Drugi športi

Đoković že devetič v karieri vladar OP Avstralije

Melbourne, 21. 02. 2021 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zadnje dejanje letošnjega teniškega odprtega prvenstva Avstralije je bil najbolj težko pričakovan finale v moški konkurenci. V Melbournu sta se za naslov pomerila prvi igralec sveta Srb Novak Đoković in ruski tekmec Danil Medvedjev. Srbski igralec je upravičil vlogo favorita, ubranil naslov z gladko zmago v treh nizih (3:0) in vpisal že deveto zmago na OP Avstralije.

Tako kot v ženski konkurenci, so tudi moški boj za lovoriko lahko spremljali gledalci. Ne sicer v polnem številu, na tribunah stadiona Rod Laver je priložnost za spremljanje dogajanja v živo dobilo približno 7500 privržencev tenisa. Novak Đoković je na OP Avstralije "lovil" (in ga tudi ulovil) že deveti naslov, oziroma 18. na turnirjih za grand slam v skupnem seštevku in je bil v vlogi favorita. Srbski igralec je kot omenjeno osemkrat igral v finalih na OP Avstralije in vsakokrat zmagal (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020). 

Za Danila Medvedjeva, četrtega igralca na lestvici ATP, je to drugi nastop v finalu turnirjev za grand slam, leta 2019 je na OP ZDA v finalu izgubil proti Špancu Rafaelu Nadalu. Je pa Rus v vrhunski formi, saj je neporažen na zadnjih 20 dvobojih, serija sega še v lansko leto, od tega je dobrih pet mesecev, od mastersa v Parizu. V letu 2021 je zbral 10 zmag brez poraza,  V medsebojnih dvobojih je bilo do tega dvoboja precej izenačeno, malce uspešnejši je 33-letni Srb, ki je zmagal štirikrat, Rus pa je dobil tri dvoboje.

Zmagovalec OP Avstralije Novak Đoković.
Zmagovalec OP Avstralije Novak Đoković. FOTO: AP

A finale je bila enosmerna "cesta", Đoković je igral praktično brez napake, upravičil vlogo favorita in gladko dobil dvoboj. Medvedjev je bil tokrat nedorasel tekmec in ni prišel do svoje igre, delal je preveč napak in se jezil nase, Srb pa je izkoriščal njegove napake in slavil s 3:0 v nizih.

V prvem nizu je Đoković prvi prišel do "breaka" in povedel s 3:0, a se je Medvedjev nato hitro ogrel in izid izenačil na 3:3, ko je tudi dobil igro na tekmečev servis, a je to bilo le enkrat v tem uvodnem nizu. Odločitev je padla, ko je Srb znova odvzel servis Rusu v ključnem delu niza, ob svojem vodstvu s 6:5 je dobil tudi naslednjo igro in po 42 minutah igre odločil niz s 7:5, ko je izkoristil tretjo zaključno žogo. Đoković je, glede na glasne odzive s tribun, imel tudi precejšnjo podporo navijačev, saj je večina navijala za srbskega igralca.

Statistika dvoboja Đoković - Medvedjev v finalu OP Avstralije
Statistika dvoboja Đoković - Medvedjev v finalu OP Avstralije FOTO: Sofascore.com

Tudi v drugem nizu je številka 1 svetovnega tenisa potrdil, da ga bo težko ugnati. Po izenačenem začetku (1:1), zanimivo je, da sta oba igralca izgubila uvodni igri na svoj servis, je ruski igralec znova zašel v težave, saj je Đoković povedel s 4:1 ob še eni izgubljeni igri Rusa. Đoković je imel odprto pot do zmage v drugem nizu, kar je tudi brez večjih težav uresničil. Medvedjevu igra ni stekla, kazal je tudi znake živčnosti, Đoković pa je ob koncu še enkrat dosegel "break" in dobil niz s 6:2 in povedel že z 2:0 v nizih, ta niz je trajal le 36 minut.

Rus se je dobro zavedal, da nima več prav veliko zasilnih izhodov, a ni imel pravega odgovora na tekmčevo igro. Đoković je igral izvrstno in posledica je bil razplet tretjega niza. Spet je šlo po podobnem scenariju kot v prvih dveh nizih, Srb je povedel s 3:0 ob enem odvzemu servisa tekmecu in ob izidu 5:2 in servisu Medvedjeva imel možnost, da zaključi dvoboj. To mu je uspelo ekspresno, izkoristil je že prvo zaključno žogo in slavil s 6:2 in 3:0 v nizih. Dvoboj je trajla le slabi dve uri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Upam, da bom boljši pri govoru, kot sem bil na igrišču. Ni lahko govoriti, ko izgubiš finale. Ko sem prvič treniral z Novakom, sem bil na lestvici okoli 500. mesta, takrat nisem niti vedel, ali lahko govorim z njim. Bil sem sramežljiv, on pa je bil eden najboljših na svetu in je takrat zmagal Wimbledon. Zame je bil kot bog. Toda on je prišel do mene, me spraševal o različnih zadevah in me spodbujal. Deveti naslov v Melbournu, saj ni več kaj za dodati. Si izjemen človek in velik športnik," je prvi do besede prišel Medvedjev in raje kot o svoji igri hvalil tekmeca.

