Drugi športi

Tina Šutej se po srebru na EP spogleduje z odličjem na OI

Torun, 07. 03. 2021 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tina Šutej, ki je sinoči v finalu evropskega dvoranskega prvenstva v poljskem Torunu v skoku s palico osvojila drugo mesto, je danes ob 9.51 prejela srebrno odličje, osmo medaljo v zgodovini slovenske atletike na teh tekmovanjih in prvo po 12 letih. Povedala je, da se spogleduje z medaljo tudi na olimpijskih igrah letos v Tokiu.

Šutejeva (na fotografiji) se je v Torunu razveselila velikega uspeha.
Šutejeva (na fotografiji) se je v Torunu razveselila velikega uspeha. FOTO: AP

Podelitev je potekala pred praznimi tribunami v času pandemije covida-19, odličje, na katerem je vgravirano ime Tina Šutej, pa si je morala okrog vratu nadeti sama, preden so na drog dvignili slovensko trobojnico.

"Občutek po prvi članski medalji na velikih tekmah je izjemen. Presrečna sem in vesela, da sem danes na stopničkah. Ko sem gledala zastavo, so me kar malo oblila čustva. Sanje za naprej so, da bi na podelitvi poslušala tudi naši himno," je povedala nekdanja mladinska svetovna podprvakinja, ki pa po tekmi v Pekingu leta 2006 ni več stopila na zmagovalni oder velikega tekmovanja.

Tokrat ji je to uspelo, preskočila je 4,70 m, pred njo je bila le Švicarka Angelica Moser s 4,75 m: "Glavni cilj so sedaj OI v Tokiu. Zagotovo si želim izboljšati svoj državni rekord, zakaj ne bi povedala, da se spogledujem se tudi z medaljo, to je moj cilj in otroška želja, ki si jo želim tudi izpolniti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izjemno kratka noč
Šutejeva se je malo vrnila tudi na sobotni dan, ki ji je prinesel uspeh: "Noč je bila izjemno kratka. Včeraj me je prevevalo veliko različnih čustev prek vsega dneva, mogoče je bilo tudi malo panike vmes, če bom lahko natopila. Ampak na koncu dneva je bilo vse skupaj le še pozitivno in z optimizmom zrem v prihodnost. Po tednu počitka sledijo priprave na poletje, prve tekme bodo že maja. Gotovo bom sedaj povabljena na mitinge diamantne lige."

Dvaintridesetletna diplomirana biologija, ki je študijska leta preživela v ZDA, je že nekajkrat odpotovala na prvenstva z velikimi željami, ki pa so vse doslej ostala neizpolnjene.

"Bila so tudi velika razočaranja, ko sem si želela kar končati vse skupaj. Po neuspehih na tekmovanjih se vsakič zaradi razočaranja poraja vprašanje, če se splača vztrajati. A atletike nisem želela zapustiti, ker vsega še nisem pokazala," je povedala.

'Palica je bila premehka'
V Torunu je bila v finalu že v vodstvu, imela je možnost, da bi se znova previla na čelo, ko je bila letvica na višini 4,80 m, a višine novega slovenskega rekorda tokrat še ni preskočila, bila pa je blizu uspeha: "Na 4,80 m sem imela zelo dober odriv, celoten skok ni bil slab, ampak palica je bila premehka. Nisem si mislila, da bom na tej višini rabila tršo."

Tudi olimpijski nastop pred slabimi petimi leti v Riu de Janeiru, kjer je bila edina slovenska finalistka v atletiki, ni bil zgolj za nabiranje izkušenj, četudi je kakšno dodala v svojo zakladnico na poti do 11. mesta. 

