Drugi športi

Nadal v četrtfinalu, Đokovićeva poškodba povzroča skrbi

Melbourne, 13. 02. 2021 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., M.J., STA
Komentarji
10

Med 16 najboljših na prvem teniškem turnirju za veliki slam letošnje sezone, odprtem prvenstvu Avstralije, sta se v soboto uvrstila drugi in četrti nosilec, Španec Rafael Nadal in Rus Danil Medvedjev. Skrbi organizatorjem pa povzroča poškodba prvega igralca sveta Novaka Đokovića.

Več videovsebin
  • Vrhunci dvoboja Ashleigh Barty (Avs/1) - Jekaterina Aleksandrova (Rus/29)
    01:05
    Vrhunci dvoboja Ashleigh Barty (Avs/1) - Jekaterina Aleksandrova (Rus/29)
  • Vrhunci dvoboja Stefanos Cicipas (Grč/5) - Mikael Ymer (Šve)
    01:06
    Vrhunci dvoboja Stefanos Cicipas (Grč/5) - Mikael Ymer (Šve)
  • Kaja Juvan končala z nastopi v Avstraliji
    00:21
    Kaja Juvan končala z nastopi v Avstraliji
  • Vrhunci dvoboja Andrej Rubljov (Rus/7) - Feliciano Lopez (Špa)
    00:26
    Vrhunci dvoboja Andrej Rubljov (Rus/7) - Feliciano Lopez (Špa)

 

Osemkratni zmagovalec turnirja v Melbournu ni mogel skrivati bolečine med petkovim dvobojem z Američanom Taylorjem Fritzem, ki ga je dobil šele v petem nizu. Triintridesetletni Srb je po dvoboju sporočil, da si je v tretjem nizu poškodoval mišico trebušne stene in da ni prepričan, ali bo lahko odigral naslednji dvoboj.

Organizatorji, ki so v soboto zaradi novih ukrepov v zvezni državi Viktorija morali prepovedati navzočnost gledalcev na tribunah, se tako ubadajo še z eno skrbjo na letošnji prav posebni izvedbi turnirja. Predčasni konec za Novaka Đokovića bi ob odsotnosti Švicarja Rogerja Federerja pomenil, da bi v Melbournu od treh največjih igralcev zadnjega desetletja sodeloval le še Španec Rafael Nadal.

Đoković bo namesto treninga danes opravil terapijo z ultrazvokom in se pogovoril z zdravniki. "Šele potem bom vedel, kaj dejansko poškodba pomeni in ali imam sploh kakšno možnost, da bi bil nared po 48 urah," je dejal. Direktor turnirja Craig Tiley je sicer izrazil prepričanje, da bo Đoković igral naprej. "Še ga bomo videli. Je zelo žilav, je borec," je za lokalno televizijsko mrežo Channel 9 ocenil Tiley.

Novak Đoković
Novak Đoković FOTO: AP

Đokovićeva odsotnost bi na stežaj odprla vrata številnim igralcem za prvo zmago na tem turnirju. Med njimi Danilu Medvedjevu, ki se je v osmino finala prebil po nepričakovano težkem dvoboju s Srbom Filipom Krajinovićem. Rus je po vodstvu z 2:0 v nizih do zmage prišel šele v petem nizu, na koncu je slavil s 6:3, 6:3, 4:6, 3:6 in 6:0. Pri tem pa je pokazal veliko mero živčnosti, predvsem se je večkrat jezil na svojega trenerja. Ta je nato zapustil tribune, Medvedjev pa je v petem nizu le strl odpor Krajinovića. "Pred odhodom mi je trener dejal, da je prepričan o moji zmagi, ob tem pa mi je želel dati prostor, da bi se vendarle pomiril," je nenavadno dogajanje pojasnil Medvedjev.

V osmini finala se bo Rus pomeril z Američanom Mackenziejem McDonaldom, ki je z zmago nad Lloydom Harrisom s 7:6 (7), 6:1 in 6:4 izenačil svoj najboljši dosežek na turnirjih za veliki slam. Med 16 najboljših se je v soboto uvrstil tudi Grk Stefanos Cicipas, peti nosilec turnirja, ki je brez večjih težav premagal Šveda Mikaela Ymerja s 6:4, 6:1 in 6:1.

Rafael Nadal
Rafael Nadal FOTO: AP

Španski teniški igralec Rafael Nadal se je uvrstil v osmino finala odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Drugi igralec sveta je bil s 7:5, 6:2, 7:5 po dveh urah in 15 minutah boljši od Britanca Camerona Norrieja. Za preboj med osem najboljših se bo v ponedeljek pomeril z Italijanom Fabiom Fogninijem.