Tudi zmagovalec je o tekmecu govoril z velikim spoštovanjem: "Rad bi vrnil lepe besede Danilu. Si odličen igralec, čeprav sva se včasih več družila. V Monaku sva skupaj trenirala, sedaj me zadnjih nekaj let ne pokličeš več," se je pošalil Srb in dodal: "Si odličen igralec, pokazal si kvaliteto, na igrišču si eden najtežjih tekmecev, ki sem jih imel v karieri." 

"V zadnjih tednih je bilo vse skupaj zelo burno, vsi smo se trudili, da sem sem lahko igral. Imam mešane občutke, glede na to, kar se je dogajalo v Avstraliji," je še dejal 33-letni igralec, ki je imel na začetku turnirja težave s poškodbo trebušne mišice, a se je zanj vse sanjsko razpletlo.

Koronavirus pasica november

Izid:
Novak Đoković - Danil Medvedjev 7:5, 6:2, 6:2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
22. 02. 2021 09.23
+3
Človek z velikim ♥️💯🎾
Ježešna
22. 02. 2021 08.55
+3
Djoko je kralj!
BellaCiao
22. 02. 2021 08.38
+5
Dame in gospodje NOVAK ĐOKOVIĆ je absolutna številka v vseh pogledih in za tiste, ki iščejo dlako v jajcu bo dosegel in presegel še absolutno številko Nadala in Federerja! Človek in športnik velikega srca, ki nekatere moti samo zato ker ni njihov in ker je Srb! Če bi bil Američan, bi imel že spomenik. Kakor pravijo "neka pati kome smeta Srbija je prvak sveta!"
cripstoned
21. 02. 2021 19.07
+5
tenis gor dol...nole je legenda in z svojimi gestami bi se tako nadal in roger veliko naucila od njega....
tianot
21. 02. 2021 19.06
+6
Danes je točno vedel kaj želi. Fokus do konca.
Supervillain
21. 02. 2021 18.39
+4
Nje mu biti zdaj fauš.
iMichael
21. 02. 2021 18.27
+7
Nole pristal, da se mu izplača milijon dolarjev manj. Đoković bo v žep pospravil 2,13 ameriških dolarjev. Gre za ogromno vsoto, a vseeno za skoraj milijon manj kot pred letom dni, ko je prvi igralec sveta prejel 3,12 milijona zelencev. Gre za na pogled zelo čuden podatek, saj je skupni nagradni sklad letošnjega Australian Opna sicer višji za sedem milijonov evrov.Direktor turnira Craig Tiley je razkril vzrok za manjši zaslužek Đokovića. Ta se je namreč strinjal s predlogom, da se zmagovalcem precej zmanjša nagrada, razlika pa gre na račun mlajših igralcev in tistih, ki bodo izpadli v zgodnejših fazah tekmovanja. S tem naj bi jim olajšali težek položaj v obdobju epidemije koronavirusa, pokrili pa bi tudi stroške potovanja do Avstralije in nazaj.
Maxx365
21. 02. 2021 18.40
+11
Pohvalno. In to je tudi bistvo novega sindikata tenisačev, ki ga vodi Nole. Da bi se nagrade najboljših zmanjšale, razlika pa bi šla v sklad za pomoč tistim najslabše plačanim z dna lestvice, čemur pa se nekateri boljši igralci močno upirajo.
kojnusar
21. 02. 2021 17.33
-15
a ta pa raje ogral, kot na pogreb rojaku sel? res velik ćlovek.
Maxx365
21. 02. 2021 18.51
+6
Po tvoje bi moral zapustiti Australian open in odleteti v srbijo na pogreb "rojaka", ker se je tebi tako sprdnilo? In vsi srbi po vsem svetu bi morali prav tako odložiti svoje delo in odleteti v Srbijo? LOL
iMichael
21. 02. 2021 17.25
+19
