Drugi športi

Tänak v Walesu povečal prednost v SP

Cardiff, 06. 10. 2019 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Estonec Ott Tänak (Toyota) je zmagovalec relija po Walesu, 12. preizkušnje sezone svetovnega prvenstva. Vodilni v SP je na koncu zmagal z 10,9 sekunde naskoka pred Belgijcem Thierryjem Neuvillom (Hyundai), tretji je bil Francoz Sebastien Ogier (Citroen), ki je zaostal 23 sekund.

Ti trije dirkači so tudi edini, ki so še ostali v boju za letošnji naslov, v najboljšem položaju pa je današnji zmagovalec Ott Tänak. Za popoln nabor točk na tem reliju je estonski dirkač dobil tudi zadnjo hitrostno preizkušnjo, "power stage", ki v reliju za SP prinaša dodatne točke; na njej je za pol sekunde ugnal Sebastiena Ogierja, tretji je bil Finec Esapekka Lappi (Citroen).

Tänak je pot do zmage tlakoval v soboto, ko je na mokrih in spolzkih cestah v Walesu, kjer je dirkače tradicionalno za to prizorišče spremljalo tudi slabo vreme, nabral nekaj naskoka pred zadnjim dnem. Pred tem je vodil Britanec Kris Meeke, toda vodstva ni znal zadržati in Estoncu se je ponudila priložnost, da popravi vtis s prejšnje dirke, ko je zaradi tehničnih težav v Turčiji odstopil, Ogier pa je zmanjšal njegovo prednost na le 17 točk. Danes Estonec priložnosti ni izpustil iz rok. Povsem zanesljiv sicer ni bil, toda drobne napake, tudi na zadnjem "brzincu" je nekajkrat zdrsnil s ceste, a kljub temu ostal dovolj hiter in prišel do zmage ter petih dodatnih točk, mu niso preprečile slavja.

Ott Tänak je z zmago na dirki v Walesu še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.
Ott Tänak je z zmago na dirki v Walesu še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. FOTO: AP

"Zelo dolg in naporen konec tedna je za nami. Pritisk je bil velik, prednost pa vedno čisto majhna. V vsaki hitrostni preizkušnji sem moral dati vse od sebe, bilo je res težko, a zato mi zmaga pomeni toliko več. Toda do konca sta še dva relija, v preteklosti smo videli že zelo zanimive stvari, tako da ne bom prehitro slavil," je po peti zmagi v karieri dejal Estonec. Z novimi 30 točkami v SP zdaj lahko pred zadnjima dvema relijema v sezoni spet malo bolj mirno spremlja razplet.

Skupno je v seštevku SP Estonec še povečal prednost, zdaj ima 240 točk. Na drugem mestu je Ogier z 212, tretji pa Neuville s 199. Za najhitrejšo trojko so ostali Meeke, domačin Elfyn Evans (M-Sport Ford) in Norvežan Andreas Mikkelsen (Hyundai), ki je kot zadnji zaostal manj kot minuto.

Reli v Walesu pa je bil tudi poslovilni nastop na najvišji ravni za Pettra Solberga. Norvežan, svetovni prvak iz leta 2003 in pozneje še dvakratni svetovni prvak v relikrosu, je dobil priložnost za nastop z dirkalnikom VW Polo v razredu WRC2. Pokazal je, da je pri 43 letih še vedno zelo konkurenčen, poslovil pa se je z zmago, saj je bil najhitrejši v svojem razredu, skupno pa je bil na desetem mestu.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.