Drugi nosilec Nadal je imel v prvem nizu ogromno težav predvsem s svojo igro. Napravil je ogromno napak (16 neizsiljenih v nizu, skupaj 33) in se mučil z bolj agresivnim pristopom. Vseeno je v 12. igri prišel do odločilnega "breaka" ter se v nadaljevanju dvoboja nekoliko sprostil. Načet hrbet Špancu ni povzročal večjih težav, je pa v pogovoru po koncu dvoboja dejal, da mora še marsikaj popraviti. "Vsi dvoboji so zahtevni. Imel sem veliko priložnosti, ki jih nisem izkoristil. In ko igraš z najboljšimi, boš zaradi tega trpel. Seveda se moram izboljšati. Jutri je nov dan, treniral bom. Upam, da mi bodo tri zmage pomagale v nadaljevanju turnirja," je po dvoboju dejal Nadal.

V osmini finala se bo 34-letni Majorčan pomeril s Fogninijem, ki je s 6:4, 6:3, 6:4 izločil domačina Alexa De Minaura. Italijan je Španca na zadnjem medsebojnem obračunu na turnirjih velike četverice ugnal. To se je zgodilo leta 2015 na OP ZDA, ko je 33-letni Fognini slavil po zaostanku z 0:2 v nizih. Vseeno je Nadal precej uspešnejši v medsebojnih obračunih, vodi namreč 12:4. "Lačen bo uspeha, saj se vrača po poškodbi. Zelo dobro je igral proti De Minauru. Vem, da moram marsikaj izboljšati, ne morem ravno pričakovati lahkega obračuna v osmini finala," je o tekmecu dejal Nadal.

V ženskem delu turnirja je v soboto v osmino finala napredovala Elina Svitolina, ki je po zaostanku 3:4 v prvem nizu proti Kazahstanki Juliji Putincevi nato nanizala zmage v naslednjih devetih igrah in slavila s 6:4 in 6:0. "Igrali sva že v zelo mladih letih, tako da jo poznam od otroštva in sem pričakovala veliko borbo," je po dvoboju dejala Svitolina.

Medtem pa je iz turnirja izpadla tudi nekdanja prva igralka sveta Čehinja Karolina Pliškova, ki je v drugem nizu po vodstvu s 5:0 proti rojakinji Karolini Muchovi doživela polom in izgubila naslednjih sedem iger ter dvoboj s 5:7 in 5:7.

V ženski konkurenci je znova zanesljivo napredovala številka ena, Avstralka Ashleigh Barty. Tokrat je pred praznimi tribunami Rod Laver Arene ugnala Rusinjo Jekaterino Aleksandrovo s 6:2, 6:4. "Bilo je zelo čudno, kaj takega še nisem doživela. Vse to spremeni zvok na igrišču. Ne želim, da se sliši nesramno, ampak mi je všeč. Vsekakor je bolje igrati pred občinstvom, ampak slišati žogico ob udarcih je zelo lepo," je po preboju v osmino finala dejala 24-letna Avstralka.

Za preboj v četrtfinale se bo pomerila z Američanko Shelby Rogers, ki je ugnala 21. nosilko, Estonko Anett Kontaveit s 6:4, 6:3. Preostali pari osmine finala v zgornji polovici žreba so Elise Mertens - Karolina Muchova, Donna Vekić - Jennifer Brady in Jessica Pegula - Jelina Svitolina.

Prvi obračuni v osmini finala bodo na sporedu v nedeljo, preostali pa v ponedeljek. V moški konkurenci so pari Đoković - Raonić, Zverev - Lajović, Thiem - Dimitrov, Auger-Aliassime - Karacev, v ženski pa Vondroušova - Hsieh, Muguruza - Osaka, Sabalenka - S. Williams in Halep - Swiatek.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realmadrid the best
14. 02. 2021 08.09
+2
realmadrid the best
14. 02. 2021 08.09
Ban Jela?i?
13. 02. 2021 14.08
-2
Nole Rvatinoo 🇭🇷🇭🇷🇭🇷
Konan
13. 02. 2021 14.03
+2
Hm upam da ne Nadal osvoji, škoda za noleta
Mariborrrrrrrrr
13. 02. 2021 12.36
-1
Ajde nole nr1 ♥️💯💪🙏🙏🙏🙏🙏
number46
13. 02. 2021 11.34
+3
Medvedev ali Thiem. Novak je imel ultrazvok zvok in danes ni treniral slabo kaže.
Konan
13. 02. 2021 15.33
-1
Iniesta
13. 02. 2021 11.14
-1
Stefanos bo moral osvojiti letosnji AO v kolikor zeli stopiti iz sence velike trojke in dokazati, da je igralec za velike stvari ...
Dibala
13. 02. 2021 10.56
+0
ne ze spet🤮
barjagula
13. 02. 2021 10.07
+3
A zato sem slabo spal?