Zdaj bom še sam nekaj stavkov napisal o veličini Novaka Djokoviča. To da Novaka ne marajo je splošno znano. Zakaj? Verjetno zaradi simpatij do Rogerja in Nadala. Čeprau je Novak eden izmed najboljših osebnosti izven igrišča. V politiki je zaradi tega, ker želi nižjim rangiranim igralcem omogočiti da lahko lažje shajajo z stroški. Vsem je znano, da v tenisu smetano poberajo top 20. Drugi lahko crknejo finančno če nimajo sponzorja al staršev bogatih. Tukaj se trudi izboljšat situacijo in ga vsi pljuvajo. Znan je kot izreden donator, ima tudi svojo fundacijo. Drugače je pa zelo skromen, ima toliko miljonov in še zmeraj živi v stanovanju, preživlja večino časa zunaj brez varnostnikov ob ljudeh. Če pogledamo druge športnike vsi živijo v nekih vilah, vozijo dobre avte. On se vozi z kolesom na trening. Kar se tiče igre pa ne bi preveč tukaj dolgovezil. Razlika med velikimi tremi je v eni stvari. Nadal in Roger igrata svoj stil igre ne glede nato proti koga igraho. djokovič pa igro spreminja. Zmožen je transformacije iz dneva v dan. en dan lahko igra agresivno, drug dan defanzivno, tretji dan z osnovne linije, potem variacije, ima celoten arsenal udarce plus psiho ima na druge nivoju. Tukaj veliko pudrka daje (ima čudne metode ampak deluje)- joga, narava, drevsa nevem kaj vse. Vidi se da ima nor um- wimbldon 2019. Vsi vemo d je ceu svet navijal proti Djokoviča, v kotlu je bil in vsi vemno kako se je končalo. Jaz ne vem iz česa je ta človek. Skratka Novak Djokovič lahko že zdaj potrdim da je GOAT. GS so najmanj kar bo prinesel par komadov. Drugo je pa znano, medsebojno vodi proti obeh, marca največ tednov prvo mesto, osvojene ima vse masterse. Če osvoji RG še enrkat bo imel vse GS vsaj 2x osvojene, masterse že ima. Taka konstantnost v športu še ni videna. Tudi podatek, da je največ finalov dobil iz top 10, pove svoje. Konc koncev ni isto ali GS/masters osvojiš prek Rogerja, Nadala in Murrya ali proti Safina, Rodicka... Skratka MOJSTER svojega športa , ki se rodi enkrat na 200 let.
Rodion Raskolnikov
21. 02. 2021 18.15
-8
...tretji dan z osnovne črte??? Tretji, 365 dan in vse dneve vmes, pa tudi prva dva. Djokota na mrežo ne spraviš z volovsko vprego 😂🤣
iMichael
21. 02. 2021 18.25
+4
Rodion, danes je medvedev izgubil dvoboj zaradi Novakove igre na mreži in variacije na beckemu.Glede nato, da Medvedev igra izredno čvrsto na osnovni liniji in ne greši, se je Novak določil za takšno igro, ki mu ne odgovarja in to je variacija plus žoge na mrežo. Rezultat je jasen 3:0. Pred tem pa Medvedev ni izgubil 20 dvobojev. Razumeš zdaj bolje?
BELAN
21. 02. 2021 17.19
-16
Andrej Volaj
21. 02. 2021 16.59
-18
lažja pot do finala, razen Zvereva nič...zmaga 😄
Rade 74
21. 02. 2021 17.55
+10
Rodion Raskolnikov
21. 02. 2021 16.44
-2
Djoki je bil preprosto bistveno boljši. Misel na biserovino Padukone ga je gnala v teniške višave, ki so za Medvedeva nedosegljive.
darkokontrabas
21. 02. 2021 15.58
-24
Je imel kakšen medical timout, ali ni bil potreben? Je lahko zmagal brez njega?!
iMichael
21. 02. 2021 17.09
+12
Na 2:0 v setih si ga je verjetno mal izmislil. Kaj če, verjetno se je ustrašil vodstva 2:0 in da bo zmagal in je moral izmislit bolečina da malo zmede nasprotnika, ki gubi 2:0 v setih. Bravo zate. Pojdi zdaj za mizo v kuhinjo pogledat kaj je mami skuhala za večerjo
Karantaniija
21. 02. 2021 15.18
+33
Nole pokazal kdo je gazda največjih naslovov in spet utišal hejterje, GOAT
suleol
21. 02. 2021 15.04
+27
Juzni
21. 02. 2021 14.56
+29
Bravo NOLE bravo SRBIJA!!!!!!!!!!!
Nace Štremljasti
21. 02. 2021 14.43
+29
super Nole samo tako naprej
Nace Štremljasti
21. 02. 2021 14.42
+7
super Bile samo tako naprej
takje
21. 02. 2021 14.41
+26
Bravo Nole, ni samo igralec številka 1, on je tudi ljudina!
ariko
21. 02. 2021 17.57
-7
fcrs_lj
21. 02. 2021 14.38
+26
Australian Open 9/9...cestitke Novaku za 18GS. Zdej je polnoletn