Drugi športi

Benjamin Savšek drugič zaporedoma evropski prvak, Eva Terčelj četrta

Praga, 20. 09. 2020 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Benjamin Savšek je še drugič zaporedoma in tretjič v karieri postal evropski prvak v kanuju na divjih vodah. Na prvenstvu v Pragi je povsem potolkel konkurenco, najhitrejši je bil že v polfinalu, v finalu pa je najbližjega zasledovalca Čeha Lukaša Rohana premagal za tri sekunde in 79 stotink. Za Slovenijo je to že tretja kolajna na prvenstvu, kajakaš Peter Kauzer in ženska ekipa v kanuju sta se okitila s srebrom. Zelo blizu kolajni sta bila tudi preostala finalista. Kajakašica Eva Terčelj in Luka Božič sta zasedla četrto mesto, oba sta odličje izgubila zaradi dotikov vratc.

Eva Terčelj
Eva Terčelj FOTO: Miro Majcen

Za Slovenijo je to že tretja kolajna na prvenstvu, kajakaš Peter Kauzer in ženska ekipa v kanuju sta se v soboto okitila s srebrom. Zelo blizu kolajni sta bila tudi preostala finalista v nedeljskih preizkušnjah. Kajakašica Eva Terčelj in Luka Božič sta zasedla četrto mesto, oba sta odličje izgubila zaradi dotikov vratc. Končni razplet je napovedoval že polfinalni obračun. Triintridesetletni Ljubljančan je progo odlično prevozil, trenerji so jo celo ocenili kot boljšo od finalne. Bil je boljši od konkurence, tudi od Božiča, ki si je že v polfinalu prislužil štiri kazenske sekunde. "S prvim mestom v polfinalu je name padel dodaten pritisk. Pred finalom sem se umaknil višje na Vltavi, se izklopil in se poskušal povsem zbrati za finale. Kaj se je dogaja pred mojim nastopom, nisem spremljal, fokus sem povsem preusmeril na vožnjo. In uspelo mi je, progo sem prevozil hitro in zanesljivo, premagal sem brzice in pritisk," se je četrte kolajne na evropskih prvenstvih in tretje zlate veselil Benjamin Savšek, ki je pred petimi leti zmagal v Markkleebergu, lani pa v Pauju. "Težko je primerjati zmage. Lani je bila posebna, ker sem jo dosegel po hudi poškodbi, letošnja je prav tako, saj je to edina večja tekma. Še bolj sem vesel, ker sem preprečil, da gostitelji, ki so imeli prednost domačega terena, zmagajo v vseh konkurencah," je dejal Savšek, ki se je v Pragi vedno dobro počutil, tu je dosegel tudi svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, to se je zgodilo leta 2012, na Vltavi pa je zabeležil še vrsto drugih uspehov. Nekaj sta jih v Pragi že dosegla tudi Božič in Terčeljeva, ki pa sta tokrat ostala brez stopničk. Oba sta bila sicer hitra na progi, a sta si prislužila kazenske sekunde, kar ju je pustilo na četrtem mestu. "Ne skrivam, da sem razočaran. Bil sem odlično pripravljen, a sem si očitno preveč želel uspeha in se proge lotil preveč napadalno," je menil Primorec, sedmi v polfinalu. Polfinale je napovedoval tudi nov uspeh svetovne prvakinje Eve Terčelj, v njem je bila druga, a so bila nato zanjo usodna 20. protitočna vratca.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Miro Majcen

Pri kanuistih sta drugo in tretje mesto osvojila domača tekmovalca Lukaš Rohan in Vaclav Chaloupka, med kajakašicami so gostiteljice po zaslugi Katarine Kudejeve in Amalie Hilgertove osvojile zlato in bron, med njiju se je vrinila Francozinja Camille Prigent.

Tudi kanuisti ekipno evropski prvaki
Enkratna dosežka sta postavili tudi ekipi v popoldanskem delu tekmovanja. Luka Božič, Benjamin Savšek in Jure Lenarčič so ubranili naslov ekipnih evropskih prvakov, le da je lani ekipo poleg Božiča in Savška sestavljal Anže Berčič. Slovenci so na progi kar leteli, zato je bil pravi šok, ko se je malo po prihodu v cilj na semaforju izpisala kazen 50 sekund. Izkazalo se je, da je prišlo do napake, saj so naši kanuisti vse preveslali brez napak, tako da so se lahko veselili še ene zlate kolajne. Drugi so bili presenetljivo Irci, ki so osvojili sploh prvo kolajno na članskih slalomskih EP za to državo, tretje mesto pa so zasedli Poljaki. "Bilo je super. Moštvena vožnja nam je res uspela, tako kot smo si zamislili. Vesel sem, ker je bila posamična vožnja slabša od želene," je dejal Lenarčič. Za še eno četrto mesto pa so poskrbele kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, ki se jim je zmagovalni oder v ekipni tekmi izmuznil za tri sekunde. Zmagale so Čehinje, pred Francozinjami in Avstrijkami. Slalomiste na divjih vodah v nadaljevanju leta, če bo položaj to dovoljeval, čakata še dve tekmi svetovnega pokala, in sicer v Tacnu in Pauju, v začetku oktobra pa bo Krakov gostil evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane.

Prihodnje člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo prihodnje leto v italijanski Ivrei.

Izidi:
- K-1 ženske:
1. Katarina Kudejeva (Češ)    112,71
2. Camille Prigent (Fra)    +   1,90
3. Amalie Hilgertova            2,72
4. Eva Terčelj (Slo)            3,79
5. Veronika Vojtova (Češ)       3,90

- C-1 moški:
1. Benjamin Savšek (Slo)      104,90 (0)
2. Lukaš Rohan (Češ)          + 3,76 (2)
3. Vaclav Chaloupka (Češ)       4,62 (0)
4. Luka Božič (Slo)             6,10 (4)
5. Vojtech Heger (Češ)          8,34 (6)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
20. 09. 2020 15.49
+3
mackintosh
20. 09. 2020 13.54
+7