Drugi športi

Teniški 'žvižgač' razočaran nad odzivom kolegov: Niti pozdravijo me ne

Ordino, 17. 04. 2019 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Argentinski teniški igralec Marco Trungelliti, ki je eden redkih v tem stoletju javno spregovoril in tudi pričal o nameščanju dvobojev, razočaran ugotavlja, da je ostal brez podpore odgovornih in tudi kolegov igralcev.

Marco Trungelliti (na fotografiji) med dvobojem drugega kroga OP Francije.
Marco Trungelliti (na fotografiji) med dvobojem drugega kroga OP Francije. FOTO: AP

Zaradi razkritij Marca Trungellitija je kar nekaj teniških igralcev suspendiranih, 139. s svetovne teniške lestvice ATP pa zdaj razočaran ugotavlja, da je s svojim početjem ujezil številne kolege igralce, brez podpore je ostal tudi pri vodilnih v svetovnem tenisu.

"Šel sem na turnir in vsi igralci, ki so me prej pozdravljali, tega niso počeli več. Nihče me ni pogledal. Nič. Odnos se je precej spremenil po zaslišanju in po vsem tem je veliko igralcev o meni začelo govoriti tudi veliko laži," je za SNTV povedal Trungelliti, ki mu, vsaj javno, v bran ni stopilo niti posebno telo Tennis Integrity Unit (TIU), ki skrbi za boj proti nečednemu početju v tenisu.

'Vrgli so me sredi morja'
"Občutek imam, kot da so me (TIU, op. a.) izrabili za to situacijo in to je bilo to. Niso želeli, da govorim, ko sem dal intervju za La Nacion, jim ni bilo všeč, da bi še kdaj storil kaj takega. Le vrgli so me sredini morja in rekli, da si z menoj nimajo več kaj pomagati, da naj se sam znajdem. Nič več. Imeli so prvi velik dokaz, toda niso postregli z nobenim uradnim odzivom, da bi potrdili, da imam prav. Vse imajo in točno vedo, kako vse skupaj poteka. Dal sem jim mojo integriteto, a nazaj nisem dobil ničesar. Zahvalili so se mi in rekli, da je dobro, a nato je sledila katastrofa. Po mojem mnenju je bil to eden najslabših procesov, kar sem jih kdaj videl," je razočaran ugotovil Trungelliti.

V pogovoru za SNTV se je spominjal tudi načina, na katerega so potekala "pogajanja" za nameščanje tekem. Vsaj deloma nekatere kolege tudi razume, saj se jim ponuja priložnost, da z malo dela zaslužijo veliko denarja.

Tisoč evrov za izgubljen niz, dva tisoč za tekmo
"Prišel sem tja, oni so rekli, da je vse skupaj tajno, da ne smem nikomur povedati, kaj se dogaja tukaj," se je spominjal Južnoameričan. "Čutil sem, da se bliža nekaj slabega. Govorili so, da tako tu poslujejo. Da delajo z določenim številom igralcev. Dali so mi imena, nekatera so bila (Nicolas) Kicker, (Federico) Coria in (Patricio) Heras. Rekli so, da mi lahko ponudijo tisoč (evrov) če izgubim niz ali 2000, če izgubim tekmo. Če to počneš na challengerjih ... Takrat sem bil 250. Igral sem nekaj future turnirjev, večinoma challengerje, nobenih ATP. Rekli so mi, da bi za ATP dobil še veliko več denarja. To je bilo to, končali smo pogovor, šel sem domov, oni pa so za en mesec enostavno izginili iz zgodovine," dodaja.

"Če si psihično šibek, potem boš gotovo sodeloval, ker je lahek denar. Če samo razmisliš: ena ura dela za 100.000 dolarjev ali evrov ali karkoli. Nikoli ne boš lažje zaslužil. A nato mi je bilo še težje, ker sem vedel, da so določeni fantje vpleteni v nameščanje tekem. Gledal sem tekme prek spleta ... Takšno stanje me močno jezi."

29-letnik je še dodal, da je vpletenih tudi veliko trenerjev "Vedno več je tega, ker lahko zaslužijo denar, kot ga skorajda nihče ne more. Predstavljajte si, da imate ... Ne gre le za težave igralcev, lahko bi začeli tudi s kaznovanjem trenerjev. Veliko jih je vpletenih, veliko."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackintosh
17. 04. 2019 18.57
-4
če si slab igralec pač ni dobrih izgovorov in si moraš izmisliti nekaj drigega.