. Rogla je skos na tleh, more bit neki druzga! Pa da nau pomote ga podpiram tko kot vse nase, sam nevem ce je to glih nesreca no
pojtrarara
16. 07. 2021 19.48
+3
glejta- tukaj je veliko sreče - če se spomnita malo bolj natančno je bil lani v začetku tdf prav tadej večkrat na tleh imel defekt - ampak je imel toliko sreče, da ni bilo hudo - primož lani ni padel nikoli... tudi matej je imel lani smolo - pa so to vsi kolesarji, ki so koleasrji od malega, ker ravno se nekateri velikokrat izgovarjajo na to... matej je lani padel prvo etapo vuelte, letos na giru - hitro prehitro se lahko vsakemu zgodi... tudi takim, ki danes zmagujejo
pepe bolcev
16. 07. 2021 20.42
-3
Lojtra daj razsvetli nas kdaj je Tadej lani na Touru padel. Pa tudi defekt me zanima v kateri etapi se je zgodil, in kaksen je bil njegov zaostanek v tisti etapi. Brihta skodozeljna.
mitja999
16. 07. 2021 21.07
+1
Kot se jaz spomnim je imel Tadej lansko leto kar nekaj difektov v zacetku Tdf
Leviizgubljeni
16. 07. 2021 21.16
+0
Radar, ti si edini, ki je napisal to, kar zadnji teden spoznavam in si ne upam napisat. Da smo Roglica morda precenjevali in da smo mu pripisovali sposobnosti in moc, ki jih v resnici nima. Zakaj je tolikokrat padel, ce odstejemo zmesano babnco s transparentom? Zaradi hude izcrpanosti, razen, ce mu to kdo nastavlja.
pojtrarara
16. 07. 2021 21.27
+1
pepe - enkrat zagotovo je padel... točno kdaj ne vem... mam pa točno v spominu,da ko sem vklopila prenos tvs je ravno kazalo njega, ko je bil skupaj še z najmanj enim svojim udeležen v padcu - sicer ni utrpel nič hujših posledic - neke malo odrgnine če se prav spomnim po kolenu, ampak zagotovo je bil vsaj enkrat na tleh in če se prav spomnim je imel vsaj enkrat, če ne celo večkrat težave s kolesom...
pojtrarara
16. 07. 2021 21.31
-1
levi - samo naj te vprašam o koliko padcih primoža ti letos to govoriš - pišeš tako, kot da jih je bilo veliko še poleg tsitega zaradi ženske s transparentom... bil je tisti in potem tisti usoden s colbrellijem... zame tam primož ni bil kriv - ampak naj vsak sam predosi si po svoje... primož je bil v odlični formi na začetku, tako da ne vem kje si ti videl hudo izčrpanost - prvi dve etapi dve tretji mesti- v tretji so ga zrušili na tla... kje si ti torej pred tem padcem v tretji etapi zaznal hudo izčrpanost to me res zanima?
pojtrarara
16. 07. 2021 21.35
-1
evo pepe - našla sem: bilo je v 10. etapi lani na tdf- kot sem ti napisala še z enim svojim kameradom - bil je Formolo (ki je odstopil - zlom ključnice): tole je tadej takrat povedal o tem padcu: . "Sem dobro, padec je bil neugoden, izgubili smo tudi Formola, ki si je zlomil ključnico. Zdaj nas je le še šest. Padel sem pa na hrbet, pristal sem na radiu, tako da me ne boli preveč, ne bi smelo vplivati na skupni seštevek," je stanje po padcu pojasnil Pogačar. (vir... z.u.r.n.a.l.)
pojtrarara
16. 07. 2021 21.38
+0
res si nesramen pepe - nikomur nič nisem škodoželjna, govorim pa resnico in če povem, kar se je res zgodilo, nikomur nič slabega ne privoščim- daj se že enkrat prepričaj predno brezglavo napadaš in žališ mene.
pojtrarara
16. 07. 2021 21.46
-1
evo pepe - ti še glede defekta- bil je v šesti etapi lani na tdf moral je menjati zadnje kolo... zmoreš opravičilo vsaj enkrat za krivične obtožbe?
mahar123
16. 07. 2021 21.50
+1
Pojtra ima prav.. Tadej je imel vsaj 2 defekta+padec
Leviizgubljeni
16. 07. 2021 21.51
A niso bili letos ze trije Roglicevi padci? Izcrpanost pa zaznavam vseskoz na njem. In hkrati igranje zmagovalca in kavalirja, ki rad pomaga tako, da zmage prepusti tudi drugim. Tako je storil letos, ko je s pestjo ob pest udaril kolegu, mu dal s tem dovoljenje, da ga je prehitel. Taksno dogovorjeno zmagovanje ni posteno, to je javno pumpanje ega, ces kako je plemenit, ocitno v prepricanju, da bo itak na koncu zmagal on! Kaj pa, ce je bil plemenit le zato, ker sploh ni zmogel vec kot toliko.
simc167
16. 07. 2021 18.54
+3
krneki_123
16. 07. 2021 18.51
+16
TDF bodo morali preimenovati v TDS. Bravo naši!
Zziziziziu
16. 07. 2021 18.45
+9
Hudooo jacsoniiii👍👍