Drugi športi

Tina Šutej druga, Maruša Mišmaš Zrimšek 6. na diamantni ligi v Firencah

Firence, 02. 06. 2023 22.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tina Šutej je na atletski diamantni ligi v Firencah v skoku s palico osvojila drugo mesto s 4,71 metra. Maruša Mišmaš Zrimšek, druga slovenska predstavnica, je v teku na 3000 m zapreke zasedla šesto mesto in s časom 9:10,07 izboljšala svoj prejšnji državni rekord (9:13,61), ki ga je tekla 5. maja v Dohi.

Maruša Mišmaš Zrimšek
Maruša Mišmaš Zrimšek FOTO: STA

Kenijka Faith Kipyegon je postavila svetovni rekord na 1500 m in se s 3:49,11 kot prva v zgodovini spustila pod tri minute in 50 sekund. Prejšnji rekord je leta 2015 tekla Etiopijka Genzebe Dibaba (3:50,07).

V skoku s palico je zmagala Američanka Katie Moon, aktualna olimpijska in svetovna prvakinja. Tako kot Šutej je preskočila 4,71 m, vendar v manj poskusih. Na 3000 m zapreke je zmagala 18-letna svetovna mladinska podprvakinja Etiopijka Sembo Almayew, ki je tekla izid sezone na svetu (9:00,71).

"Še včeraj nisem bila prepričana, če bom lahko nastopila, saj sem imela kar hude bolečine v hrbtu. Razširila se je na ramo, tako da sem veliko časa preživela pri fizioterapevtu. Na lestvici od 1 od 10 me je bolelo za deset, pa so mi pomagali, da se je stanje izboljšalo. Bolelo me je tudi danes, a na to med tekmo nisem mislila, želela sem si le dobrih skokov. Sedaj bom z avtom odšla domov ter že jutri nastopila na ekipnem DP. Po sedemurni vožnji bom tam rabila le en dober skok. Upam, da bom lahko to storila," je povedala Šutej, ki jo naslednja diamantna tekma čaka že prihodnji petek v Parizu.

Začetno višino tekme Golden Gala je izpustila, 4,41 m pa zmogla prvič in skupaj s še tremi atletinjami povedla, predstavnici ZDA pa tedaj še nista začeli nastopati. Ko je bila letvica deset centimetrov višje, jo je Ljubljančanka, ki zadnja leta živi v Celju, prvič podrla in padla na šesto mesto, tekmovalke pred njo so bile uspešne že prvič.

Šutej je po drugem uspešnem skoku na 4,51 m nato 4,61 m preskočila prvič in znova prišla na prvo mesto skupaj z Avstralko Nino Kennedy, tretja lani na svetovnem prvenstvu v Eugenu, in Moon. Letvica je bila nato na 4,71 m in Šutej jo je v tretjem poskusu preskočila in zaostajala le za Moon, ki je bila uspešna drugič.

Moon in Šutej sta se potem pomerili za zmago na 4,77 m, saj je Kennedy končala po preskočeni višini na 4,61 m. Američanka je izpustila skoke, Šutej pa je letvico pri 4,77 m podrla, kar bi bil nov slovenski rekord na prostem. Tega je Šutej s 4,76 m izenačila na uvodnem diamantnem mitingu sezone v katarski prestolnici, kjer je bila tudi druga za Moon.

Slednja je bila tokrat na 4,82 m trikrat neuspešna. Četrti sta bili dve tekmovalki s 4,61 m, svetovna rekorderka in aktualna dvoranska svetovna prvakinja Sandi Morris iz ZDA ter Italijanka Roberta Bruni.

Na 3000 m zapreke je bila za Almayew druga Kenijka Jackline Chepkoech, 19-letna mladinska svetovna prvakinja (9:04,07), tretja pa druga Etiopijka Zerfe Wondemagegn (9:04,61).

Mišmaš Zrimšek je začela zadržano, pa vztrajno pridobivala mesta v drugi skupini, pet tekmovalk iz Afrike pa se je tedaj že precej oddaljilo. Ko je zazvonil zvonec za zadnji krog, je bila Mišmaš Zrimšek že na šestem mestu.

V ciljni črti se je borila celo za četrto mesto, a sta bili za las boljši nekdanja svetovna prvakinja Beatrice Chepkoech (9:10,02), Kenijka je tudi svetovna rekorderka, ter Francozinja Alice Finot (9:10,04), srebrna na dvoranskem EP leta 2021 na 3000 m. Te tri tekmovalke je ločilo le pet stotink.

"V cilju sem najprej pomislila, da me zelo bolijo noge, bila sem tudi malce nezadovoljna, ker me je Francozinja prehitela. Bila sem tudi blizu svetovne rekorderke, res malo nas je ločilo. A Kenijka sedaj ni v dobri formi in gledam nanjo kot na vse druge tekmovalke. Cilj pred tekmo je bil, da prvi kilometer tečem umirjeno in ohranim tak ritem. S tem bi imela v zadnjem krogu še nekaj moči za finiš. A nekaj težav sem imela na vodnih ovirah, tako da imam še rezerve," je povedala Mišmaš Zrimšek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.