Drugi športi

V finalu pred finalom Đoković premagal Nadala

Pariz, 11. 06. 2021 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
4

V dramatičnem polfinalu na OP Francije, ki je trajal dobre štiri ure, je prvi nosilec Novak Đoković s 3:1 v nizih ugnal velikega tekmeca Rafaela Nadala. Srb se bo v finalu meril z Grkom Stefanom Cicipasom, ki je premagal Nemca Alexandra Zvereva s 3:2 v nizih. Dvaindvajsetletni Grk je naredil nov korak v karieri in se prvič uvrstil v veliki finale enega od štirih turnirjev za grand slam.

Novak Đoković
Novak Đoković FOTO: AP

Kralj teniških peščenih igrišč iz Španije in 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam - poleg 13 zmag v Parizu je še štirikrat osvojil OP ZDA, dvakrat Wimbledon in enkrat OP Avstralije - je uvodoma zagospodaril na osrednjem igrišču Philippe Chatrier. V prvem nizu je bil Rafael Nadal boljši s 6:3. Španec je vodil že s 5:0, a je Srb znižal na 5:3, nato pa je Nadal le uspel osvojiti igro na svoj servis za končnih 6:3, ob tem je izkoristil šele sedmo zaključno žogo, da dobi niz, ki je trajal kar 61 minut.  Novak Đoković je v drugem nizu povedel z 2:0, a je Nadal izenačil na 2:2, a se je dvoboj preobratov nadaljeval, ko je Srb povedel s 5:2 in ga nato dobil s 6:3. Ta niz je trajal 56 minut, dvoboj pa že skoraj dve uri, pa je bilo vse še praktično na začetku, dvoboj je izenačen na 1:1 v nizih.

Izenačen dvoboj je potekal tudi v tretjem nizu, Đoković je vodil s 5:3, a je Nadal izenačil. Na koncu ga je s 7:6 po podaljšani igri in dobri uri in pol igre (96 minut) dobil Đoković (v podaljšani igri je bilo 7:4) in povedel z 2:1 v nizih.

V četrtem nizu je Španec povedel z 2:0, pa je Srb nato dobil kar šest iger zapored (!), tehtnica se je povsem nagnila na njegovo stran in niz je dobil s 6:2, izkoristil je drugo žogico za zmago. V skupnem seštevku pa je slavil preboj v finale s 3:1 v nizih. Dvoboj je trajal štiri ure in 13 minut. Nadal in Đoković sta doslej odigrala že 58 medsebojnih dvobojev, po današnjem v Parizu pa je Đoković izid v zmagah povišal na 30:28.

Srb bo imel priložnost, da doseže svojo 19. zmago na turnirjih za grand slam. Đoković je doslej devetkrat slavil v Melbournu, petkrat v Wimbledonu, trikrat v New Yorku in enkrat v Parizu. Srb je v uvodnem krogu premagal Američana Tennysa Sandgrena, v drugem Urugvajca Pabla Cuevasa, v tretjem pa Latvijca Ricardasa Berankisa. Nato je na kolena položil dva Italijana, v četrtfinalu mu ni bil kos Lorenzo Musetti, v četrtfinalu pa Matteo Berrettini.

Nadal - Đoković
Nadal - Đoković FOTO: Sofascore.com

Dvaindvajsetletni Grk je naredil nov korak v karieri in se prvič uvrstil v veliki finale enega od štirih turnirjev za grand slam. V minulih letih se je na najvišji teniški ravni tekmovanj štirikrat prebil v polfinale, dvakrat na OP Avstralije v Melbournu 2019 in 2021 ter dvakrat v Parizu.

Stefanos Cicipas se je prebil v finale odprtega prvenstva Francije v Parizu, potem ko je na današnjem prvem polfinalnem dvoboju premagal Nemca Alexandra Zvereva s 6:3, 6:3, 4:6, 4:6 in 6:3. V nedeljskem finalu se bo pomeril z zmagovalcem drugega polfinalnega obračuna med Špancem Rafaelom Nadalom in Srbom Novakom Đokovićem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V lanskem polfinalu najbolj slovitega turnirja na peščeni podlagi, ki je bil zaradi pandemije covida-19 s tradicionalno spomladanskega prestavljen na jesenski termin, je bil od njega boljši Đoković, na letošnjem polfinalnem obračunu pa je peti nosilec turnirja z nagradnim skladom 34,367 milijona evrov po treh urah in 37 minutah premagal šestopostavljenega Zvereva.