"Zelo lep trenutek v moji karieri je bila uvrstitev v finale OI, a sem bila na koncu razočarana, ker ni bila uvrstitev višja. A je to ostal lep spomin in izkušnja več za Tokio," je nadaljevala. Pred tem je bila leta 2012 v Londonu na OI 19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po zaslugi novega trenerja postala še (delno) Celjanka
Po igrah v Braziliji je trenersko pot sklenil Slavko Črne, odločila se je za sodelovanje z Milanom Kranjcem in se zato preselila tudi v Celje, kjer trener dela: "Ne bi bilo najbolj modro, da bi se vsak dan vozila v Celje, zato sem se tja preselila. Sedaj sem po malem tako Ljubljančanka kot Celjanka."

Zaradi pozitivnega primera novega koronavirusa v slovenski reprezentanci in posledično izolacije sta bila ob njenem nastopu iz ekipe v torunski dvorani le Luka Janežič, ki je v finalu na 400 m zasedel šesto mesto, trener Srdjan Djordjević, ki je Vodičanu pomagal namesto v sobo zaprtega trenerja Roka Predaniča, in Kranjc. Trenerja sta tudi hitro dobila negativne izvide ponovnih testiranj, da sta bila lahko na tekmi, Djordjevič ob Neji Filipič, ki si je izborila finale troskoka.

Tako je nastop Šutejeve v živo v dvorani gledalo zelo malo Slovencev. 

Kranjc: Tudi srebro je zlata vredno, ni treba biti preveč pohlepen
"Švicarka je nekoliko presenetila v finalu, a tudi srebro je zlata vredno, ni treba biti preveč pohlepen. Prav pa je, da so cilji visoki, kar velja tudi za OI. Tina olimpijsko izkušnjo ima, cilj je, da se premakne višje, mogoče tudi do medalje," prav tako optimistično v največjo tekmo leta zre Kranjc.

"Korona malo omejuje stvari, kar se treningov tiče, vendar upam, da bova lahko izpeljala vse po začrtanem programu. Sam sem zaposlen v celjski šoli za otroke s prilagojenim programom. Upam, da bom lahko Tino spremljal na najpomembnejših tekmah, za prvenstvo na Poljskem sem moral vzeti neplačan dopust. Palica je zelo zahtevna tehnična disciplina, tu marsičesa ni mogoče narediti dopisno, da se sestavi mozaik uspešnih skokov, je treba v živo sodelovati s športnico," je še dodal trener Šutejeve.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepe K bolcev
07. 03. 2021 20.09
Butalcek. Slovenska se pise z malo.
VAREN
07. 03. 2021 19.57
+1
Se vidi da je Slovenska športnica. Zna pravilno držat zastavo. Ne pa kot tisti ekonomski migrant, ki vrti pedala kolesa.
bojer
07. 03. 2021 18.15
+4
multifit
07. 03. 2021 18.12
+2
Le tako naprej tina
Glava
07. 03. 2021 16.49
+4
palinko74
07. 03. 2021 16.47
+3
Betuul
07. 03. 2021 16.39
+5
🐞Tina Šutej je osvojila🥈ll mesto! Kakšen nastop , pa to so čestitke! 🥈🐞Za naprej bolj trdo palco “ en hrastov kol “pa bo
murinar
07. 03. 2021 16.38
+4
Lepo ,kar tako dalje ,srečno dekle !
Resnica..Boli
07. 03. 2021 16.06
+11
iz srca prvoscm medaljo na OI ampak evropsko in OI je zou velika razlika
pepe K bolcev
07. 03. 2021 15.51
+5
Cestitke seveda za izreden nastop v enem najtezjih sportov!
pepe K bolcev
07. 03. 2021 15.39
+9
Se je ze zacelo... punca ne rabi pritiska. Potem ne bo olimpijske. Pustite jo na miru. Se bomo potem pogovarjal.
Chain link
07. 03. 2021 15.38
+9
Čestitam Tina, vec sm pricakovau pa od drugih atletov.
NejkoSLO
07. 03. 2021 15.28
+9
Navijam za olimpijsko odličje! Srečno Tina 💪