Drugi športi

Tim Gajser drugi na Švedskem

Stockholm, 25. 08. 2019 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski motokrosist Tim Gajser je dirki svetovnega prvenstva na Švedskem osvojil drugo mesto, premagal ga je le Nizozemec Glenn Coldenhoff. Gajser si je že na prejšnji dirki zagotovil naslov svetovnega prvaka razreda MXGP. Tokrat pa je bil tretji v prvi vožnji in zmagal v drugi.

Tim Gajser
Tim Gajser FOTO: David Stropnik

Tim Gajser je v nedeljski prvi vožnji osvojil tretje mesto, prehitela sta ga Glenn Coldenhoff in Francoz Romain Febvre. V drugi pa se je na drugem mestu dolgo boril s Febvrejem in ga nekaj krogov pred koncem tudi prehitel ter se prebil v vodstvo. Le krog pozneje je Febvre grdo padel in so ga morali na nosilih odnesti s proge. Do zadnjega kroga je Gajser celo vodil v skupnem seštevku dirke, potem pa se je zmagovalec prve vožnje Coldenhoff prebil na drugo mesto, kar je bilo v seštevku dirke dovolj za njegovo drugo zaporedno zmago po Imoli. Nizozemec je zbral 47 točk, Gajser 45, tretji je bil Latvijec Pauls Jonass (38).

Skupno je v SP, ki je že odločeno, Gajser prvi s 709 točkami, danes četrti Jeremy Seewer s 511 je drugi, tretji je Francoz Gautier Paulin (468), ki je bil tokrat šesti. V razredu MX2 je na Švedskem nastopil Jan Pancar, z 20. mestom v prvi in 14. v drugi je končal na 16. mestu. Slavil je Francoz Tom Vialle pred Nizozemcem Calvinom Vlaandernom in Špancem Jorgejem Pradom. Do konca sezone sta še dve dirki, naslednja bo 8. septembra v turškem Afyonkarahisarju.

Druga vožnja v divjem ritmu
Čeprav je prejšnji teden osvojil naslov svetovnega prvaka, slovenski motokrosistični as Gajser ne popušča. Le malo je namreč zmanjkalo za njegovo deseto zmago v sezoni. Premagal ga je le Nizozemec Coldenhoff, ki je slavil tudi prejšnji teden v Imoli. Gajser si je že takrat zagotovil naslov svetovnega prvaka razreda MXGP. V nedeljo je hitro pokazal, da ga osvojeni naslov ne bo ustavil pri željah po novih uspehih. V prvi vožnji sta mu načrte sicer preprečila manjša napaka in padec, po katerem je izgubil dve mesti, do konca pa ni mogel višje kot do tretjega. Pred njim sta končala Coldenhoff in Febvre.

Povsem drugače je bilo nato v drugi vožnji. Gajser je bolje začel in predse spustil le Febvra. Francoz in Slovenec sta kmalu ujela divji ritem, ki ga preostali tekmeci niso mogli loviti. Gajser je v vsakem krogu zagrozil tekmecu in nakazal, da namerava mimo njega, a mu je to po napadu na skoku uspelo šele nekaj krogov pred koncem. Takrat je bil Gajser teoretično zmagovalec dirke; le krog pozneje pa je sledil grd padec Febvra. Na enem od manjših skokov je padel prek motorja in obležal na stezi. S steze so ga morali odnesti na nosilih, za zdaj pa še ni znano, kako hude so njegove poškodbe. Če bo moral predčasno končati sezono, bo njegova odsotnost pomenila hud udarec za francosko reprezentanco na dirki za pokal narodov čez mesec dni v Assnu.

'Dirka je bila dobra in lahko sem zadovoljen'
Gajser je, ker je vodil v drugi vožnji, Coldenhoff pa je bil tretji, imel tedaj v žepu zmago v Uddevalli, ki bi bila zanj že okrogla deseta v sezoni. A krog pred koncem je Nizozemec v ostrem boju za drugo mesto le prehitel Latvijca Jonassa. To pa je bilo ravno dovolj, da je seštevek dirke pripadel njemu, Gajser se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Nizozemec je zbral 47 točk, Gajser 45, tretji je bil Jonass (38). Skupno je v SP, ki je že odločeno, Gajser prvi s 709 točkami, v nedeljo četrti Švicar Jeremy Seewer s 511 je drugi, tretji pa je Paulin (468), ki je bil šesti.

"Na splošno sem kar zadovoljen. Prvi start je bil dober, a sem potem naredil napako in sta me dva prehitela. Težko je bilo prehitevati, a mi je uspelo priti do tretjega mesta. Druga vožnja je bila boljša, počutil sem se odlično, nisem pa želel prehitro napasti," je današnje dogajanje opisal Gajser. "Ko sem prišel na prvo mesto, mi je hitro uspelo narediti razliko. sem pa čutil, da za mano poteka hud boj. Ko je Glenn prehitel Paulsa, pa sem že vedel, da ne bom zmagal. A kljub vsemu je bila dirka dobra in sem lahko zadovoljen," je črto pod Švedsko potegnil svetovni prvak.

Že v torek pa bodo lahko navijači Gajserja pozdravili tudi doma, saj bo krovna zveza AMZS zanj pripravila sprejem. Ta bo v Mariboru na Trgu svobode ob 18. uri.

Izidi:

- MXGP:
- 1. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo) ...
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Pauls Jonass (Lat) ...
- dirka skupno: 1. Glenn Coldenhoff (Niz) 47 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 45, 3. Pauls Jonass (Lat) 38 ...
- SP skupno (16): 1. Tim Gajser (Slo) 709, 2. Jeremy Seewer (Švi) 511, 3. Gauiter Paulin (Fra) 468 ... 51. Klemen Gerčar (Slo) 1

- MX2:
- skupno na dirki: 1. Tom Vialle (Fra) 44, 2. Calvin Vlaanderen (Niz) 43, 3. Jorge Prado (Špa) 43 ... 16. Jan Pancar (Slo) 8;
- SP skupno (16): 1. Jorge Prado (Špa) 737, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan) 592, 3. Jago Geerts (Bel) 467 ... 27. Jan Pancar (Slo) 42

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?umbola
26. 08. 2019 12.23
+1
Tim Šmajser ne Gajser
apodgra
26. 08. 2019 08.04
+4
Ena sama beseda , "mojstrovina ".
moto-gp
25. 08. 2019 21.41
+2
👍👍👍👍♥️
tistntadruj
25. 08. 2019 20.58
+7
👍👍👍😁
FlatyEric
25. 08. 2019 20.24
+13
Styria
25. 08. 2019 18.38
+24
Prototip
25. 08. 2019 18.16
+37
Braaaavoooo TIGA 243 ,,Pol pa še po milijonček nagrade v Ameriko na monsters cup,,,