Cicipas je dosegel šesto posamično zmago na letošnjem turnirju v francoski prestolnici. V uvodnem krogu je premagal Francoza Jeremyja Chardyja, v drugem Španca Pedra Martineza, v tretjem Američana Johna Isnerja. V osmini finala mu ni bil kos Španec Pablo Carreno Busta, v četrtfinalu pa je izločil tudi drugopostavljenega Rusa Danila Medvedjeva.

V lanskem polfinalu najbolj slovitega turnirja na peščeni podlagi, ki je bil zaradi pandemije novega koronavirusa s tradicionalno spomladanskega prestavljen v jesenski termin, je bil od njega boljši Đoković, na letošnjem polfinalnem obračunu pa je peti nosilec turnirja z nagradnim skladom 34,367 milijona evrov po treh urah in 37 minutah premagal šestopostavljenega Zvereva.

Stefanos Cicipas
Stefanos Cicipas FOTO: AP

Cicipas je na današnjem prvem polfinalnem obračunu v uvodnih dveh nizih zasenčil dve leti starejšega visokoraslega tekmeca iz Nemčije. V prvem je že v drugi igri odvzel začetni udarec Zverevu in to prednost zadržal vse do konca niza. Drugi niz je začel medlo, po zaostanku 0:3 pa se vrnil na tirnice iz prvega niza, osvojil vse nadaljnje igre in tudi drugi niz dobil s 6:3. V tretjem nizu je Zverev že v drugi igri odvzel servis Cicipasu, ki je v nadaljevanju vseskozi pritiskal na tekmeca in zapravil številne priložnosti za izenačenje, ob tem pa se je Nemec vselej znal izviti iz neprijetnega položaja, po 47 minutah dolgem tretjem nizu pa je slavil s 6:4.

Četrti niz je bil preslikava tretjega. Zverev je že v uvodni igri naredil "brejk", teniški kapital pa zanesljivo zadržal in po 39 minutah slavil s 6:4 in v nizih izenačil na 2:2. V odločilnem petem nizu je 193 cm visoki Grk odločen korak proti finalu naredil v četrti igri, ko je odvzel servis tekmecu, v nadaljevanju pa zadržal visoko raven svoje igre in tekmecu na nasprotni strani mreže v njunem osmem medsebojnem obračunu prizadejal šesti poraz.

"Že kot majhen otrok, ki je odraščal v majhnem mestecu pri Atenah, sem sanjal o igranju v velikem finalu v Parizu. Moje sanje so se danes uresničile," je s solzami sreče v očeh po polfinalni zmagi na osrednjem igrišču Philippe Chatrier, ki si ga je ogledalo 5000 gledalcev, dejal prvi grški teniški igralec, ki se je prebil v veliki finale Rolanda Garrosa.

"Dvoboj je bil zelo intenziven in psihološko naporen, imel sem vzpone in padce, a sem preživel. Ta zmaga mi ogromno pomeni, zagotovo je najpomembnejša v moji karieri," je še dodal Cicipas.

V nedeljo se bo pomeril z zmagovalcem današnjega obračuna teniških titanov med Nadalom, sicer 13-kratnim zmagovalcem slovitega pariškega turnirja, in Đokovićem, trenutno prvim igralcem na lestvici ATP, ki je doslej edino zmago na OP Francije dosegel leta 2016.

Izida:
- moški, polfinale:
Stefanos Cicipas (Grč/5) – Alexander Zverev (Nem/6) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3
Novak Đoković (Srb/1) - Rafael Nadal (Špa/3) 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KroškaTikev
12. 06. 2021 09.05
+2
Všeč ali ne, mu pa treba priznati jeklene živce in samokontrolo. Bravo Nole
lordG
12. 06. 2021 08.20
+3
Zakaj za ta portal ne obstaja letošnji EP v nogometu, zakaj ga ne omenja niti z besedo? Aja zato ker nimajo pravic prenosa. Za ligo prvakov pa delajo slona iz misi
rossonero.acm
12. 06. 2021 08.18
+4
Pričakovano..Sijajno!!!
Sirius.2
12. 06. 2021 08.15
+2